
Harrastajakirjoittajille tarkoitettu kilpailu palasi tänä vuonna parin vuoden tauolta. Marja Klefströmin voittajateos sijoittuu Viipuriin Suomen sisällissodan aikana. Myös pohjoispohjalaiset kirjoittajat menestyivät monessa sarjassa.
Vuoden 2019 Möllärimestariksi on valittu Marja Klefström Lohjalta kirjallaan Wiipurin pelon ja toivon kevät 1918. Omakustanteille tarkoitetun kilpailun tulokset julkistettiin Taivalkosken Päätalo-keskuksessa perjantaina 5. heinäkuuta.
Klefströmin voittajateos kuvaa viipurilaisen perheen arkea Suomen sisällissodan levottomuuksien keskellä. Autofiktiivinen teos pohjautuu historiallisiin tositapahtumiin,
Viipurissa ilmestyneen Työ-lehden julkaisuihin ja osittain myös kirjoittajan äidin kertomaan lapsuutensa ja nuoruutensa Viipurista sisällissodan aikana.
Palkintoperusteissa kehutaan Klefströmin teoksen kieltä ja replikointia. Myös aiheen, ympäristön, tapahtumien ja henkilökuvien katsottiin olevan onnistuneita.
”Suureen kansalliseen ja viipurilaiseen tragediaan lomittuvat sujuvasti yhden perheen ja perheenjäsenten henkilökohtaiset tragediat”, raati arvioi.
Raadin mukaan Klefströmin teos on upeaa kertomakirjallisuutta ja ehdotonta huippua Suomen sisällissodan kuvauksena.
Möllärimestari-titteli jaettiin elämäkertasarjan parhaimmalle.
Kolmen sarjan voittajat Pohjois-Pohjanmaalta
Pohjoispohjalaiset kirjoittajat menestyivät tämän vuoden kilpailussa monessa sarjassa.
Asiatekstien ja dokumenttiteosten sarjassa parhaaksi teokseksi valittiin raahelaisen Aki Pulkkasen teos Pohjolan joulu, perinteitä kekristä nuuttiin. Pulkkanen on koonnut kirjaan pohjoispohjalaisia jouluperinteitä sekä niiden taustoja. Raadin mukaan kirja on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen parhaista Möllärimestari-kisaan lähetetyistä dokumenttiteoksista.
Lasten- ja nuortenkirjojen sarjassa ansiokkaimmaksi katsottiin kuusamolaisen kuvataiteilijan ja lastenkirjojen tekijän Anu Turusen teos Sammelin matka murheellisten metsään. Raadin mukaan kyseessä on mainio lastenkirja, jonka soisi kuuluvan jokaisen lapsiperheen lukemistoon. "Erikoiset viestit tunturiin lähtevältä isoisältä, taikamaailma, kaunis kieli ja hienosti toimiva juonen juoksutus luovat satuun mystisen, unenomaisen tunnelman, joka koukuttaa aikuisenkin lukijan ja jättää rankasta aiheesta huolimatta hymyn lukijan kasvoille", raati arvioi.
Kertomus-, novelli- ja pakinakokoelmien sarjassa parhaimmaksi arvioitiin haukiputaalaisen Taisto Tammelan novellikokoelma Suon neljä vuodenaikaa ja muita kertomuksia.
Tammelan omaelämäkerrallisissa novelleissa pääosassa on pohjoinen luonto. Raadin mukaan teos on tasapainoinen ja tunnelmaltaan läsnäoleva, vaikkakin muiden kuin luontoaiheisten tarinoiden rajaus teoksen ulkopuolelle olisi tehnyt kokonaisuudesta eheämmän
Kaikkien teosten arvioinnit voi katsoa Päätalo-instituutin sivuilta.
Kilpailu palasi kahden vuoden tauolta
Möllärimestari-kilpailu järjestettiin tänä vuonna 21. kerran. Päätaloinstituutin järjestämä kilpailu palasi tänä kesänä kahden vuoden tauolta.
Kirjoituskilpailuun osallistui 112 omakustannetta. Moni kirjoittajista lähetti kilpailuun useita teoksia.
Eniten kilpailuun osallistui romaaneja (28 kappaletta), runokokoelmia (26 kappaletta) ja elämäkerrallisia teoksia (22 kappaletta). Asiatekstejä tai dokumenttiteoksia kilpailuun lähetettiin 7, usean tekijän antologioita 6, lasten- ja nuortenkirjoja 10 ja novelli- tai pakinakokoelmia 13.
Kilpailun tuomaristoon kuuluvat päätuomari Niilo Keräsen lisäksi Auni Vääräniemi, Veikko Räisänen, Rauno Riekki ja Jaana Märsynaho.
Raadin arvion mukaan erityisen korkeatasoisia teoksia oli monissa sarjoissa, mutta varsinkin elämänkerralliset teokset olivat tällä kertaa todellisia huippuja. Jokseenkin kaikissa sarjoissa palkittavat teokset erottuivat sarjan muista teoksista kohtalaisen selvästi. Toki hyviä teoksia jäi myös palkittavien ulkopuolelle, raati arvioi.
Päätaloviikolla juhlitaan pyöreitä vuosia
Möllärimestari-kilpailun tulokset julkistettiin osana käynnissä olevaa Päätaloviikkoa. Taivalkoskella järjestettävässä viikon mitaisessa kulttuuritapahtumassa näkyy tänä vuonna Kalle Päätalon syntymän 100-vuotisjuhlavuosi.
Möllärimestari-kilpailu on järjestetty vuodesta 1996 alkaen. Kilpailulla pyritään saamaan omakustanteille enemmän julkisuutta, lisäämään niiden arvostusta sekä kannustamaan kirjoittamiseen.
Kilpailuun lähetetyt julkaisut katsotaan lahjoitetuksi Päätalo-instituutin kirjastoon, joten niitä ei palauteta kirjoittajille. Harrastajakirjoittajien teoksista muodostuu kokoelma, joka on tutkijoiden, lukijoiden ja kirjoittamisesta kiinnostuneiden käytettävissä.
Möllärimestarikilpailun vuoden 2019 tulokset
Asiatekstit, dokumentit
1. Aki Pulkkanen, Raahe: Pohjolan Joulu, perinteitä kekristä nuuttiin
Kunniamaininta:
Elina Westergrén-Erkkilä, Tampere: Pupukin muistipulmat
Antologiat
1. Tampereen seudun työväenopisto, Elämä tarinaksi -syventävä ryhmä, Tampere: Tiellä. Antologia 2017
Kunniamaininta:
Sastamalan Opisto ja Sastamalan Opiston Kirjoittajayhdistys, Sastamala: Tyrvääläinen satukirja
Lasten- ja nuortenkirjat
1. Anu Turunen, Kuusamo: Sammelin matka murheellisten metsään
2. Jukka Jussila, Sastamala: Olipa kerran
Kunniamaininnat:
Jukka Keränen, Rovaniemi: Pikku-Pekka autotehtaassa
Minna Tauru, Espoo: Taikamajakat
Runokokoelmat
1. Kaarina Svetloff, Janakkala (Turenki): Kaarnavene
2. Kati Männikkö, Ylivieska: Minä monena sinä
3. KM Wegelius, Turku: Pisan portaat
Kunniamaininnat:
Eeva Kontiokari, Vaasa: Elämän kiertokoulussa
Mira Mink, Helsinki: Surun lyömät
Katja Pesonen, Helsinki: Tangat
Kertomus-, novelli- ja pakinakokoelmat
1. Taisto Tammela, Oulu (Haukipudas): Suon neljä vuodenaikaa ja muita kertomuksia
2. Aili Dammert, Ylivieska: Mukiin kirjoitettu
Kunniamaininnat:
Kaarina De Wolff, Espoo: Pieniä nostoja
Päivi Sihvola, Pietarsaari: Holopaisen hymy
Romaanit
1. Taina Parikka, Hamina: Tyttö ja Jalopeura
2. Anna Kaija, Espoo: Missä sydän
3. Timo Kulkki, Zolling, Saksa: Syyllinen Smaragdi
Kunniamaininnat:
Jaana Aalto, Kouvola (Jaala): Sexodus
Timo P Huhtinen, Tampere: Toimeksianto
E E Leivo, Kangasala: Soturiprinsessa
E E Leivo, Kangasala: Idän turkiskauppias
Elämänkerralliset teokset
1. Marja Klefström, Lohja: Wiipurin pelon ja toivon kevät 1918 (Vuoden 2019 Möllärimestari)
2. Pekka Vilkuna, Nivala: Talonpoika Nivalasta
3. Margareeta Koskinen, Järvenpää: Hellin ja sisarukset
Kunniamaininnat:
Urho Heikkilä, Ranua: Saariharju, kotiseutuni Ranualla
Juhani Eskola – Tapio Räisänen, Taivalkoski: Minä Tapsa, Ensimmäinen suomalainen suurmäen maailmanmestari
Irma Niemelä, Arvo Oikari, Mänttä-Vilppula (Vilppula): Kotiportista neljän tuulen tielle
Riitta Tenni, Helsinki: Ja kaukana siintää meri