koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Investoinnit: Nokia ra­ken­taa uudet toi­mi­ti­lat Ouluun

Voi­ma­lai­tos­re­mont­ti tyh­jen­si Ka­jaa­nin­joen

Kajaanin linnanraunioiden kupeessa kuteville harjuksille tämä viikko on ollut suurten muutosten aikaa. Voimalaitosremontin vuoksi patoluukut avattiin ja Kajaaninjoen uoma juoksutettiin lähes tyhjäksi.

Juha Väisänen oli tyrmistynyt nähtyään tyhjän jokiuoman. Parhaaseen kutuaikaan toteutettu voimalaitoksen patoluukkujen vaihto tyhjensi suositun virkistyskalastusalueen niin kaloista kuin vedestä.
Juha Väisänen oli tyrmistynyt nähtyään tyhjän jokiuoman. Parhaaseen kutuaikaan toteutettu voimalaitoksen patoluukkujen vaihto tyhjensi suositun virkistyskalastusalueen niin kaloista kuin vedestä.
Kuva: Pekka Moliis

Kajaanin linnanraunioiden kupeessa kuteville harjuksille tämä viikko on ollut suurten muutosten aikaa. Voimalaitosremontin vuoksi patoluukut avattiin ja Kajaaninjoen uoma juoksutettiin lähes tyhjäksi. Samalla juoksutettiin patoluukkujen kautta tyhjäksi alueen kalastusoikeudet omistavan paikallisen perhokerhon vuosien työ. Voimalaitosten välissä oli vaalittu joen alkuperäistä harjuskantaa.

--?Olisivat edes metrin vettä jättäneet, niin paljon olisi pelastettu. Nyt meni vuosien työ hukkaan. Harreilla on paras kutuaika menossa, ja kutupaikat ovat kuivana, harmittelee Kajaanin Perhokerhon Juha Väisänen.

Polkupyöriä kymmenittäin

Ympäristöviranomaiset tiesivät juoksutuksesta, mutta täysin kuiva jokiuoma tuli yllätyksenä. Voimalaitokset linnanraunioiden molemmin puolin omistaa Kainuun Voima.

--?Alun perin patoremontti piti tehdä talvella, mutta kovien pakkasten vuoksi sitä ei voitu tehdä silloin. Viranomaisille asiasta tiedotettiin, mutta suuren yleisön suuntaan tiedottaminen epäonnistui. Emme myöskään tienneet perhokerhon harjusprojektista, myöntää toimitusjohtaja Tapio Kakko.

Kajaanin kaupungin puisto-osaston työlista meni alkuviikosta uusiksi. Kun jokiuoma oli tyhjillään, näkyviin tuli 40 polkupyörää.

--?Polkupyörien lisäksi on löydetty muun muassa kymmenen kännykkää, rollaattori ja ostoskärryt. Jos olisi tiedotettu joen tyhjentämisestä etukäteen, olisimme voineet puhdistaa joen paremmin, harmittelee puistoalueista vastaava tulosyksikön päällikkö Jouko Hukkanen.

Lokit herkuttelevat

Kainuun Voiman mukaan patoluukut saadaan vaihdettua torstaina, ellei mitään yllättävää satu.

--?Lokit siinä ovat alkuviikon herkutelleet, kun ne ovat syöneet kuivalle jääneitä kalanpoikasia. Isoja kaloja on jäänyt myös noihin syvempiin kohtiin ansaan. Maanantaina nuoret pojat olivat napanneet tuosta yhdestä syvänteestä 13 kilon hauen, Väisänen kertoo.

Vielä ei tiedetä, millaisen tuhon äkkityhjennys on kalastuspaikkaan tehnyt.

--?Heti aletaan taas uutta kalaa istuttaa, kun tulee varmuus, ettei vettä enää lasketa pois. Joen pieneliökanta on kärsinyt, ja nähtäväksi jää, kuinka kalakanta saadaan elpymään. Meiltä meni hukkaan yli kymppitonnin istutukset ja vuosien työ, Väisänen harmittelee.