Voi­ma­kas tuuli on kaa­ta­nut puita ja kat­ko­nut sähköjä – vesi on noussut teille useissa pai­kois­sa

Voimakkaimmillaan tuuli puhalsi puuskissa Kustavin Isokarilla 31,9 metriä sekunnissa.

Video: MTV

Voimakkaimmillaan tuuli puhalsi puuskissa Kustavin Isokarilla 31,9 metriä sekunnissa.

Voimakkaat tuulet kurittivat lauantaina varsinkin maan länsi- ja eteläosia. Sähköttä kärvisteli iltakymmenen jälkeen noin 21  000 kotitaloutta etenkin lounais- ja etelärannikolla ja idässä, kun kova tuuli kaatoi puita sähkölinjoille. Vähäinen routa ja märkä maaperä saattavat edesauttaa puiden kaatumista.

Voimakkaimmat tuulenpuuskat olivat lauantaina Rauman ja Turun välisellä akselilla. Esimerkiksi Kustavin Isokarilla mitattiin 31,9 ja Rauman Kylmäpihlajassa 31,6 metriä sekunnissa, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta.

Vesi nousi teille muun muassa Turussa, Porvoossa, Salossa ja Eurajoella. Merivesi oli lauantaina korkealla etenkin Lounais-Suomen rannikolla. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Rauman Ulko-Petäjäksessä merenpinta oli 135 senttiä ja Turun Ruissalossa 105 senttiä normaalia korkeammalla.

Tuuli ja runsas vesisade pitivät pelastuslaitokset monessa kunnassa kiireisinä. Työlistalla oli muun muassa repsottavien kattopeltien kiinni naulaamista ja kaatuneiden puiden raivaamista.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi Twitterissä, että sillä oli yli sata vahingontorjuntatehtävää. Helsingissä pelastuslaitoksella ja sopimuspalokuntien yksiköillä oli tuulen aiheuttamia tehtäviä nelisenkymmentä. Sen sijaan meriveden nousu ei aiheuttanut pääkaupungissa tehtäviä, pelastuslaitos kertoi Twitterissä. Varsinais-Suomen pelastuslaitos puolestaan kertoi Twitterissä hoitaneensa yli sata vahingontorjuntatehtävää, joista valtaosa oli kaatuneiden puiden raivaamista.

Tuulet voimistuvat edelleen

Tuulet voimistuvat entisestään sunnuntain vastaisena yönä. Ilmatieteen laitoksen mukaan maan eteläosassa, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa länsituuli puhaltaa puuskissa 20 metriä sekunnissa, alueen länsiosassa paikoin jopa 25 metriä sekunnissa.

Voimakas tuuli aiheuttaa edelleen puiden kaatumisia ja sähkökatkoksia.

Tulvakeskuksen mukaan joet voivat tulvia paikoin alavammille pelloille Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla.

Sunnuntainakin Ilmatieteen laitos varoittaa korkeasta merivedestä varsinkin länsirannikolla. Lisäksi etelärannikolla on voimassa aallokkovaroitus.