Mainos

Voiko yli sa­ta­vuo­tias koti olla mo­der­ni?

Lue lisää Kansan Tahdon talona tunnetun jugend-rakennuksen uudistumisesta asunnoiksi.

-

Yli satavuotias vaaleankeltainen jugendtalo Pakkahuoneenkadun ja Mäkelinin kadun kulmassa on nyt saneerattu upeiksi asuinhuoneistoiksi. Vuonna 1913 valmistuneen arvorakennuksen kanssa samaan taloyhtiöön kuuluvat myös kaksi tyylikästä uudisrakennusta. Ne reunustavat molemmin puolin tätä Kansan Tahdon talonakin tunnettua, kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennusta.

Jugendtalo rakennettiin alun perin sanomalehti Kansan Tahdon toimitusta, kirjapainoa ja kirjakauppaa varten. Kansan Tahdon päätoimittaja Yrjö Mäkelin antoi silloin rakennukselle lisänimen ”pohjolan työväen Gibraltar” ja tästä syntyi nimi myös uudelle taloyhtiölle.

Suojeltu ja arvokkaasti saneerattu jugendtalo on nähnyt ja kokenut paljon – se on selvinnyt muun muassa sota-ajan pommituksista sekä Oulun keskustan puutaloja tuhonneesta tulipalosta. Olipa rakennus aikoinaan sisällissodassa punakaartin tukikohtanakin. Historiallisesti arvokas jugendtalo on ollut huomattava maamerkki Oulussa ja se erottuu edukseen katukuvasta vielä tänäkin päivänä.

Kaksi valkoista uudisrakennusta luovat Oulun Gibraltarista katukuvaan tyylikkään yhdistelmän uutta ja vanhaa. Vaikka taloyhtiö sijaitsee vain kävelymatkan päässä Oulun keskustasta, ei sen ympäristössä ole lainkaan kiireen tuntua.

-

Uuden ja vanhan onnistunut yhteensovittaminen  

Oulun Gibraltarin uudet modernit kodit hurmaavat valoisuudellaan. Uudistuneen jugendtalon isot, alkuperäisten piirustusten mukaan palautetut moniruutuiset ikkunat tuovat valoa asunnon jokaiseen huoneeseen. Paksut kiviseinät, kultaiset ovenkahvat ja syvät ikkunalaudat ovat elementtejä, joita on haluttu säilyttää yli satavuotiaan rakennuksen historiasta. Modernit kalusteet, kuten integroidut kodinkoneet ja laadukkaat kylpyhuoneen kalusteet, tekevät asumisesta mukavaa ja helppoa.

Olipa uusi koti sitten Oulun Gibraltarin jugendtalossa tai uudisrakennuksessa, on näissä uusissa kodeissa kaikki elementit modernia kaupunkiasumista haluavalle. Sijainti kaikkien palveluiden äärellä kaupungin keskustassa on kirsikkana kakun päällä.

Katso tästä joulukuun lopussa valmistuvan Oulun Gibraltarin vapaat asunnot.

Yllä olevalla videolla Lehto Asuntojen myyntipäällikkö Ville Kimpimäki kertoo uudesta Oulun Gibraltarista ja sen historiasta.