Voiko kuumaa ha­na­vet­tä juoda?

Moni kiireinen tekaisee aamuteen tai kahvin kuumaan hanaveteen.

Moni kiireinen tekaisee aamuteen tai kahvin kuumaan hanaveteen. Tarkkasilmäinen lukija näki, kuinka tv-kokki laski jauhelihakastikkeeseen kuumaa vettä suoraan hanasta, ja toinen täytti pastakattilan kuumalla vesijohtovedellä.

Vuosikymmenet on opetettu, että kuumaan hanaveteen voi liueta haitallisia aineita. Totta vai tarua, Oulun Veden käyttöpäällikkö Eeva Heiska?

"Kyllä se on totta. Kuumaa vesijohtovettä ei pidä käyttää ruokiin tai juomiin. Kielto perustuu talousveden laatua säätelevään asetukseen. Vaikka vesi itsessään on puhdasta, siihen voi liueta kiinteistön lämminvesijohdoista metalleja ja muita talousveteen kuulumattomia aineita. Myös mikrobihaittoja voi tulla, jos lämmin vesi seisoo putkistoissa", Eeva Heiska kertoo.

Vanhoista lämminvesijohdoista liukenevat aineet eivät katoa vedestä kiehuttamalla. Vaikka niistä koituva haitta on käytännössä pieni, senkin voi välttää käyttämällä ruokavetenä ainoastaan kylmää hanavettä. Esimerkiksi lyijystä voi olla haittaa kasvavien lasten aivoille.

Kuuman hanaveden puolestaan pitää olla vähintään 55-asteista, jotta bakteerit ja mikrobit eivät pesi putkistoissa.

"Oulun vesijohtoveden laatu on hyvä, eikä se haise kloorille, vaikka sitä vedessä on", Eeva Heiska kehaisee. Hän lupaa, että laatu säilyy hyvänä myös tulva-aikana.

Valituksiakin tulee, ja ne tutkitaan aina tarkasti. Syy löytyy yleensä veden säilytyksestä tai kiinteistön omien putkistojen kunnosta.

"Vettä ei saa säilyttää huoneenlämmössä avoimessa kannussa, koska siihen laskeutuu ilmasta bakteereja, jotka alkavat lisääntyä astiassa. Vettä voi säilyttää puhtaassa kannellisessa astiassa jääkaapissa. Vesi vaihdetaan päivittäin puhtaaseen astiaan."