Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Vi­ran­omai­set va­rau­tu­vat Venäjän in­fo­so­taan – Suomeen pe­rus­tet­tiin is­ku­ryh­mä

Ministeriöt ovat vuodenvaihteesta lähtien lisänneet valmiuksiaan varautua ja vastata Venäjän kovenevaan informaatiosotaan.

Informaatiosotaa käydään netissä, jossa levitetään valheellisia tietoja, sepitteellisiä kommentteja ja kuvamanipulaatioita.
Informaatiosotaa käydään netissä, jossa levitetään valheellisia tietoja, sepitteellisiä kommentteja ja kuvamanipulaatioita.
Kuva: Riina Nurminen

Ministeriöt ovat vuodenvaihteesta lähtien lisänneet valmiuksiaan varautua ja vastata Venäjän kovenevaan informaatiosotaan.

Lännen Median saamien tietojen mukaan valtioneuvoston kanslian ja eri ministeriöiden asiantuntijoista on koottu yhteysryhmä, joka vaihtaa järjestelmällisesti tietoja keskenään. Tavoitteena on saada Suomeen kohdistuvasta infovaikuttamisesta mahdollisimman hyvä kokonaiskuva.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja ja Suomen turvallisuuskomitean asiantuntijajäsen Markku Mantila vahvistaa yhteistyön.

– Kyse on tietojenvaihdosta. Eri ministeriöt osaavat ja hoitavat eri asioita. Näin saamme viestinnällisen ja substanssiosaamisen kootuksi saman pöydän ääreen tarvittaessa nopeasti.

Asiantuntijoiden tavoitteena on suunnitella yhdessä keinoja, joilla vääriä ja valheellisia tietoja voidaan oikaista ja ampua alas.

Tietoa esimerkkien avulla

Informaatiosodassa on Mantilan mukaan kyse siitä, että vieras valtio pyrkii vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen toisessa maassa.

Kansalaisten valistaminen on toinen tavoitteista. Eri ministeriöiden asiantuntijat ovat valmiita puhumaan aiheesta muun muassa kouluissa ja yrityksissä.

– Aiomme kertoa esimerkkejä Suomen historiasta levitettävistä valheista ja muun muassa kuvamanipulaatioista.

Kolmanneksi tavoitteeksi Mantila nostaa riittävän yleissivistyksen, jota ryhmä aikoo painottaa.

– Pitää huolehtia siitä, että meillä opetetaan riittävän hyvä medianlukutaito jo koulussa, ettei meihin uppoa kaikki disinformaatio.

Valheellisten tietojen levittämistä ja sepitteellisiä kommentteja

Netissä käytävä informaatiosota on Mantilan mukaan valheellisten tietojen ja kuvamanipulaation levittämistä, poliitikkojen lausuntojen valikoivaa siteeraamista ja keskustelupalstoille syötettäviä sepitteellisiä kommentteja.

– Muitakin tapoja näkyy. Venäjän mediassa johtavia poliitikkojamme lainataan säännönmukaisesti niin valikoidusti, ettei kyseessä voi olla sattuma. Luullakseni suurella osalla venäläisistä mediankuluttajista on sellainen käsitys, että Suomen valtiojohto ja merkittävimmät poliitikot suorastaan vaativat EU:n asettamien pakotteiden poistamista.

Suomeen ei Mantilan mukaan kuitenkaan kohdistu tällä hetkellä suoranaista infosotaa Venäjältä.

– Kutsuisin sitä enemmänkin vaikuttamiseksi, sitä kyllä tapahtuu.

Suomen on hänen mukaansa oltava varpaillaan, sillä Venäjän harjoittama informaatiovaikuttaminen on räjähtänyt käsiin Krimin niemimaan valtaamisen aikana.

– Varsinaista infosotaa Venäjä käy entisiä neuvostotasavaltoja vastaan.

Hyvä itä, paha länsi

Mantila sanoo, että Venäjän medioissa luodaan koko ajan mielikuvaa pahasta lännestä ja hyvästä idästä.

– Merkittävä osa venäläisistä uskoo tähän propagandaan. Tavatonta ei ole, että Baltiassa asuvat venäjänkieliset ilmaisevat huolensa siitä, mitä Nato tekee Ukrainassa. Väärä tieto juurtuu, kun erityisesti televisio on hallituksen täydellisessä kontrollissa.

Mantilan mukaan Venäjän tavoitteena on rikkoa infosodalla Euroopan unionin yhtenäisyyttä.

Yle on aiemmin kertonut Pietarin trollitehtaasta, jossa työskentelee arvioiden mukaan noin 500 ihmistä. Trollien tarkoituksena on muokata mielipiteitä Venäjä-myönteisiksi ja siirtää keskustelu esimerkiksi Krimin valtaamisesta kuviteltuihin, venäläisryhmiä vastaan luotuihin uhkakuviin.

Mantila sanoo, että Suomesta löytyy kourallinen ”hyödyllisiä idiootteja”, jotka levittävät Suomi-vihaa Venäjällä ja sotkevat asioita Suomessa.

– Erilaisilla nettialustoilla esitetään väitteitä, ettei Mainilan laukauksia lauottu lainkaan tai että ne ammuttiinkin Suomen puolelta silloisen Neuvostoliiton puolelle.

– Trollitehtaita itsessään pidän aika lailla lapsellisina luomuksina. On vaikea keksiä, kuka kunnianhimoinen nuori haluaisi pitkän päälle tienata leipänsä roskaposteja kirjoittelemalla tai esiintymällä netissä kymmenen valehenkilöllisyyden takaa.

Mantila ei halua kertoa yksityiskohtaisesti siitä, millaisia toimenpiteitä ryhmällä on suunnitteilla.

– Vastakeinot eivät ole yksioikoisia. Jos joku esittää valheen ja virallinen taho sanoo, ettei se ole totta, sillä ei pääse kovin pitkälle informaatiosodassa. Pelkällä faktalla on vaikea blokata huhu- ja juorutsunamia ja vääriä tietoja.

Mantila kuitenkin sanoo, että avoin tiedonvälitys on arvo, josta läntinen maailma ei luovu. Toisaalta Venäjän infovaikuttamisen avoin käsittely jo sinällään vähentää sen vaikutusta.

Tällaista on Venäjän infovaikuttaminen

Venäjän TV5-kanavalla uutisoitiin 21. huhtikuuta näin:

”Helsinki tulee vaatimaan Venäjän-vastaisten pakotteiden täydellistä poistamista. Tällaisia ennusteita esittävät läntiset asiantuntijat, jotka ovat nyt summaamassa Suomen eduskuntavaalien tuloksia. Vaalit pidettiin sunnuntaina. Murskavoiton vaalikampanjassa sai keskusta, jota johtaa Juha Sipilä. Mitä luultavimmin hän istahtaa kohta pääministerin tuolille. Kuten analyytikot huomauttavat, Sipilä tunnustaa, että pakotepolitiikasta on koitunut tuntuva isku Suomen taloudelle, joka on viimeisten kymmenen vuoden aikana kehittynyt niukasti ja on tällä hetkellä peräti tappiollista.”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Venäjän TV:n uutista Lännen Medialle:

–  Tulkinta Venäjä-pakotteiden poistamisesta on väärä. Tällaisia jutussa esitettyjä läntisiä tahoja ei ole olemassa – ei ainakaan vakavasti otettavia. Juttu on hyvä esimerkki Venäjän harjoittamasta disinformaatiosta.