Oulun kaupunki: Oulu hakee kult­tuu­ri­joh­ta­jaa no­peal­la ai­ka­tau­lul­la

Pääkirjoitus: Net­ti­hui­jaus­ten tor­ju­mi­sek­si voi­tai­siin tehdä enemmän

Vi­ran­omai­set sel­vit­te­li­vät kuu­mei­ses­ti väit­tei­tä CIA-ko­nees­ta

Suomalaisviranomaiset selvittelivät keskiviikkona tiiviisti, pitävätkö tiedot Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vankikuljetuskoneen käynnistä Suomessa paikkansa. Vankikuljetuskoneeksi väitetty Hercules-kuljetuskone kävi Suomessa pikavisiitillä 16. toukokuuta 2003. Kone oli ilmoitettu Yhdysvaltojen suurlähetystön rahtilennoksi

Hercules-kuljetuskone kävi Suomessa pikavisiitillä toukokuussa 2003.
Hercules-kuljetuskone kävi Suomessa pikavisiitillä toukokuussa 2003.

Suomalaisviranomaiset selvittelivät keskiviikkona tiiviisti, pitävätkö tiedot Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vankikuljetuskoneen käynnistä Suomessa paikkansa.

Vankikuljetuskoneeksi väitetty Hercules-kuljetuskone kävi Suomessa pikavisiitillä 16. toukokuuta 2003. Kone oli ilmoitettu Yhdysvaltojen suurlähetystön rahtilennoksi. Kansainvälisten sopimusten mukaan tällaisen rahdin tarkempaa sisältöä ei tarvitse kertoa Suomen viranomaisille.

Ilmailulaitokselle annettujen tietojen mukaan tilausrahtilennolla ei ollut matkustajia. Kone oli tulossa Frankfurtista ja matkalla Tukholmaan. Suomessa se viipyi vain reilun tunnin iltapäivällä.

Prescott Support -nimisen yhtiön kone herätti epäilyksiä, koska yhdysvaltalaisjournalisti Wayne Madsen on pitänyt Prescott Supportia yhtenä CIA:n vankikuljetuksia tekevistä yrityksistä. Epäilyksistä uutisoi sanomalehti Borgåbladet keskiviikkona.


Kuljetuksista kohistu
Euroopassa

CIA:n väitetyistä vankikuljetuksista on kohistu laajasti myös muualla Euroopassa esimerkiksi Ruotsissa. Euroopan neuvosto on vaatinut selvitystä reilusta kolmestakymmenestä lennosta, jotka ovat olleet ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan epäilyttäviä.

Tutkivaa journalismia harjoittaneen Wayne Madsenin mukaan vankeja on kohdeltu lennoilla epäinhimillisesti ja pidetty esimerkiksi koirille sopivissa kopeissa. Vankikoneet ovat pysähtyneet useissa kohteissa Itä-Euroopassa esimerkiksi Bulgariassa ja Unkarissa.

Suomessa vankilennoksi väitetty lento tehtiin aikana, jolloin Saddam Husseinin hallinto oli hiljattain syrjäytetty Irakissa.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan viranomaiset tekevät selvitystyötä. Nähtäväksi jää, päästäänkö koneen sisältöön kiinni, pohti Vanhanen keskiviikkona.

Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) piti tärkeänä, että asia selvitetään.

Ilmailuasioista vastaavat viranomaiset puivat kiisteltyä lentoa iltapäivällä pidetyssä kokouksessa, jossa epäilyjen paikkansapitävyydestä ei tullut selkoa.


Yhdysvaltoja lähestyttäisiin
EU:n kautta

Ulkoministeriön Pohjois-Amerikan yksikön päällikkö Marja Rislakki katsoo, että Suomi ei voi lähteä yksin valittamaan Yhdysvalloille mahdollisista ihmisoikeuksien loukkauksista, vaikka niistä saataisiinkin tietoa.

- Tämä täytyisi katsoa EU:n kesken ja pohtia miten toimitaan ja miten tämä otetaan esille Yhdysvaltojen kanssa. Onhan tullut esiin, että muissakin EU-maissa olisi sama tilanne, sanoi Rislakki.

Suomessa Ilmailulaitoksen tiedossa on luettelo koneista, jotka tekevät CIA:n lentoja. Prescott Supportin Hercules-kone ei ole näiden viiden koneen listalla. Listalla olevat koneet eivät ole Ilmailulaitoksen tietojen mukaan käyneet Suomessa.

Hercules-kuljetuskoneita käy Suomessa silloin tällöin. Ilmailulaitoksen mukaan ei ole ollut syytä epäillä, että niillä olisi jotain tekemistä CIA:n kanssa.