Vink­ke­jä pyörän lu­ki­tuk­seen – var­kai­den re­puis­ta löy­ty­nyt myös ak­ku­käyt­töi­siä kul­ma­hio­ma­ko­nei­ta

Oulun poliisissa pyörävarkauksia vuosia tutkinut vanhempi konstaapeli Tero Väyrynen varoittaa etenkin halpalukkojen heikosta suojasta.

Varkaat jättävät vankasti lukitut pyörät usein rauhaan ja napsivat helposti vietävät mukaansa.
Varkaat jättävät vankasti lukitut pyörät usein rauhaan ja napsivat helposti vietävät mukaansa.
Kuva: Joel Karppanen

Oulun poliisissa pyörävarkauksia vuosia tutkinut vanhempi konstaapeli Tero Väyrynen varoittaa etenkin halpalukkojen heikosta suojasta.

– Monet on todella helppo murtaa. Halvan vaijeri- tai ketjulukon saa poikki jopa ilman työkaluja.

Väyrysen mukaan vanha totuus on voimissaan: varkaat jättävät vankasti lukitut pyörät usein rauhaan ja napsivat helposti vietävät mukaansa.

Ainakin Oulussa poliisi on Väyrysen mukaan tavannut varkaiden repuista myös akkukäyttöisiä kulmahiomakoneita, jotka ovat myrkkyä vahvoillekin lukoille. Sellaisen käyttö tuottaa kuitenkin korviaraastavan melun ja kipinäsuihkun, joten näkyvällä paikalla kiinnijäämisriski on suuri.

Tavallisempi kuvio on, että ei-kiinteästi lukitut pyörät kuskataan rauhallisempaan paikkaan, jossa lukot hajotetaan koneilla ja sahoilla. Lukitseminen kiinteään rakenteeseen jämerällä lukolla on siis yhä paras lääke varkauden ehkäisemiseksi.

Hyviä niksejä pyörän lukitukseen

Hanki vankka ja laadukas lukko, jolla pyörän saa kiinni rungostaan. Se vaikeuttaa varkaan työtä ja saa etsimään helpomman kohteen. Murtotestien perusteella jo keskitason U-lukko on vaikea murtaa.

Yhden nyrkkisäännön mukaan lukkoon pitäisi käyttää kymmenen prosenttia pyörän arvosta: 600 euron pyörään 60 euron lukko.

Mieti ennen hankintaa lukon painoa ja käytön helppoutta: työläästi kiinnitettävä tai turhan raskas lukko jää helposti käyttämättä.

Pyri aina lukitsemaan pyörä rungostaan kiinteään esineeseen: aitaan, kaiteeseen, pylvääseen, pyörätelineeseen.

Jos mahdollista, säilytä pyörää sisätilassa ja lukitse se myös silloin.

Jos joudut säilyttämään pyörää ulkona, suosi näkyviä, valaistuja paikkoja, joissa liikkuu ihmisiä.
Lisäturvaa etu- ja takapyörälle saat kietaisemalla silmukkapäisen vaijerin tai ketjun niiden läpi ja kiinnittämällä sen varsinaiseen lukkoon.

Juttu on julkaistu Kalevassa 30.3.2016.