"Vii­saus ikään kuin paistoi hänestä läpi" - su­ru­saa­ton var­rel­le ke­rään­tyi kym­me­niä­tu­han­sia ihmisiä

Helsingin Hietaniemen hautausmaalla surusaattoa odottaneiden joukossa oli kaikenikäisiä suomalaisia.- Halusimme tulla kunnioittamaan presidentin muistoa.

Helsingin Hietaniemen hautausmaalla surusaattoa odottaneiden joukossa oli kaikenikäisiä suomalaisia.

- Halusimme tulla kunnioittamaan presidentin muistoa. Hän on kuitenkin se presidentti, joka oli vallassa pisimpään ollessamme lapsia, sanoi helsinkiläinen Pauliina Vihervirta, joka saapui seuraamaan hautajaisia Hietaniemeen puolisonsa Teemu Vihervirran kanssa.

- Koivisto oli ensimmäinen presidentti, jonka itse muistan, sillä Kekkonen kuoli 1986 ja minä synnyin vuotta sitä ennen, säesti Teemu Vihervirta.

- Vaikka en koskaan tavannut Koivistoa henkilökohtaisesti, hänestä jäi ystävällinen ja rauhallinen ja viisas kuva. Viisaus ikään kuin paistoi hänestä läpi, muisteli Pauliina Vihervirta.

Presidentinlinnalle saapui runsaasti ihmisiä

Presidentti Mauno Koiviston surusaaton varrella on ollut monin paikoin liikuttunut tunnelma, kertoo saattoa Presidentinlinnalla seurannut STT:n toimittaja. Linnalle oli kerääntynyt runsaasti ihmisiä, ja osa heistä oli silminnähden liikuttuneita, kun Koiviston arkkua kuljettanut auto lipui ohi.

Saattoväkeä on ollut Presidentinlinnan lisäksi paljon Mannerheimintien varrella, Pohjoisesplanadilla ja Hietaniemen hautausmaalla. Keskustan katuja suljettiin liikenteeltä, ja poliisi oli ohjaamassa liikennettä.

Surusaatto lähti Tuomiokirkolta siunaustilaisuuden päätyttyä. Reitti kulki Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kautta Hietaniemen hautausmaalle.

"Olen Koiviston fani"

Jo aamulla Tuomiokirkon edustalle kerääntyi hyvissä ajoin ihmisiä, jotka jonottivat pääsyä presidentti Koiviston siunaustilaisuuteen. Suuri osa kirkosta on varattu kutsuvieraille, mutta tilaa oli myös ilman kutsua saapuneelle yleisölle.

Heidän joukossaan oli vantaalainen Sinikka Haaksiluoto, joka saapui paikalle Vantaalta Henna- ja Helmi-tyttäriensä kanssa. Senaatintorille he ehtivät ennen aamukymmentä.

- Hienoa, että pääsimme jonoon. Ajattelimme, että olemme jo myöhässä, Haaksiluoto kertoi ennen kirkkoon pääsyä.

- Olen presidenttifani ja Koivisto-fani. Olen lukenut juuri kylmän sodan ajasta ja sen päättymisestä. Olen tajunnut, kuinka iso rooli hänellä on ollut siinä, millä tavalla hän hoiti Suomen pikkuhiljaa idästä länteen, Haaksiluoto sanoi.

Haaksiluoto kertoi arvostavansa presidentti Koivistoa, joka piti matalaa profiilia ja jolla oli jollain tapaa "fundeeraava" luonne.

- Se sopisi vaikka (Donald) Trumpillekin ohjeeksi hyvin.

Haaksiluoto muistaa, että hän näki Koiviston kerran Töölön uimahallissa Helsingissä.

- Hän oli varmaan menossa sikariporrasjoukkueen harjoituksiin, Haaksiluoto arveli.

Siunaustilaisuudessa hän odotti erityisesti presidentti Sauli Niinistön puhetta ja sitä, että tilaisuudessa on paikalla monta presidenttiä samaan aikaan.

- Se tietynlainen jatkuvuuden ketju. Suomi selviää näistäkin ajoista. Meillä on hyvä presidentti niin kuin aikaisemmatkin olivat.

Presidenttien lisäksi hän odotti tilaisuudelta arvokkuutta ja pysähtymistä. Haaksiluoto osallistuu nyt ensimmäistä kertaa valtiollisiin hautajaisiiin.

- Sanoin lapsille, että tämä on nyt ainutlaatuista, muistakaa tämä. Että me jaksoimme lähteä vapaapäivänä tänne Vantaalta. Sanoin, että toivottavasti osaatte arvostaa sitä nyt ja myöhemminkin, että lähdimme.

- Vähän väsyneenä sängystä piti nousta, mutta on ihan hienoa, että pääsee tämmöiseen, sanoi Henna Suuronen.

"Vähän kuin aatelismies"

Tuomiokirkon portailta juhlallisuuksia on seurannut vantaalainen Juhani Lehtonen, jonka äiti työskenteli aikoinaan Suomen Pankissa samaan aikaan presidentti Koiviston kanssa.

- Hän oli hieno mies, Lehtonen kuvailee Koivistoa.

Presidentistä Lehtonen muistaa etenkin herrasmiesmäisen olemuksen, mutta myös isot kädet ja tuuheat kulmakarvat.

- Hän oli sellainen karikatyyrinen hahmo. Hänestä sai hyviä kuvia, Lehtonen sanoo.

- Oli aina hienoa, että hän oli ylevänä hahmona itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Hän oli aristokraattinen hahmo, mielestäni vähän kuin aatelismies.

Koivistosta mieleen muistuu myös se, kuinka presidentti vertasi toimittajia sopuleihin.

- Se oli mielestäni aika hauskaa ja jäi mieleen.

Lehtonen ei koskaan tavannut itse presidentti Koivistoa, mutta hän muistaa nähneensä tämän tyttären kerran Naantalissa.

- Assi Koivisto vilkutti meille, kun olimme retkellä Kultarannassa.

Kaikki eivät mahtuneet kirkkoon

Aivan kaikki kirkkoon halunneet kansalaiset eivät mahtuneet Helsingin tuomiokirkkoon iunaustilaisuuteen. Etu- ja takaovesta paikalle mahtui yhteensä noin 500 ihmistä, kerrottiin valtioneuvoston kansliasta.

Senaatintorin puolella olisi tulijoita ollut enemmänkin mutta sisälle mahtuvien määrä laskettiin ajoissa ja jono pantiin poikki. Näin ei turhaan tarvinnut jonottaa ainakaan kovin pitkään.

Hautajaiset sujuivat ilman järjestyshäiriöitä

Hautajaispäivä sujui ilman häiriköintiä, kerrotaan Helsingin poliisista. Poliisi on arvioinut, että surusaattoa seurasi yli 30 000 ihmistä.

Liikennejärjestelyistä vastaava komisario Heikki Kallio uskoo, että arvio saattaa olla alakanttiin, sillä yleisöä oli erittäin paljon.

Puolustusvoimien henkilöstön ja poliisien määrää ei kerrota julkisuuteen. Kallion mukaan tapahtumaan tuli muutamia poliiseja lähipiireistä Helsingin poliisin tueksi.

Myöskään suuria ruuhkia ei päässyt syntymään. Kallio kiittää tästä sekä hyvää etukäteistiedotusta että pyhäpäivää, jonka vuoksi liikennettä oli vähemmän kuin arkena.