Lukijalta
Mielipide

Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille

Entinen ministeri Iiro Viinanen on kommentoinut koronaviruksen aiheuttamien talousongelmien hoitamisesta. Hän varoittaa tukemasta kaikkia yrityksiä.

Entinen ministeri Iiro Viinanen on kommentoinut koronaviruksen aiheuttamien talousongelmien hoitamisesta. Hän varoittaa tukemasta kaikkia yrityksiä. Heikoiksi oletettujen yritysten konkursseja hän pitää väistämättömänä hyvää luovana tuhona. Talousviisaiden jäsen, nobelisti Bengt Holmström ajattelisi lehtitietojen mukaan samoin.

Kantaa ottavat opastavat, ettei heikkoina pidettyjä yrityksiä pitäisi auttaa kriisin yli vaan niiltä pitäisi tuki kohdennetusti evätä ja antaa niiden kaatua. Ehdotus perustuu täysin perusteettomiin oletuksiin luovan tuhon hyödyistä. Malli myös sivuuttaa luovan tuhon inhimillisen hinnan, joka muuttuu vuosikymmeniäkin kestäväksi rahalliseksi kuluksi.

Tutkittu tieto ei myöskään tue mallin talousajattelua. Vaikka valikoiva tuki auttaakin valittuja selviämään ja kaataa tuetta jätetyt, se ei todista teorian toimivuutta. Kun yritystukien vaikutus poistetaan, tuettavaksi tuleminen ei enää ennustakaan luotettavasti yrityksen hyvyyttä. Tuen kohteeksi valittuja yrityksiä kaatuilisi, jos tukea ei annettaisikaan. Vastaavasti tuetta jätettyjä yrityksiä menestyy, varsinkin jos toimialalla kilpailevat ”vahvat” eivät voisi toimia yritystuen varassa.

"Malli myös sivuuttaa luovan tuhon inhimillisen hinnan, joka muuttuu vuosikymmeniäkin kestäväksi rahalliseksi kuluksi."

Koronan jälkeinen maailma ei enää ole sitä edeltävän kaltainen. Tähänastinen menestys ei ennusta pärjäämistä uudessa maailmassa.

Asiassa on muutakin huomioitavaa. Kyseessä ei ole yksin koronaviruksen aiheuttama häiriö vaan myös viruksen laukaisema rakenteellisen vinoutumien purkautuminen. Eläkkeensaajat ja julkisen sektorin työntekijät välttävät kriisin taloudelliset vaikutukset niin kauan eläkevarantoa riittää, ja valtio saa lainaa. Kriisin seuraukset uhkaavat jäädä yritysten, yrittäjien ja näiden työntekijöiden kannettaviksi.

Kaavailtu valikoiva tuki vastaa kulopolttoa. Siitä varoittaa myös pian sukupolven ajan jatkunut pikavippi- ja perintäteollisuuden satumainen menestys, josta on tullut merkittävä ongelma. Se osoittaa, etteivät luova tuho ja haaskalta saatu varallisuus toimikaan uuden talouden käyttövoimana vaan yksisään kannustimena synnyttää lisää tuhoa ja saalistettavaa. Vai ovatko pikavippifirmat ryhtyneet rakentamaan teollisuutta ja palveluita? Ei sinne päinkään!

Paraskaan talousviisaus ei siis pysty ennustamaan, mitkä yritykset menestyvät ja mitkä jäävät kitumaan. Sellaisia esityksiä on turha tehdä.

Tie taloudellisen häiriön yli onkin tasoitettava kaikille. Aika näyttää, ketkä menestyvät häiriön jälkeisessä taloudessa. Tukea, kannustusta ja mahdollisesti yhteiskunnan panostusta voisi erikseen kohdentaa vain uuden taloudellisen toiminnan synnyttämiseen. Nyt ei ole kulopolttojen aika.

Juha Rapeli

yrittäjä, Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.