Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Viinaa myyvät net­ti­kau­pat jät­tä­vät veroja mak­sa­mat­ta – odot­taa­ko ostajaa ikävä yl­lä­tys?

Suomalaiset ovat pikku hiljaa löytämässä muissa EU-maissa toimivat viinejä, oluita ja viinoja tarjoavat nettikaupat.

Petteri Pulkkinen on tyytyväinen verkkokaupasta tilaamiinsa erikoisoluisiin. 15 pullon satsi pienpanimotuotteita tuli kotiovelle viikossa.
Petteri Pulkkinen on tyytyväinen verkkokaupasta tilaamiinsa erikoisoluisiin. 15 pullon satsi pienpanimotuotteita tuli kotiovelle viikossa.
Kuva: Markku Tanni

Suomalaiset ovat pikku hiljaa löytämässä muissa EU-maissa toimivat viinejä, oluita ja viinoja tarjoavat nettikaupat.

Tulliylitarkastaja Seppo Raitolahden mukaan niin sanotun etämyynnin kautta tehdyt alkoholitilaukset ovat yleistyneet parin viime vuoden aikana.

Etämyynti tarkoittaa tilannetta, jossa myyjä, esimerkiksi verkkokauppa, järjestää tilaukselle myös kuljetuksen ohjaamalla tilauksen yhteydessä asiakasta käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä. Tällöin Suomen alkoholilain mukaiset valmisteverot kuuluvat myyjän, eivät ostajan vastuulle.

Raitolahden mukaan suurin osa verkkokaupoista ei kuitenkaan maksa veroja Suomeen.

– Toiminta perustuu nimenomaan siihen, että Suomen verot jätetään maksamatta. Näitä, jotka ovat rehellisiä ja jotakin maksavat, on maksimissaan parisenkymmentä toimijaa, Raitolahti arvioi.

Hänen mukaansa tusinalla verkkokauppiaista on Suomessa veroedustaja, joka maksaa alkoholiverot myyjän puolesta.

– Lisäksi muutama maksaa ainakin joistakin lähetyksistään veron kertaluontoisesti.

Jos etämyyjä jättää verot maksamatta, onko lasteja jouduttu pysäyttämään tulliin?

– Me ei olla juurikaan otettu näitä lähetyksiä haltuun, koska emme halua olla varastomiehiä. Siitä koituu meille monenlaista työtä ja haittaa. Pitäisi olla tilat ja työntekijät.

– Joskus me on avattu näitä paketteja ja katsottu, millaisia kuljetusasiakirjoja siellä on. Siinä yhteydessä olemme saattaneet pakettiin lisätä tullin kirjeen muistuttamaan vastaanottajaa siitä, että onhan tästä lähetyksestä joku ne verot maksanut, Raitolahti sanoo.

Etämyyjä ei voi sysätä verovastuuta ostajalle

Osa eurooppalaisista verkkokaupoista ilmoittaa sivuillaan, etteivät ne huolehdi lähetyksen päämäärämaan veroista, vaan jättää ne asiakkaan vastuulle. Raitolahden mielestä tämä ei ole kuitenkaan Suomen lakien mukaan mahdollista.

– Suomen lain mukaan etämyyjän verovelvollisuus toteutuu silloin, kun hän myy ja järjestää kuljetuksen. Voiko etämyyjä yksipuolisesti sanoa luopuvansa verovelvollisuudestaan? Me ollaan vähän sitä mieltä, ettei se ihan noin helposti käy.

– Jos kerran alkaa toimia sillä tavalla, että etämyynnin käsite ja siihen liittyvä verovelvollisuus Suomessa täyttyy, niin siitä ei pääse eroon vain ilmoittamalla, että me ei tätä puolta hoideta vaan se on ostajan asia, Raitolahti pohtii.

Kuinka tulli sitten toimii, jotta eurooppalaiset verkkokauppiaat alkaisivat suorittaa Suomeen valmisteveroja?

– Sanotaan nyt näin, että tässä vaiheessa minulla ei ole tästä puolesta mitään konkreettista kerrottavaa. Jotakinhan meidän täytyisi tehdä, jos haluaisimme tässä asiassa edistyä. Asiaa mietitään toki, mutta toinen juttu on, että toimitaanko, Raitolahti vastaa.

Olutlasti tuli kotiovelle viikossa

Hämeenlinnalainen Petteri Pulkkinen tilasi äskettäin ensimmäisen kerran olutta ulkomailta netin välityksellä. Hän oli tyytyväinen nopeaan toimitukseen: 15 pullon erä pienpanimojen erikoisoluita tuli kotiovelle noin viikossa.

Olut- ja viiniharrastaja aikoo jatkossa etsiä netistä myös laatuviinejä. Hän on kiinnostunut erityisesti sampanjoista.

– Minä en etsi netistä halpoja olutlavoja ja tonkkaviinejä, vaan erikoisuuksia, joita Suomesta ei saa, Pulkkinen toteaa.