Vii­mei­set mie­len­osoit­ta­jat sin­nit­te­le­vät yli­opis­tol­la Hong­kon­gis­sa – Yli 600 ihmistä poistui kam­puk­sel­ta maa­nan­tai­na

Hongkongin hallintojohtajan mukaan kampukselta poistuneiden mielenosoittajien joukossa oli 200 alaikäistä.

Poliisi otti mielenosoittajan kiinni yliopiston läheisyydessä Hongkongissa. Oppilaitos on viime päivien aikana muuttunut protestien keskeiseksi näyttämöksi.
Poliisi otti mielenosoittajan kiinni yliopiston läheisyydessä Hongkongissa. Oppilaitos on viime päivien aikana muuttunut protestien keskeiseksi näyttämöksi.
Kuva: JEROME FAVRE

Hongkongin hallintojohtajan mukaan kampukselta poistuneiden mielenosoittajien joukossa oli 200 alaikäistä.

Viimeinen, noin sadan mielenosoittajan ryhmä pysyy sinnikkäästi yliopistolla, jonka poliisit ovat saartaneet Hongkongissa. Oppilaitos on viime päivien aikana muuttunut protestien keskeiseksi näyttämöksi. Yhteenotot yliopistolla ovat jatkuneet jo yli kahden päivän ajan, ja niissä on loukkaantunut noin 280 ihmistä.

Poliisi pidätti maanantain aikana noin 1 100 ihmistä. Heitä epäillään muun muassa mellakoinnista ja aseiden hallussapidosta.

Sadat mielenosoittajat joko pakenivat yliopistolta tai antautuivat tiistain vastaisen yön aikana väkivaltaisuuksien jatkuessa. Kymmenien mielenosoittajien joukko järjesti dramaattisen esityksen heittämällä muovisia kasteluletkuja sillalta alas ja pakenemalla odottamassa olleiden moottoripyörien kyydissä.

Poliisi käytti kyynelkaasua, vesitykkiä ja kumiluoteja, mihin mielenosoittajat vastasivat heittämällä polttopulloja ja tiiliskiviä kohti poliisia.

Noin 600 mielenosoittajaa oli poistunut tiistaihin mennessä yliopistolta, kertoi Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam tiistaina. Heidän joukossaan oli 200 alle 18-vuotiasta henkilöä.

Lam sanoo toivovansa rauhanomaista ratkaisua

Maanantaina ilmassa oli pelko siitä, että tilanne kärjistyy veriseksi yhteenotoksi. Hongkongin poliisin nähtiin kantavan mukanaan ampuma-aseita, joissa on sisällä ammuksia tähän asti käytettyjen kumiluotien sijaan.

Monet mielenosoittajat kertoivat maanantaina pelkäävänsä yhä suurempaa verenvuodatusta, koska pattitilanne ei näyttänyt ratkeavan. Mielenosoitukset jatkuvat Hongkongissa jo kuudetta kuukautta, mutta väkivalta on muuttunut pahemmaksi viime viikosta lähtien.

Kaupungin sairaalan viranomaiset kertoivat raportoineensa 221 vammaa maanantain aikana. Yhteensä 12 ihmisen tila oli vakava.

Hallintojohtaja Lam sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa toivovansa, että tilanne poliisin ja mielenosoittajien välillä päättyy rauhanomaiseen ratkaisuun. Lam kehottaneensa poliisia käsittelemään tilannetta inhimillisesti, kertoo Reuters.

Lamin mukaan väkivalta ei ole tarpeen, jos mielenosoittajat poistuvat rauhallisesti. Mutta mikäli tilanne muuttuu "poliisin on ryhdyttävä tarvittaviin toimiin", hän sanoi.

Juttua päivitetty 19.11.2019 klo 14.50. Juttuun lisätty uusia tietoja.