Vii­kon­vaih­tees­sa tie­dos­sa täh­den­len­to­ja

Ursan mukaan tähdenlentoja voi näkyä jopa 60 kappaletta tunnissa.

Viikonvaihteen aikana taivaalla voi nähdä tähdenlentoja. Vanhan kansanuskomuksen mukaan tähdenlennon aikana voi esittää toivomuksen.
Viikonvaihteen aikana taivaalla voi nähdä tähdenlentoja. Vanhan kansanuskomuksen mukaan tähdenlennon aikana voi esittää toivomuksen.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Perseidien eli tähdenlentoparvien aktiivisin vaihe osuu ensi viikonvaihteelle. Parasta aika nähdä tähdenlentoja taivaalla on 11.–13.8.

Ursan mukaan parhaimmillaan perseidejä voi näkyä jopa 60 kappaletta tunnissa.

Perseidit, kuten muutkin meteoriparvet, synnyttävät tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan. Elokuussa tähdenlentoja aiheuttavat myös eteläiset delta-akvaridit  sekä kappa-cygnidit. Nämä ovat kuitenkin paljon perseidejä vaatimattomampia. Tähdenlentoja on voinut nähdä jo heinäkuun lopulla, mutta kaiken kaikkiaan elokuu on parasta tähdenlentoaikaa.

Meteoriparven tähdenlentoja on raportoitu jo ainakin 2000 vuoden ajan. Tämä parvi on saanut nimensä siitä, että sen meteorit näyttävät kaikki tulevan Perseuksen tähtikuviosta. Perseus on Auringon laskiessa melko korkealla koillistaivaalla ja liikkuu yön aikana lähelle zeniittiä idässä.

Mitä pimeämpi taivas on, sitä helpompaa tähdelentojen havaitseminen on. Viikonvaihteessa pilvet voivat kuitenkin häiritä tähdenlentojen havaitsemista.