Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Viikon vanha leik­ki­puis­to re­vit­tiin hajalle

Vasta valmistunut leikkipuisto tuhottiin Herukan kaupunginosassa tällä viikolla. Heikkeliininpuiston leikkipuisto oli määrä ottaa pian käyttöön, mutta nyt se on hajalla.

Herukassa sijaitsevassa Heikkeliinin leikkipuistossa väännettiin muun muassa koirakieltokyltti mutkalle. Kaupunginpuutarhuri arvelee, että pikkulapset eivät olisi kyenneet tuhoihin.
Herukassa sijaitsevassa Heikkeliinin leikkipuistossa väännettiin muun muassa koirakieltokyltti mutkalle. Kaupunginpuutarhuri arvelee, että pikkulapset eivät olisi kyenneet tuhoihin.
Kuva: Sallmén Eljas

Vasta valmistunut leikkipuisto tuhottiin Herukan kaupunginosassa tällä viikolla. Heikkeliininpuiston leikkipuisto oli määrä ottaa pian käyttöön, mutta nyt se on hajalla.

Kaupunginpuutarhuri Taina Penttilän kertoo olevansa erittäin turhautunut tapauksesta.

"Tämä on kuvottavinta pitkään aikaan, että näin uusi oli käyty heti näin pian repimässä pilalle. Urakoitsija sai puiston juuri valmiiksi. Normaalisti hän vastaisi leikkipuiston kunnosta takuuajan, mutta eihän urakoitsija tällaisesta voi vastata."

Puisto valmistui viime viikolla ja sille tehtiin vastikään luovutuskatselmus. Pieniä puutteita lukuunottamatta kaikki oli kunnossa. "Nyt siellä ei ole mikään kunnossa. Puita oli revitty irti, nimikyltti ja koirakieltokyltti väännelty, pari valaisinta rikki ja köysiä yritetty katkoa", Penttilä listaa.

Ilkivallasta ilmoitettiin myös poliisille, joka otti asian tutkittavakseen. Tekijöistä ei ole toistaiseksi tietoa, mutta Penttilä uskoo, että ainakaan lasten tekosista ei ole kyse.

"Missään tapauksessa nämä eivät ole pienten lasten tekemiä. Täytyy olla voimaa, että saa väännettyä esimerkiksi putkijaloilla seisovan kyltin vinoon ja ottaa parimetrisiä puuntaimia maasta ja särkeä istutusten suoja-aidat. Tämä ei myöskään tunnu ihan yhden ihmisen tekemältä."Tuhansien eurojen tuhot


Korjauksesta koituu luonnollisesti kaupungille lisälaskua. Penttilä arvio kulujen kohoavan jopa tuhansiin euroihin.

"Hyvin äkkiä siihen menee tonni poikineen. Samoja puita ei voi enää istuttaa takaisin. Rikottuihin aitoihin pitää hankkia uudet materiaalit, uudet kyltit, jotka on väännetty piloille täytyy uusia ja valaisimia joudutaan vaihtamaan. Kymppitonni saattaa olla pikkuraha kun ruvetaan korjaamaan jälkiä", Penttilä toteaa.

Penttilä ihmettelee suuresti, mistä ilkivalta voi johtua.

"Sen kun joku minulle kertoisi, niin tekisin jotain asialle. Tämä on kummallinen viesti, kun me saatiin leikkipuisto alueelle, jossa sellaista ei ole ollut, niin joku keksi vääntää sen heti palasiksi."

Ilkivallan lisääntyminen syksyllä on havaittu myös aiempina vuosina. "Ainahan se ilmiö on näin syksyllä. Elokuu on aika pahaa aikaa, kun ulkona on vielä lämmin ja on hämäryyttä, että ei ihan joka silmä näe. Ilmiö kulkee myös aaltoina, että aina jollain alueella tehdään ilkivaltaa ja sitten se siirtyy toiseen paikkaan."

Herukan vartiointirenkaan vetäjä Jari Ruuska kuuli keskiviikkona leikkipuiston ilkivallasta. Hän kertoo, että rinki ei ainakaan aio löysätä toimintaa tapauksen johdosta. "Kyllä se sen aiheuttaa, että kaikki ihmiset pitävät nyt silmänsä paremmin auki."

Ruuskan mukaan toiminnan tiivistäminen olisi tarpeen, mutta se edellyttäisi myös asukkaiden aktiivisuutta.

"Me haluamme koko ajan uusia ihmisiä mukaan toimintaan. Se on aina vapaaehtoisen toiminnan ongelma, että ihmiset jaksavat tietyn ajan, mutta sitten tulee väsyminen", hän sanoo.

Vartiointirengas toimii poliisien ylimääräisinä silminä. Rikostilanteessa se ottaa ylös tuntomerkit ja ilmoittaa asiasta poliisille. Itse rikoksiin se ei puutu.