Vih­rei­den Haa­pa­nen jättää seu­raa­vat edus­kun­ta­vaa­lit väliin

Pohjois-Suomen ainoa vihreä kansanedustaja Satu Haapanen, 45, ei asetu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Satu Haapanen
Satu Haapanen
Kuva: Jukka Leinonen

Pohjois-Suomen ainoa vihreä kansanedustaja Satu Haapanen, 45,  ei asetu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Oululaisedustajan luopumisen taustalla ovat perhesyyt.

”Päätös ei ollut helppo ja olen miettinyt sitä pitkään perheeni, mutta myös vihreiden kannalta”, Haapanen kertoo Kalevalle.

Haapanen halusi kertoa asian jo tässä vaiheessa, sillä puolueen ehdokasasettelu Oulun vaalipiirissä on parhaillaan menossa.

”Näin uusille ehdokasehdokkaille jää aikaa ja tilaa valmistautua”, Haapanen toteaa.

Haapasen mukaan tosiasia on, että ammattipoliitikolla politiikka ajaa väistämättä muun ohi. Silloin perhe ja muut asiat joutuvat kakkossijalle.

”Vaalilauseenani on joskus ollut, että olen pienten puolella. Lapset kaipaavat äitiään, vaikka minulla on hyvä tuki ympärillä”, 16-, 10- ja 7-vuotiaiden lasten äiti toteaa.

Haapanen on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän pääsi eduskuntaan kolmannella yrittämällä ja puski viime vaaleissa Oulussa ohi kuusi kautta eduskunnassa istuneen Erkki Pulliaisen.

Vaikka perhesyyt saavat Haapasen jättämään ensi kevään eduskuntavaalit väliin, ei hän sano lopullisia hyvästejä politiikalle. Työ Oulun kaupunginvaltuustossa ja maakuntahallinnossa jatkuu entiseen tapaan.

”Saattaa olla, että pyrin neljän vuoden kuluttua uudelleen tai vuoden kuluttua puolueen puheenjohtajistoon”, Haapanen pohtii.

Opettajana toimineella Haapasella ei ole virkaa, johon palata, mutta hän on kiinnostunut demokratiaan, kansainvälisyyteen, kehitysapuun ja koulutukseen liittyvistä tehtävistä.

Myös väitöskirja pitää tehdä valmiiksi.