Vihreät lupaa korvata maa­seu­dul­la bensan hinnan ko­ro­tuk­set – "Jos ei jouk­ko­lii­ken­net­tä, jollain tavalla pitää kom­pen­soi­da"

Maria Ohisalo myöntää, että eteneminen ilmastoasioissa on ollut tuskallisen hidasta. Hän kuitenkin puolustaa Vuosaari-kokouksen saavutuksia.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo haluaa 16-vuotiaille äänioikeuden ja nuoret päättämään ilmastopolitiikasta.
Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo haluaa 16-vuotiaille äänioikeuden ja nuoret päättämään ilmastopolitiikasta.
Kuva: Joel Maisalmi

Maria Ohisalo myöntää, että eteneminen ilmastoasioissa on ollut tuskallisen hidasta. Hän kuitenkin puolustaa Vuosaari-kokouksen saavutuksia.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo vihreiden olevan valmis korvamaan maaseudun autoilijoille bensiinin hinnan korotukset, jos hallitus sellaisiin ilmastotoimissaan päätyy.

– Mikä se malli sitten onkaan, mutta jos ei ole joukkoliikennettä tarjolla, jollain tavalla polttoaineen hinnan korotukset pitää kompensoida, sanoo Ohisalo.

Asia sisältyy huomenna vihreiden puoluevaltuuskunnassa esiteltyyn reilun siirtymän ohjelmapaperiin. Siinä vihreät listaa toimia, joilla ilmastonmuutosta pitäisi hidastaa.

Polttoaineverojen palautusta koskeva kohta on kirjattu seuraavasti:

"Selvitetään mahdollisuus kompensoida polttoaineverojen korotuksia suorina palautuksina niille, jotka asuvat kaukana joukkoliikenteen reiteistä".

Vihreiden puheenjohtaja esittää myös, että äänioikeusikäraja pudotettaisiin 16-vuoteen ja nuoret otettaisiin mukaan ilmastopolitiikan päätösten valmisteluun.

– He ovat ensimmäinen sukupolvi, joka joutuu elämään koko ikänsä ilmastokriisin varjossa, Ohisalo perusteli.

Puheessaan hän palasi myös hallituksen Vuosaaren ilmastokokoukseen, joka on jäänyt hiertämään vihreiden eduskuntaryhmää. Vihreiden mielestä hallituksen Vuosaaressa asettamat tavoitteet ovat liian vaatimattomia.

– Eteneminen tuntuu välillä tuskallisen hitaalta. Olen ylpeä siitä, että kukaan meistä ei ole lyönyt hanskoja tiskiin, sanoi Ohisalo.

Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaiseman jutun mukaan vihreiden edustajat marssivat ulos hallituksen Vuosaari-kokouksen valmisteluistunnosta. Eduskuntaryhmä pui sen jälkeen puolueen jatkamista hallituksessa.

Ohisalo puolusti Vuosaari-kokouksen saavutuksia.

– Keskeisin tulos ovat eri sektoreille jaetut päästövähennystavoitteet. Niitä tullaan käymään läpi ensi vuonna hallituksen puoliväliriihessä.

Samalla Ohisalo tuli kertoneeksi hallituksen ilmastopolitiikan uudesta valmisteluelimestä.

– Hallitus asettaa jo ensi kuussa ilmastopolitiikan pyöreän pöydän. Se käsittelee hallituksen toimien valmistelua, sanoo Ohisalo.

Pyöreän pöydän puheenjohtajistoon tulevat myös nuorten edustajat, joiden roolista ilmastopolitiikan tekijöinä vihreiden puheenjohtaja puhui pitkään.

– Otetaan nuoret mukaan eikä jätetä portaille värjöttelemään, sanoi Ohisalo.

Jutun kommentointimahdollisuus on päättynyt.