Pääkirjoitus: Oulu aikoo ottaa rä­vä­käs­ti velkaa ja luottaa suur­in­ves­toin­tien tuovan hyvää satoa jo muu­ta­man vuoden päästä

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Vastaa kyselyyn: Pi­täi­si­kö Pohteen hoi­ta­jil­le mak­se­tut vir­heel­li­set palkat jättää pe­ri­mät­tä?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Vi­ha­pu­he­il­moi­tus­ten määrä kas­va­nut – Oulun po­lii­sin tut­kin­taan tullut sol­vaa­via Fa­ce­book-kir­joi­tuk­sia

Vihapuheesta tehdyt rikosilmoitukset työllistävät poliisia. Poliisin tietoon tuli viime vuonna lähes 200 rikosilmoitusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai sen törkeästä tekomuodosta, mikä on lähes neljä kertaa edellisvuotta enemmän.

Vihapuhetta on levitetty muun muassa Facebookissa ja YouTubessa.
Vihapuhetta on levitetty muun muassa Facebookissa ja YouTubessa.
Kuva: Sascha Steinbach/EPA-EFE

Vihapuheesta tehdyt rikosilmoitukset työllistävät poliisia.

Poliisin tietoon tuli viime vuonna lähes 200 rikosilmoitusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai sen törkeästä tekomuodosta, mikä on lähes neljä kertaa edellisvuotta enemmän. Myös uskonrauhan rikkomisesta tehdyt ilmoitukset lisääntyivät.

Poliisissa määritellään nämä netissä toteutetut rikokset vihapuheeksi, jota tutkii Helsingin poliisilaitokselle perustettu tutkintaryhmä.

– Kyse on yleensä muslimiväestön, turvapaikanhakijoiden tai ylipäätään maahanmuuttajien panettelusta tai solvaamisesta, ryhmää vetävä rikostarkastaja Jouni Niskanen kuvailee.

Hänen mukaansa näitä rikoksia on toteutettu muun muassa Facebookissa, YouTubessa, Twitterissä, Instagramissa ja MV-lehdessä.

Niskanen katsoo, että ilmoitusten määrän kasvu on seurausta pitkälti siitä, että poliisi on muun muassa tutkintaryhmänsä voimin tehostanut nettikirjoittelusta satelevien ilmiantojen tutkimista.

– Aktiiviset kansalaiset ja nettikeskusteluja seuraavat ryhmät antavat meille jatkuvasti vinkkejä. Niitä on käyty läpi ja kirjattu rikosilmoituksia, hän sanoo.

– Ilmoitusten määrän kasvu ei siis tarkoita sitä, että rasismi olisi lisääntynyt noin paljon. Kyse on poliisin toiminnan tehostumisesta.

Rikostarkastajan mukaan osa rikoksista on tullut poliisin tietoon siten, että se itse seuraa kirjoittelua netissä ja kirjoittaa asioista rikosilmoituksia oma-aloitteisesti.

– Myös tämä toiminta on tehostunut valtakunnallisen vihapuhetutkintatyöryhmän perustamisen jälkeen.

Yhden jutun kirjaustapa nostaa Oulun tilastoja

Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli viime vuonna 33 kiihottamista kansanryhmää vastaan. Sen mukaan poikkeuksellisen korkea luku on pääosin seurausta kirjaustavasta.

Yhdessä tutkinnassa olleessa jutussa oli yli 20 asianomistajaa eli uhria ja teot kirjattiin erillisiksi rikoksiksi, vaikka vastaavankaltaiset teot nykyisin niputetaan yhdeksi rikosepäilyksi.

Kyseisessä jutussa pohjoispohjalaisen miehen epäillään solvanneen ja panetelleen Facebookissa muslimeja, romaneja ja juutalaisia marraskuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana. Juttu on syyteharkinnassa.

Muissa laitoksen alueella vireille tulleissa vihapuhejutuissa on ollut kyse lähinnä solvaavista ja panettelevista Facebook-kirjoituksista. Poikkeuksen tekee piakkoin syyttäjälle lähtevä tapaus, jossa Oulussa pidetyn ihmisoikeustapahtuman yhteydessä epäillään esitetyn vihapuheeksi tulkittavia kylttejä.