Vettel pit­käs­tä aikaa gp-yk­kö­sek­si ja Fer­ra­ril­le kak­sois­voit­to – Bottas viides ja Räik­kö­sel­le kes­key­tys Sin­ga­po­res­sa

Ferrari otti kaksoisvoiton formula ykkösten Singaporen gp:ssä. Voittoon ajoi Sebastian Vettel ennen Charles Leclerciä.

Sebastian Vettel ajoi voittoon Singaporen gp:ssä.
Sebastian Vettel ajoi voittoon Singaporen gp:ssä.
Sebastian Vettel ajoi voittoon Singaporen gp:ssä.
Kuva: DIEGO AZUBEL

Sebastian Vettel päätti päälle vuoden kestäneen voitottomuutensa formula ykkösissä, kun hän ajoi uransa 53. kisavoittoon Singaporen gp:ssä. Ferrarille ilta Singaporessa oli täysosuma, sillä Charles Leclerc toi kaksoisvoiton.

Red Bullin Max Verstappen oli kolmas ennen Mercedeksen kaksikkoa. MM-pistekärki Lewis Hamilton oli neljäs ja Valtteri Bottas viides. Alfa Romeon Kimi Räikkönen keskeytti kilpailun.

Komea kaksoisvoitto tuli Ferrarin hallittua tallien välisen strategiapelin muita paremmin. Pitkän ja hikisen kilpailun ainoat varikkopysähdykset tehtiin kärjen osalta kisan päästyä kolmasosaansa, ja voittajina stoppiruletissa olivat ensimmäisinä varikolle tulleet Vettel ja Max Verstappen. Kisaa johtanut Leclerc tuli rengasvaihtoon kierrosta myöhemmin, menetti sijansa tallitoverilleen ja murisi talliradiossa kohtaloaan.

–  On aina vaikeaa hävitä voitto tuolla tavalla. Strategia luotiin ennen kisaa, ja pysyin suunnitelmassa. Omalta osalta olen tietysti pettynyt, mutta tärkeintä on kaksoisvoitto, Singaporea edeltäneet Belgian ja Italian gp:t voittanut Leclerc totesi kisan jälkeen, rauhoittuneena mutta yhä varsin myrtyneen oloisena.

"Meillä on sääntömme"

Bottaksellekin parempaa olisi kenties ollut luvassa, mutta talli päätti toisin. Bottas kävi varikolla ennen Hamiltonia, ja talli käski Bottaksen hidastamaan kierrosvauhtiaan kunnes Hamilton ehtisi varikkokäynniltään radalle. Suomalaisen edelle.

–  Olisin päässyt helposti (Hamiltonin) edelle, mutta meillä on sääntömme. Paremmalla sijalla ajava on aina tärkeysjärjestyksessä edellä. Meillä on sääntömme, ja ne pätevät molempiin suuntiin. Kun olen seuraavalla kerralla siinä tilanteessa, missä hän oli nyt, siinä tehdään sama juttu. Joten ei ongelmaa, Bottas kuittasi.

–  Tietenkin ulkopuolisten silmiin tuollainen näyttää pahalta, ja onhan tuollainen jarruttelu myös vastoin omia (kilpa-ajajan) vaistoja. Ei siinä ole oikein järkeä, mutta tuollainen sääntö on ollut meillä ties kuinka kauan. Ainakin niin kauan kuin minä olen ollut tallissa.

Hamiltonin etumatka Bottakseen on nyt 65 MM-pistettä. Bottas on 31 pistettä edellä kolmossijan jakavia Leclerciä ja Verstappenia. Kisoja on jäljellä kuusi, joten joko tallissa on keskusteltu Bottaksen asettumisesta apumiehen rooliin Hamiltonin hakiessa mestaruuden varmistamista?

–  Ei ole keskusteltu eikä toivottavasti keskustellakaan vielä vähään aikaan, Bottas vastasi.

Räikkösen "juhlakisalle" tyly loppu

Räikkönen nousi F1-kuljettajien kaikkien aikojen gp-kisamäärässä jakamaan kolmossijaa Michael Schumacherin kanssa, kun hän starttasi uransa 307. kilpailuun. Kisa päättyi kuitenkin ennen maalia, kun osuma Toro Rosson Daniil Kvjatin kanssa vei Räikkösen radan sivuun 12 kierrosta ennen maalia.

Kvjat kiivaili kisan jälkeen Räikkösen toiminnasta ja sanoi suomalaiskonkarin "itsemurhanneen itsensä" ja yrittäneen tappaa myös hänet. Räikkönen puolestaan kertoi, että ei vain havainnut ohittamaan tullutta venäläiskuljettajaa ajoissa.

–  Hän oli aika lailla nopeampi, tuoreemmilla renkailla. Katsoin peiliin suoralla, ja hän oli aika kaukana. Ja kun sitten käännyin (mutkassa), näin silmänurkastani hänet vierelläni. Oli myöhäistä, joten osuimme ja se oli siinä sitten.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 18.00 ja 20.52.