Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Ve­te­raa­ni­muis­to­merk­ki So­dan­ky­lään

Kansallisen veteraanipäivän juhlia vietettiin eri puolilla Suomea. Kainuun juhlassa puhunut maaherra Eino Siuruainen vertasi vuoden 1945 jälkeistä aikaa nykytilanteeseen ja tulevaisuuden rakentamiseen.

Oulu

Kansallisen veteraanipäivän juhlia vietettiin eri puolilla Suomea. Kainuun juhlassa puhunut maaherra Eino Siuruainen vertasi vuoden 1945 jälkeistä aikaa nykytilanteeseen ja tulevaisuuden rakentamiseen.

"Vaikka olosuhteet ovat täysin erilaiset, niissä on kuitenkin paljon yhteistä. Haluan verrata haasteita ja toimenpiteitä senkin vuoksi, että Kainuussa ollaan juuri nyt rakentamassa kokeilua, jossa omista voimavaroista ja lähtökohdista etsitään maakunnan hallintoon, palveluihin ja elinkeinoihin uskottavaa ja kestävää rakennetta."

Eino Siuruainen on lupautunut mukaan Suomen veteraaniliittojen valtuuskunnan perustamaan Tammenlehvän perinneliittoon. Liitto hoitaa ja vaalii sotien ja niiden veteraanien henkistä perintöä. Perinneliitto aloittaa toimintansa vuonna 2005 ja Siuruainen toimii aluksi määräaikaisen järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

Sodankylässä veteraanipäivää juhlittiin paljastamalla paikallisten veteraanijärjestöjen yhdessä puuhaama muistomerkki. Veteraanitalojen eteen pystytetty muistomerkki on suuri vulkaaninen kivipaasi, jossa on kuparilaatta.

Sodankylän veteraanipäivän juhlassa puhunut Pohjoisen Maanpuolustusalueen Esikunnan esikuntapäällikkö prikaatikenraali Antti Lankinen muistutti, että historiatutkimus on vääjäämättömästi vahvistanut sen, että sotiemme veteraanit todella pelastivat Suomen itsenäisyyden ja vapauden.

Kemin juhlassa puhunut kansanedustaja Jari Vilén (kok.) korosti puheessaan veteraanien antaman uhrin merkitystä suomalaisen yhteiskunnan kehitykselle.