Ve­si­lin­nut nyt suur­par­vis­sa – Li­min­gan­lah­del­la on nyt 3 000 met­sä­han­hea

Vesilintujen syysmuutto näkyy nyt suurina lintukerääntyminä Oulun edustalla.

Jousenia voi syksyllä nähdä sekä pelloilla että vesistöissä ruokailemassa.
Jousenia voi syksyllä nähdä sekä pelloilla että vesistöissä ruokailemassa.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Vesilintujen syysmuutto näkyy nyt suurina lintukerääntyminä Oulun edustalla. Liminganlahdelta, Virkkulan edustalta laskettiin maanantaina iltapäivällä noin 3 000 metsähanhea ja yli 500 laulujoutsenta.

Pienempiä vesilintuja Liminganlahdella ui aamupäivällä yli tuhat, suurin osa tukkasotkia.

Viikonloppuna nähtiin yli 300 tukkasotkan parvi myös Kempeleenlahdella ja Oulunsalossa 400 telkän kerääntymä.

Laulujoutsenia lepäilee tällä hetkellä vielä laajasti Pohjois-Suomessa. Viikonloppuna satojen joutsenten parvia havaittiin muun muassa Tornion Karunginjärvellä, Rovaniemellä Ounasjokisuistossa ja Kemijärven keskustassa.

Kahlaajien muutto on lopuillaan ja maastossa näkee lähinnä yksittäisiä kahlaajalintuja. Myöhäisimpiä viivyttelijöitä ovat tyypillisesti lehtokurpat ja taivaanvuohet, joista ensin mainittuja voi nähdä pihoillakin.

Varpuslinnuista valtaosa hyönteissyöjistä on jo lähtenyt etelämmäksi. Oulun seudulla voi kuitenkin vielä nähdä ainakin västäräkkejä, rautiaisia ja punarintoja.

Peippoja ja järripeippoja liikkuu vielä isoissa parvissa. Kottaraisia nähtiin lauantaina Limingassa Haaransillalla 5 000 linnun suurparvi.

Rastaat ja tilhet ovat alkaneet parveutua ja liikuskelevat lähiöissä pihlajanmarjoista nauttimassa. Räkättirastaiden lisäksi parvista löytyy runsaasti punakylkirastaita ja harvalukuisemmin muitakin rastalajeja.

Viimeisinä pihlajiin saapuvat Pohjois-Suomen metsissä pesineet taviokuurnat.

Havainnot on koottu BirdLife Suomen Tiira-havaintopalvelusta.