Mainos

Ver­tai­lu­alus­ta Sortter auttaa kil­pai­lut­ta­maan lai­na­tar­jouk­set – ”Pieni lainan korko saattaa hou­ku­tel­la, mutta to­del­li­nen vuo­si­kor­ko kertoo lainan kus­tan­nuk­set”

Mistä lainaa kannatta ottaa, kun sen haluaa edullisesti? Kotimainen rahoitusalan ja pankkipalvelujen vertailualusta Sortter kertoo, miksi lainatarjoukset kannattaa kilpailuttaa.

-

Lainavaihtoehtoja ja -vertailualustoja on laaja valikoima eri tarpeisiin.  Lainaa ei välttämättä kannata ottaa ensimmäisestä mieleen tulevasta paikasta, sillä koroissa ja kuluissa voi olla suuriakin eroja.

”Laina kannattaa aina kilpailuttaa. Näin kuluttaja varmistuu, että saa varmasti parhaat ehdot lainatarjoukselle eikä maksa kuukausieristä ja kuluista liikaa”, Sortterin markkinointijohtaja Lauri Miettinen sanoo.

Kilpailutuksen voi tehdä itse, mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Vaihtoehtoisesti kilpailutukseen on mahdollista käyttää lainavertailupalvelua, kuten Sortteria.

Lainan kilpailutus onnistuu Sortterin verkkosivulla täyttämällä lainahakemus. Hakemus lähetetään suoraan pankeille ja rahoituslaitoksille, jotka tekevät asiakkaalle lainatarjouksen. Sortter järjestää lainat valmiiksi edullisuusjärjestykseen.

”Kuluttajan tarvitsee siis vain valita itselleen sopiva tarjous. Lisäksi sopimuksen tekeminen pankin kanssa onnistuu verkkopalvelumme kautta verkkopankkitunnistautumisella tai mobiilivarmenteella”, Miettinen sanoo.

Lainaa eri elämäntilanteisiin

Lainaa haetaan moniin eri käyttötarkoituksiin ja elämäntilanteisiin. Yleisimpiä lainan käyttötarkoituksia ovat asunnon tai mökin remontti, uuden auton ostaminen tai hääjuhlat. Lisäksi lainojen yhdistäminen on suosittu tapa vähentää kuluja ja pienentää maksettavaa kuukausierää.

Lainahakemuksessa on tärkeää ilmoittaa tulot tarkasti, jotta pankit osaavat tehdä sopivat tarjoukset hakijan taloudelliseen tilanteeseen nähden. Siksi kannattaa etsiä viimeisin palkka- tai eläketodistus, josta näkyvät säännölliset tulot. Se helpottaa lainan hakua huomattavasti.

Lisäksi hakijan on hyvä tarkistaa luottokorttivelat tai osamaksusopimukset sekä niiden luottomäärät ja kulut. Jos hakijalla on luottokortilla velkaa tai osamaksusopimuksia, kannattaa hänen harkita lainojen yhdistelyä.

”Nykyiset velat on mahdollista yhdistää uuteen haettavaan lainaan, jolloin kuukausierät ja lainakulut voivat jäädä pienemmäksi. Yhdistämällä lainat voi säästää usein ainakin tilinhoito- ja palvelumaksuissa”, Miettinen kertoo.

Kannattaako lainaa hakea yksin vai yhdessä?

Lainaa kannattaa hakea yhdessä rinnakkaishakijan kanssa, sillä haetun lainan ehdot ovat usein paremmat kuin yksin haetun lainan.

”Rahoituspalvelut myöntävät usein yhdessä haetulle lainalle paremmat ehdot, koska luoton takaisinmaksu on rahoituspalvelun näkökulmasta turvatumpaa kahden takaisinmaksajan takia”, Miettinen kertoo.

Rinnakkaishakija on tavallisesti avo- tai aviopuoliso, ja hän on lainan hakijan kanssa yhteisvastuussa lainan takaisinmaksusta.

Todellinen vuosikorko kertoo lainan kokonaiskustannukset

Lainojen vertailussa on tärkeää tarkastella todellista vuosikorkoa lainan koron suuruuden sijaan. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainaan liittyvät kustannukset, kuten avaus-, tilinhoito- ja muut palvelumaksut.

”Pieni lainan korko saattaa vaikuttaa houkuttelevalta, mutta todellinen vuosikorko määrittää lainan kokonaiskustannuksen”, Miettinen sanoo.

Sortterin vertailussa lainatarjoukset järjestetään aina todellisen vuosikoron mukaan, joten lainojen vertailu on kuluttajalle helppoa.

Lainatarjouksia vertaillessa kannattaa huomioida myös mahdollisuudet lyhennys- tai maksuvapaisiin. Lyhennys- ja maksuvapaisiin liittyy erilaisia ehtoja; pankit saattavat esimerkiksi edellyttää, että asiakas on lyhentänyt tietyn kuukausimäärän lainastaan ennen maksuvapaan käyttöä.

Sortterin lainavertailu sisältää kattavasti tietoa pankkien myöntämistä joustomahdollisuuksista ja niiden ehdoista, jotka kannattaa ottaa huomioon lainojen kilpailutuksen yhteydessä.

Yhdellä hakemuksella monta lainatarjousta

Lainatarjousten hakeminen ja vertailu onnistuu helposti Sortterin verkkopalvelussa. Asiakas saa yhdellä hakemuksella monta lainatarjousta.

Sortterin lainalaskurista voit myös tarkistaa, miten haettava lainasumma ja -aika vaikuttavat kuukausierän suuruuteen.

Lainanhakijan tulee olla vähintään 20-vuotias, asua Suomessa ja hänellä tulee olla säännölliset tulot. Lainaa voi myös hakea yhdessä rinnakkaishakijan kanssa, jolloin lainaehdot ovat usein edullisemmat.

”Lainat kannattaa kilpailuttaa, sillä korkokuluissa, avaus- ja palvelumaksuissa sekä mahdollisissa lyhennys- ja maksuvapaissa voi olla paljon eroja. Vain kilpailuttamalla lainan kuluttaja voi varmistua siitä, että saa lainatarjouksen itselleen edullisimmilla ehdoilla”, Miettinen sanoo.