Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ver­tai­lu: Tuu­li­voi­mas­ta on tullut edul­li­sin tapa tuottaa sähköä Suo­mes­sa

Maalle rakennetusta tuulivoimasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) julkistama vertailu.

Tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä, jos varastointi- ja siirto-ongelmia ei oteta huomioon, kertoo LUT:n vertailu.
Tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä, jos varastointi- ja siirto-ongelmia ei oteta huomioon, kertoo LUT:n vertailu.
Kuva: Nina Susi

Maalle rakennetusta tuulivoimasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) julkistama vertailu.

Vertailun mukaan maalle rakennetussa tuulivoimalassa sähkön tuotantokustannus on enää 41,4 euroa megawattitunnilta (MWh). Uudet tuulivoimalat tuottavat sähköä aiempaa halvemmalla, koska niiden koko on kasvanut, käyttö- ja kunnossapitokustannukset ovat pienentyneet, ja voimalat saavat tuulen hyödynnettyä entistä tehokkaammin.

– Tuulivoimaloiden käyttöaste on kasvanut viidessä vuodessa noin kahdeksan prosenttia”, kertoo tutkimuksesta vastannut professori Esa Vakkilainen LUT:n tiedotteessa.

Tuulivoima nousi ensi kertaa edullisimmaksi sähköntuotantomuodoksi LUT:n vertailussa. Edellinen vertailu on vuodelta 2012.


Vertailun toiseksi
edullisimmaksi tuotantotavaksi tuli ydinvoima, kun voimala rakennetaan olemassa olevalle tontille. LUT laski, että sähkön tuotantokustannus olisi tuolloin 42,4 €/MWh.

Täysin uuden ydinvoimalan tuotantokustannukseksi LUT sai 55,4 €/MWh. LUT:n mukaan uuden ydinsähkön tuotantokustannukset ovat laskeneet viisi prosenttia edellisestä vertailusta.

LUT:n vertailussa merellä sijaitsevan tuulivoimalan ja kaasusähkön tuotantokustannukset ovat nyt 68,9 €/MWh, turvelauhdesähkön 75,7 €/MWh, hiilisähkön hiilidioksidin talteenotolla 75,9 €/MWh, puupohjaisen lauhdesähkön 76,2 €/MWh ja aurinkovoimalan 99,6 €/MWh.


Vakkilaisen mukaan
vertailu osoittaa, että sähköntuotanto muuttuu tulevaisuudessa pääomavaltaiseksi. Tuuli- ja aurinkovoimaloiden rakentaminen vaatii isoja investointeja, mutta niiden käyttö on edullista. Fossiilisia polttoaineita käyttävissä voimaloissa suuri osa tuotantokustannuksista tulee nimenomaan polttoaineista.

Uusiutuvan sähkön suurin ongelma on, että tuotantohuiput eivät satu kulutushuippujen kanssa samaan aikaan. Siksi tarvitaan sähkön varastointia, lisää siirtoyhteyksiä ja varavoimaa.

Vakkilaisen mukaan sähkössä pitäisikin ryhtyä käyttämään kullekin tuotantomuodolle tuotannon kokonaishintaa. Suomessa maa- ja merituulivoiman tuotantokustannuksiin pitäisi Vakkilaisen mukaan lisätä noin 15 €/MWh ja aurinkovoimaan 29 €/MWh, jotta ne kattaisivat kaikki kustannukset.

Näin laskettuna ydinvoima olisi yhä kokonaisedullisin tapa tuottaa sähköä.


Sähkön pörssihinta
liikkuu tällä hetkellä noin 30 eurossa megawattitunnilta. Se merkitsee, että edes uusien tuulivoimaloiden rakentaminen Suomeen ei ole kannattavaa ilman tukia, ellei sähkön hinta nouse.

Vertailussa hiilidioksidin päästöoikeuden hinnaksi on oletettu 15 euroa tonnilta, ja kannattavuustarkastelussa pääomalle vaadittiin viiden prosentin reaalikorkoa. Ydinvoimalan investointikustannukseksi oletettiin 6 tai 8 miljardia euroa riippuen siitä, rakennetaanko laitos valmiiseen vai kokonaan uuteen paikkaan.

Isojen voimaloiden huipunkäyttöajaksi eli laskennalliseksi vuosittaiseksi tuntimääräksi, jonka aikana voimala tuottaa sähköä nimellistehollaan, laskettiin 8 000 tuntia vuodessa. Tuuli- ja aurinkovoimalle käytettiin niille tavanomaisia huipunkäyttöaikoja 2 860 ja 982 tuntia.