Ve­ri­pal­ve­lu on avoinna luo­vut­ta­jil­le jälleen toisena pää­siäis­päi­vä­nä – ko­ro­na­vi­rus­epi­de­mian vuoksi luo­vut­ta­jia pyy­de­tään te­ke­mään ajan­va­raus luo­vu­tuk­seen

Punaisen Ristin Veripalvelu muistuttaa, että verenluovuttajia tarvitaan pitkien pyhien ympärillä sairaaloiden verivarastojen turvaamiseksi.

Punaisen Ristin Veripalvelu muistuttaa, että verenluovuttajia tarvitaan pitkien pyhien ympärillä sairaaloiden verivarastojen turvaamiseksi. Arkistokuva.
Punaisen Ristin Veripalvelu muistuttaa, että verenluovuttajia tarvitaan pitkien pyhien ympärillä sairaaloiden verivarastojen turvaamiseksi. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Punaisen Ristin Veripalvelu muistuttaa, että verenluovuttajia tarvitaan pitkien pyhien ympärillä sairaaloiden verivarastojen turvaamiseksi. Veripalvelun verenluovutus on myös tänä vuonna auki toisena pääsiäispäivänä, eli maanantaina 13. huhtikuuta.

Koronavirustilanteen vuoksi verenluovutuspisteet palvelevat nyt ensisijaisesti ajanvarauksella, jonka voi tehdä Veripalvelun verkkosivuilta. Veripalvelun Oulun toimipiste on pääsiäismaanantaina auki kello 11–18 välillä.

Veripalvelusta kerrotaan, että etenkin poikkeusaikana on tärkeää saada näkymä siitä, minkä verran luovuttajia on tulossa luovuttamaan verta pääsiäisen aikaan. Ajanvarauksella halutaan varmistaa myös, että luovutustilassa samaan aikaan olevien henkilöiden määrä pysyy riittävän pienenä.

– Samasta syystä luovutustilaan pääsevät nyt ainoastaan verenluovuttajat, joten tulethan ilman saattajaa tai lapsia, verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström ohjeistaa luovuttajia.

Veripalvelussa noudatetaan koronavirusepidemian aikana pandemiavarotoimia. Näiden mukaan luovuttajilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita, jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin luovutustilaan saapuessaan ja
odotustilassa olevia luovuttajia ohjeistetaan pitämään vähintään metrin turvaväli tilassa oleviin muihin luovuttajiin.