Ve­ren­pai­ne­lääk­keen vaih­dos­ta on­gel­mia

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on ottanut tutkittavakseen muutamia verenpainelääkkeitä kentältä tulleen palautteen vuoksi. Potilaille on tullut ongelmia, kun he ovat vaihtaneet tutun verenpainelääkkeen apteekissa halvempaan rinnakkaisvalmisteeseen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on ottanut tutkittavakseen muutamia verenpainelääkkeitä kentältä tulleen palautteen vuoksi.

Potilaille on tullut ongelmia, kun he ovat vaihtaneet tutun verenpainelääkkeen apteekissa halvempaan rinnakkaisvalmisteeseen. Osa on joutunut palaamaan takaisin entiseen lääkkeeseen.

"Tällaisia kokemuksia on tullut nimenomaan verenpainelääkkeistä. Verenpaine ei olekaan vaihdon jälkeen pysynyt tavoitetasolla", kertoo proviisori Jaana Mahlakaarto Yliopiston apteekista Oulusta.

Rinnakkaislääkkeen pitäisi olla vaikutuksiltaan täysin sama kuin alkuperäisen, joten tilanne on yllättänyt monet.

"Rinnakkaislääkkeissä sallitaan pieniä poikkeamia vaikuttavan aineen pitoisuuksissa ja eroja apuaineissa", viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Suomen Apteekkariliitosta muistuttaa.

Verenpaine on saattanut vaihdon jälkeen nousta tai laskea liikaa. Aiemmissa tutkimuksissa eroja vaikutuksissa ei ole havaittu.

"Meillä on pieni määrä uskottavia tapauksia, joissa näyttäisi, että lääkkeen vaikutus oikeasti muuttuu, kun se vaihdetaan. Näitä nyt selvitetään laboratoriotutkimuksissa", Fimean johtaja Erkki Palva kertoo.

Yleensäkin lääkkeiden vaihto aiheuttaa edelleen sekaannuksia potilaissa. Lääkkeen kauppanimen ja ulkonäön jatkuva vaihtuminen hämmentää etenkin useita lääkkeitä käyttäviä vanhuksia.

Lue lisää lauantain Kalevasta!