Ve­ren­pai­ne seu­ran­taan ras­kaus­myr­ky­tyk­sen jälkeen

Raskausmyrkytystä tai raskausajan diabetesta ei pitäisi kuitata pois mielestä kokonaan raskauden jälkeenkään. Niitä voidaan pitää varoitusmerkkeinä, jotka antavat aihetta tarkempaan verenpaineen ja muiden sepelvaltimotaudin riskitekijöiden seurantaan.

Raskausmyrkytystä tai raskausajan diabetesta ei pitäisi kuitata pois mielestä kokonaan raskauden jälkeenkään. Niitä voidaan pitää varoitusmerkkeinä, jotka antavat aihetta tarkempaan verenpaineen ja muiden sepelvaltimotaudin riskitekijöiden seurantaan.

Raskausmyrkytys on merkittävä sepelvaltimotaudin riskitekijä. Suomalaiset lääkärit eivät kuitenkaan tunne asiaa riittävästi, arvelee dosentti Seppo Lehto Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Hänen mielestään äitien verenpainetta ja muita riskitekijöitä voitaisiin seurata esimerkiksi samalla kun vauvoja seurataan neuvolassa.

Raskauden aikana annettu oppi ei välttämättä pysy päässä ja asiat olisi ehkä syytä käydä läpi puolen vuoden kuluttua uudelleen, katsoo dosentti Risto Kaaja Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta. Hän muistuttaa kuitenkin, ettei liika huolestuminenkaan ole omiaan verenpainetta laskemaan.

Naisen on hyvä tuntea arvonsa

Raskausmyrkytys tulee 5-10 prosentille ja raskausajan diabetes kuudelle prosentille raskaana olevista. Erityisesti näiden äitien pitäisi muistaa liikkua riittävästi, pitää painonsa kurissa ja välttää tupakointia. Näin voidaan ainakin hidastaa ellei jopa ehkäistä sepelvaltimotaudin kehittymistä.

Lehdon mielestä naisten olisikin hyvä tuntea arvonsa eli verenpaineensa, kolesteroliarvonsa ja myös sukutaustansa. Myös perinnöllisillä tekijöillä on vaikutuksensa raskausmyrkytyksen kehittymiseen, vaikkakaan selkeää geenivirhettä ei ole vielä löydetty.

Raskausmyrkytykseen liittyy kohonneen verenpaineen lisäksi turvotusta ja valkuaisen eritystä virtsaan. Taustalla on laaja tilapäinen verisuonivaurio. Nämä ongelmat jäävät taakse synnytyksen jälkeen, mutta verisuonivaurio voi esimerkiksi vaihdevuosien jälkeen uusiutua ja johtaa sepelvaltimotautiin.

Aikuisiän diabetes naisille isompi riski

Naisten sepelvaltimotaudin ehkäisy ei ole vieläkään yhtä pontevaa kuin miesten, vaikka naisten ennuste on huonompi. Peräti neljäsosalla naisista kuolinsyynä on sepelvaltimotauti. Kuitenkin taudin tärkeimmät vaaratekijät ovat ikää lukuun ottamatta sellaisia, joita voitaisiin ehkäistä.

Kaaja korostaa, että miesten ja naisten verenpainetautia on hoidettava yhtä aktiivisesti ja lääkityksessä on huomioitava lääkkeen vaikutus insuliiniherkkyyteen. Jos naisella on ollut raskausmyrkytys tai raskauden aikainen diabetes tai hänen suvussaan on aikuistyypin diabetesta, olisi vältettävä pelkkää beetasalpaajalääkitystä.

Naiset nimittäin kestävät erityisen heikosti aikuisiän diabetesta. Sen puhkeaminen lisää kuolleisuuden sydänkohtaukseen jopa kaksinkertaiseksi miesdiabeetikoihin verrattuna.