Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Venla huo­ma­si, että ope­tus­mi­nis­te­ri Li An­ders­son nauttii työs­tään täysin sie­mauk­sin, vaikka työ näyttää stres­saa­val­ta – Kem­pe­le­läis­opis­ke­li­ja pääsi Hel­sin­kiin päi­väk­si mi­nis­te­rin työ­pa­rik­si

Kempeleläinen Osaon liiketalouden opiskelija Venla Vaarala voitti luokkatoveriensa kanssa Uskalla Yrittää -kilpailun viime keväänä.

18-vuotias Oulun seudun ammattiopiston liiketalouden opiskelija Venla Vaarala vietti päivän opetusministeri Li Anderssonin työparina Helsingissä.
18-vuotias Oulun seudun ammattiopiston liiketalouden opiskelija Venla Vaarala vietti päivän opetusministeri Li Anderssonin työparina Helsingissä.
Kuva: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Kempeleläinen Osaon liiketalouden opiskelija Venla Vaarala voitti luokkatoveriensa kanssa Uskalla Yrittää -kilpailun viime keväänä. Yhtenä palkintona hän pääsi tapaamaan opetusministeri Li Anderssonia ja kulkemaan hänen kanssaan yhden työpäivän.

– Vähän jännitti aluksi, mutta kävi ilmi, että Li on oikein rento ja ihmisläheinen tyyppi. Ei ollut lainkaan hankalaa olla hänen kanssaan ja jutella, summaa kempeleläinen Venla Vaarala keskiviikkopäivän päätteeksi tunnelmiaan.

18-vuotias Oulun seudun ammattiopiston liiketalouden opiskelija vietti päivän opetusministeri Li Anderssonin (vas.) työparina Helsingissä.

Se oli palkinto valtakunnallisesta Uskalla Yrittää -kilpailusta, jonka finaalin Vaaralan ryhmän harjoitusyritys Belle Maison voitti viime keväänä.

Helsinkiin hän oli tullut junalla edellisenä iltana. Ministerin ammattiin tutustuminen alkoi, kun Vaarala matkusti omin päin Vantaalle ammattiopisto Varialle, jonne myös Andersson oli tullut.

– Siellä me kiertelimme ja tutustuimme oppilaitokseen. Meille esiteltiin muun muassa tekniikan puolen opetusta, Vaarala kertoo.

Ministeriauton kyytiin hän pääsi, kun vierailulta siirryttiin Helsinkiin eduskuntatalolle. Opetusministerillä alkoi siellä kokous, johon Vaarala ei päässyt. Sillä välin hän sai opastetun kierroksen eduskuntataloon ja lisärakennukseen Pikkuparlamenttiin.

– Yllätyin, että eduskunnassa työskentelee niin paljon muutakin väkeä kuin kansanedustajia, peräti 800 työntekijää.

Lounaan hän nautti ministerin avustajien kanssa kuuluisassa eduskunnan kuppilassa.

– Siinä oli muitakin vasemmistoliiton kansanedustajien avustajia keskustelemassa työasioista, ja minä siinä vain korvat höröllä kuuntelin. Työntäyteiseltä kuulosti.

Kun kokous päättyi, Vaarala siirtyi ministerin kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön tiloihin, joissa pidettyjä kahta kokousta hän pääsi kuuntelemaan.

– Kokoukset olivat asiantäyteisiä. Niissä käytiin läpi ministerin kalenteria ja varhaiskasvatusasioita. Osallistujia oli muun muassa alaan liittyvien yhdistysten ihmisiä.

Valokuvausten jälkeen päivän päätteeksi Anderssonin oli siirryttävä eteenpäin tilaisuuksiinsa, ja Vaarala meni Eteläesplanadille Uskalla Yrittää -kilpailun ja päivän järjestäneen Nuori Yrittäjyys -yhdistyksen päätöstilaisuuteen.

– Ministerin työ näytti erittäin kiireiseltä. Koko ajan oli ohjelmaa, ja hänen päivänsä jatkui vielä iltaan asti. Tämän viikon piti kaiken lisäksi olla vähemmän tiukka, koska eduskunnan täysistuntojakaan ei ollut. Silti hän vaikutti siltä, että hän nautti ministerin työstään ja kaikista opetukseen liittyvistä asioista. Stressiä ei näyttänyt olevan.

Yllättävintä reissun antia Vaaralan mielestä oli se, kuinka paljon työtä poliitikot ja heidän avustajansa tekevät, muutkin kuin ministerit.

– He painavat pitkää päivää ja tekevät stressaavaa työtä. Palkkansa he kyllä ansaitsevat, vaikka puhutaan, että heille maksetaan liikaa.

Kolmatta vuotta nyt opiskelevan Vaaralan voitokkaaseen ryhmään kuuluvat lisäksi hänen luokkatoverinsa Pinja Halonen ja Noora Anetjärvi Oulusta. He eivät koulukiireidensä takia päässeet Vaaralan mukaan Helsingin-reissulle.

Heidän Belle Maison -yrityksensä idea on tuottaa metallisia ja puisia sisustustuotteita, jotka on tehty rakennustyömailta yli jääneestä materiaalista.