Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ve­nä­läis­mie­hel­le tuomio lait­to­man maa­han­tu­lon jär­jes­tä­mi­ses­tä

Lapin käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1974 syntyneen venäläisen miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja sakkoihin laittoman maahantulon järjestämisestä.

Lapin käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1974 syntyneen venäläisen miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja sakkoihin laittoman maahantulon järjestämisestä.

Käräjäoikeuden mukaan mies oli maksua vastaan järjestämässä kokonaisuutta, jolla Suomeen tuotiin viime joulukuussa viisi ulkomaalaista henkilöä. Maahan tuli tuolloin Sallan kautta neljän afganistanilaisen muodostama perhe ja syyrialainen, joilla ei ollut Suomeen tuloon vaadittavia asiakirjoja.

Mies kuljetti ulkomaalaiset maahan autolla. Hän ajoi auton rajan läheisyyteen mutta laittoi kuljettamansa matkustajat ajamaan sen rajatarkastusten ohi.

Oikeus: Ei mitään tekemistä humanitääristen syiden kanssa

Mies vetosi oikeudessa siihen, että hänen motiivinaan oli auttaa matkustajia pääsemään turvalliseen maahan ottaen huomioon näiden olot vakinaisessa asuinmaassaan.

Rikoslain mukaan laittoman maahantulon järjestämisenä ei pidetä esimerkiksi sellaista tekoa, joka on hyväksyttävistä syistä tehty. Tällä tarkoitetaan muun muassa humanitäärisiä ja läheisiin perhesuhteisiin sekä ulkomaalaisen turvallisuuteen vakinaisessa asuinmaassaan vaikuttavia syitä.

Käräjäoikeuden mukaan miehen toiminnalla ei ole mitään tekemistä humanitääristen syiden tai lainkohdan tarkoittamien muiden vaikuttimien kanssa.

Se totesi miehen harjoittaneen vastaavaa toimintaa aikaisemminkin. Oikeuden mukaan mies on ollut mukana hoitamassa ulkomaalaisten kuljetuksia Norjaan ja Suomeen.

Mies sai kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja 45 päiväsakkoa eli 270 euron sakot.

Menettää auton ja 2500 euroa

Oikeus määräsi miehen menettämään valtiolle rikoksen tuottaman taloudellisena hyötynä 2 500 euroa sekä auton, jolla ulkomaalaiset tuotiin Suomeen.

Syyttäjä vaati valtiolle auton lisäksi huomattavasti suurempaa summaa. Hän olisi halunnut, että miehen pitää maksaa 23 000 dollaria eli noin 21 000 euroa.

Oikeus arvioi saavutetun rikoshyödyn toisin. Sen mielestä mies sai syyrialaiselta matkustajalta 650 yhdysvaltain dollaria ja 3500 ruplaa. Tämän lisäksi hän sai kustakin tuomastaan afganistanilaisesta 500 dollaria. Oikeus päätyi siihen, että miehen pitää maksaa valtiolle 2500 euroa.