Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Juhannuksen lehti: Lue ju­han­nuk­sen nä­köis­leh­ti täältä

Ve­nä­läis­me­dia: Putinin Suo­men-vie­rai­lu oli viileä

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin Suomen-vierailua seurasi paikan päältä kymmeniä suuria venäläisviestimiä, muun muassa sanomalehti Kommersant, uutistoimistot Interfax ja Ria Novosti sekä suurimmat tv-kanavat.

Vladimir Putin ja Tarja Halonen tapasivat keskiviikkona Mäntyniemessä.
Vladimir Putin ja Tarja Halonen tapasivat keskiviikkona Mäntyniemessä.

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin Suomen-vierailua seurasi paikan päältä kymmeniä suuria venäläisviestimiä, muun muassa sanomalehti Kommersant, uutistoimistot Interfax ja Ria Novosti sekä suurimmat tv-kanavat.


Monet niistä arvioivat Putinin ja Vanhasen tapaamisen tunnelman jääneen kalseaksi. Venäläismedian mukaan välejä hiersivät pysähtyneet puutullineuvottelut, Suomen tiukat ympäristövaatimukset Nord Stream -kaasuputkelle sekä Anton-pojan Suomeen tuonnista syntynyt kiista.


Suurimman huomion venäläismediassa varasti Suomen ja Venäjän välisten suhteiden sijaan kaasukiista Ukrainan kanssa. Putin vihjasi Suomen-vierailullaan, että kaasuntulo Ukrainaan voi katketa jo kesä-heinäkuussa maksamattomien kaasulaskujen takia.

Kommersant tyrmäsi vierailun kokonaan

Yksi Venäjän valtalehdistä, sanomalehti Kommersant, suorastaan ryöpytti koko tapaamisen.


– 31 miinaa pinnan alla eli kuinka pääministeri Vanhanen yritti murentaa Putinin itsevarmuuden, lehti otsikoi.
Otsikko viittaa Vanhasen mainintaan siitä, että Suomenlahdella on edelleen 31 miinaa, jotka täytyy purkaa ennen putken rakentamista. Vanhanen luetteli useita muitakin kaasuputkihankkeen kynnyskysymyksiä.


Kommersantin tulkinnan mukaan Putin näytti tässä vaiheessa jo selvästi ärsyyntyneeltä, ja hän näpäyttikin takaisin:
– Kollegani tuntee asian paremmin kuin minä, hän on näköjään löytänyt kaikki miinat ja pidellyt niitä käsissään…


Putinin kuvaillaan lähteneen Säätytalolta ”keskustelun tasoon tyytymättömänä”. Kommersant ihmetteli myös Helsingissä nähtyjä pieniä mielenosoituksia, joista kirjoittaja sai aiheen sanoa, etteivät suomalaiset ”osaa käyttäytyä asiallisesti” valtiojohdon vierailuilla päin vastoin kuin esimerkiksi japanilaiset.


Kommersantin mielestä tunnelma Mäntyniemessä presidentti Tarja Halosen kanssa oli paljon parempi kuin Säätytalolla Vanhasen kanssa.


– Oli selvää, että tässä residenssissä ratkaistaan ne kysymykset, joita on koko päivä puitu säätytalolla, lehti arveli.


Räväkässä jutussa oli kuitenkin myös muutamia puhtaita asiavirheitä. Kirjoittaja oli muun muassa ymmärtänyt väärin, että Anton-pojan Suomeen auttanut suomalaisdiplomaatti olisi itse pojan isä.

Kaasuputkihanke hajotti mielipiteet

Venäjän virallinen lehti Rossijskaja Gazeta puolestaan piti pääministerien välejä hyvinä, ”jopa niin, että Vanhanen kutsui Putinin kalaan”. Lehti totesi kuitenkin, että ”ilmeisesti sillä ei ole vaikutusta maiden suhteisiin, ei ainakaan Suomen ja Venäjän kohdalla”.


– Ongelmat nousivat esiin kaasuputken rakennushankkeessa. Vanhanen luetteli pitkään kaikkia putken vaatimia ympäristövaatimuksia, lehti kirjoittaa.


Vremja Novostei -uutispalvelun mukaan Putin ei nähnyt kaasuputken rakentamiselle ainuttakaan estettä, mutta ”tätä Vanhanen ei halunnut kuulla, varsinkaan julkisesti”, lehti kirjoittaa.


Telegraph-konsernin sanomalehti Gazeta tulkitsi tunnelman päinvastoin ja otsikoi: ”Nyt suomalaiset pitävät Nord Streamista”. Lehti arvioi, että Suomi luultavasti myöntyy putken rakentamiseen.


Anton-kiistan osalta lähes kaikki venäläismediat siteerasivat Putinin tokaisua, jonka mukaan kuljetuksessa avustaneen suomalaiskonsulin pitäisi jättää diplomaatin tehtävät ja mennä töihin kirkkoon.