Venäjän suur­lä­het­ti­läs Py­hä­joel­la: Fen­no­voi­man ve­nä­läi­sil­le työn­te­ki­jöil­le ja heidän per­heil­leen ehkä vä­li­ai­kai­nen kon­su­laat­ti

Raahen seudulla vieraillut Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov kertoi hänen ja konsulaatin tehtäviin kuuluvan maanmiestensä ja naistensa hyvinvoinnista huolehtimisen.

Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov vieraili tiistaina ja keskiviikkona Raahen seudulla.
Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov vieraili tiistaina ja keskiviikkona Raahen seudulla.
Kuva: Vesa Joensuu

Fennovoiman ydinvoimalatyömaan venäläisen työvoiman ja työtekijöiden mukana tulevien perheenjäsenten kotiutumisen tueksi saatetaan perustaa väliaikainen konsulaatti. 

Tiistaina ja keskiviikkona Raahen seudulla vieraillut Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov kertoi hänen ja konsulaatin tehtäviin kuuluvan maanmiestensä ja naistensa hyvinvoinnista huolehtimisen. 

– Fennovoima ja Rosatom varmasti huolehtivat hyvin tulevasta venäläisestä työvoimasta, mutta emme sulje pois mahdollisuutta väliaikaisesta konsulaatista. Se voi olla joko liikkuva konsulaatti tai sille perustetaan etäpiste, Kuznetsov sanoi Pyhäjoen lukiolla. 

Kuznetsov tutustuu muun muassa Kalajoen ja Raahen kaupunkeihin ja Pyhäjoen kuntaan. 

Keskiviikkona suurlähettiläs vieraili SSAB:n Raahen tehtaalla ja Pyhäjoen yrittäjyyslukiossa. Huomenna hän pääsee tutustumaan tarkemmin Fennovoiman Hanhikivi 1 -työmaahan. 

– Se on valtava ja ainutlaatuinen hanke, joten tekemistä riittää kaikille. Asioita tulee paljon ratkaistavaksi. 

Suurlähettiläs oli vaikuttunut asenteesta, jolla Pyhäjoen lukio ja kunnan johto suhtautuu Venäjältä tuleviin uusiin asukkaisiin. Lukion tavoitteena on, että opiskelu olisi mahdollista myös muulla kielellä kuin suomella.

Näin venäläisten nuorten ei tarvitsisi lukioon tullessaan osata suomea, vaan englanninkielistä opiskelua varten ollaan rakentamassa tukijärjestelmiä. 

Yksi iso tavoite on saada ylioppilaskirjoitusten suorituskieleksi englanti. 

Vuosi sitten Helsinkiin suurlähettilääksi asettuneelle Kuznetsoville Raahe-Pyhäjoki-Kalajoki-vierailu oli hänen ensimmäinen näin pohjoiseen Suomeen suuntautunut visiittinsä.