Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Venäjää hal­li­taan te­le­vi­sion avulla

"Presidentti Boris Jeltsin ei koskaan suostunut median haltuunottoon. Tällä hetkellä Venäjällä ei juurikaan ole vapaita tiedotusvälineitä. Maata hallitaan television avulla. Viestit on tehty helppotajuiseksi ja yhdensuuntaistettu", arvioi Suomen PEN:in puheenjohtaja, kääntäjä ja Venäjä-asiantuntija Jukka Mallinen. PEN on kansainvälinen kirjailijoiden sananvapausjärjestö.

"Presidentti Boris Jeltsin ei koskaan suostunut median haltuunottoon. Tällä hetkellä Venäjällä ei juurikaan ole vapaita tiedotusvälineitä. Maata hallitaan television avulla. Viestit on tehty helppotajuiseksi ja yhdensuuntaistettu", arvioi Suomen PEN:in puheenjohtaja, kääntäjä ja Venäjä-asiantuntija Jukka Mallinen. PEN on kansainvälinen kirjailijoiden sananvapausjärjestö.

Mallinen puhui maanantaina Oulussa sananvapaudesta ja siitä, miltä Venäjä ja maailma näyttävät toimittaja Anna Politkovskajan murhan jälkeen.

Kirkkotorin koulutuskeskuksessa pidetyn esitelmä- ja keskustelutilaisuuden järjesti oululainen Merikoskikerho ry.

"Vastikään Moskovassa eräs toimittaja kertoi minulle, että televisiokanavien päätoimittajille lähetetään joka aamu Kremlistä temnik eli teemalista. Siinä selvitetään, mitkä ovat päivän tärkeitä asioita ja miten niitä tulee käsitellä", Mallinen sanoo.

"Systeemi on siis sama kuin neuvostoaikoina, paitsi että asiat hoidetaan paljon uskottavammin. Neuvostopropaganda toimi niin, ettei siihen kukaan enää uskonut. Tänä päivänä kaikki tapahtuu taitavasti."

Vaikka 1990-luvulla Venäjällä elettiin Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen aika kaoottisessa tilassa, sananvapaus sentään toteutui lähes täydellisenä. Nykyään Novaja gazeta -lehti, Politkovskajan entinen työpaikka, on Mallisen mielestä Venäjän viimeinen vapaa tiedotusväline.

Laillisuus on heikoilla

Anna Politkovskaja olikin tietyssä mielessä neuvostoliittolainen toisinajattelija.

"Hän opiskeli 1970-luvulla Moskovan yliopistossa, joka oli aika dissidentti paikka. Ihmiset, jotka eivät viihtyneet Neuvostoliitossa huomasivat tuolloin, että sellaiset asiat kuin hyvinvointi, demokratia ja oikeusvaltio ovat tärkeitä -- usein vielä idealistisesti nähtyinä", luettelee Mallinen.

"Politkovskaja oli rohkea ääni. Hän edusti myös ihmisyyttä samaan tapaan kuin Mahatma Gandhi tai Äiti Teresa. Läntisiä tiedotusvälineitä Politkovskajan murha kiinnostaa, koska elämme täällä pumpulissa. Meillä ei ole vastaavanlaisia olosuhteita eikä ihmisiä."

Venäjällä laillisuus toteutuu heikosti, minkä takia oikeusvaltion periaate erityisesti korostuu yhteiskunnan tilaa arvostelevien puheissa.

"Jo Aleksanteri II yritti kopioida maahan englantilaista lainsäädäntöä, muun muassa valamiesoikeutta. Venäjää vaivaa yhä vain se, että lakien täytäntöönpano ontuu. Esimerkiksi perustuslaki ja sen takaamat perusoikeudet ovat tällä hetkellä oikein hyvät. Ongelmat syntyvät, kun laista ei kukaan välitä. Laeilla ja asetuksilla sekä laittomilla käytännöillä perustuslaki on muutettu kuolleeksi kirjaimeksi."

Keskinäistä kehumista

Mallisen mukaan Suomessa ei sananvapaudesta puhuta tarpeeksi.

Median lisääntynyt riippuvaisuus kaupallisista tahoista on irrottanut sitä poliittisista kytköksistä, mutta varjopuoliksi ovat muodostuneet viihteellistyminen ja pinnallistuminen.

Kriittistä journalismia uhkaa sortuminen sosiaalipornoon ja yksityiselämän skandaaleihin. Meillä ei varsinaisesti tule vastaan kiellettyjä teemoja tai aihepiirejä joitakin yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta.

Suomessa PEN kritisoikin pääasiassa vain julkaisemisen ja sananvapauden pinnallistumista ja kaupallistumista.

"Maamme on myös keskinäisen kehumisen kerho. Olemme tyytyväisiä itseemme, mikä yleensä tietää pahaa. Poliitikkoja käsitellään silkkihansikkain, ja taloutta varsinkin. Mutta Ville Rannan Muhammed-sarjakuvasta syntyneen kiistan kaltaiset ilmiöt paljastavat, että mekin olemme taipuvaisia alistumaan fanaatikkojen kiristykseen."