Karhunpeijaiset: Sha­maa­ni­viu­lis­ti he­rät­te­lee karhua

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

Venäjä vaatii Poh­jois­na­val­ta neljä kertaa Suomen ko­kois­ta aluetta

Venäjä vaatii Pohjoisnavalta itselleen 1,2 miljoonan neliökilometriä, eli lähes neljä kertaa Suomen pinta-alaa suurempaa merialuetta.

Venäjä vaatii Pohjoisnavalta itselleen 1,2 miljoonan neliökilometriä, eli lähes neljä kertaa Suomen pinta-alaa suurempaa merialuetta.

Maa toimitti vaatimuksensa maanantaina YK:n kansainväliselle komitealle, joka määrittelee mannerjalustojen rajat. Asiasta kertoivat tänään muun muassa Barentsobserver ja uutistoimisto AP.

Venäjän vaatimusta on jo odotettu, sillä Norja ja Tanska ovat jo aiemmin jättäneet YK:lle omat vaatimuksensa pohjoisen kansainvälisestä merialueesta. Myös Kanadalla ja Yhdysvalloilla on Jäämeren rantavaltioina mahdollisuus esittää rajavaatimuksia Pohjoisnavalle.

Kukin rantavaltiot on tutkinut pitkään pohjoisten merialueiden mannerjalustaa todistaakseen tieteellisesti, että juuri sillä on hyvät perustelut vaatia sieltä alueita itselleen. Ainakin Tanskan ja Venäjän aluevaatimukset näyttävätkin jo tässä vaiheessa menevän osittain päällekkäin.

Aluevaatimusten taustalla on talous ja suurvaltapolitiikka. Pohjoisten merialueiden uumenissa uskotaan olevan paljon öljyä ja kaasua.

Barentsobserverin mukaan esimerkiksi Venäjän vaatiman alueen arvioidaan sisältävän lähes 600 öljykenttää, noin 160 kaasukenttää, 350 kultaesintymää ja kaksi isoa nikkeliesiintymää.

YK:n kansainvälinen komitea käsittelee hakemukset, mutta ratkaisua pohjoisen merialueiden hallinnasta ei ole luvassa vielä vuosiin.