Venäjä kutsui kurdit mukaan neu­vot­te­lui­hin Syyrian tu­le­vai­suu­des­ta - Turkki hyö­kän­nyt jälleen kur­di­koh­tei­siin Syy­rias­sa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Turkki ei peräänny sotilasoperaatiostaan kurdijoukkoja vastaan Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Turkki ei peräänny sotilasoperaatiostaan kurdijoukkoja vastaan Syyriassa. Erdoganin mukaan Turkki on keskustellut asiasta "venäläisten ystävien" kanssa ja sopinut asiasta Venäjän kanssa. Venäjä ei ole vahvistanut sovun olemassaoloa.

Syyrian kurdit anovat puolestaan tukea Yhdysvaltain johtamalta koalitiolta. Kurdien mielestä Turkin sotilasoperaatio tukee äärijärjestö Isisiä.

Turkki aloitti lauantaina sotilasoperaationsa Syyrian kurdien YPG-joukkoja vastaan savustaakseen nämä Afrinin alueelta Pohjois-Syyriassa. Maanantaina Turkin on kerrottu ampuneen kranaattitulta kurdijoukkoja vastaan.

Venäjä kutsui kurdit mukaan neuvotteluihin

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi aiemmin maanantaina, että Venäjä on kutsunut kurdit mukaan isännöimiinsä neuvotteluihin Syyrian tulevaisuudesta. Samaan aikaan Turkki on jatkanut hyökkäystään kurdikohteisiin Pohjois-Syyriassa.

Turkin hyökkäyksestä huolimatta Venäjä kutsui kurdit mukaan Syyrian tulevaisuutta luotaaviin neuvotteluihin Venäjän Sotshiin ensi viikolla. Lavrovin mukaan kurdeilla pitää olla rooli "tulevaisuuden poliittisessa prosessissa".

Turkki pitää kurdien YPG-joukkoja terroristeina.

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tärkein tukija Venäjä haluaa rauhankokouksen, jossa mukana olisivat Syyrian hallinnon tukija Iran ja Syyrian kapinallisia tukeva Turkki.

Sotshin kokous on tarkoitus pitää 29.-30. tammikuuta.

Soini: Ei ratkea sotimalla

Lisäksi Venäjän Lavrov syytti tänään Yhdysvaltoja separatismin lietsomisesta Syyrian kurdien keskuuteen. Venäjän mukaan Yhdysvallat on ruokkinut kurdiseparatismia aktiivisesti, ja Lavrovin mielestä tämä johtuu joko ymmärryksen puutteesta tai tietoisesta provokaatiosta.

Syyrian presidentti Assad on tuominnut Turkin sotilasoperaation. Hänen mielestään se on tuki terroristeille.

Ranska on puolestaan kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi sunnuntaina STT:lle, että pitää Ranskan aloitetta hyvänä.

- Ei Syyrian konflikti sotimalla ratkea. Kyllä neuvottelutie tarvitaan, ja se on syytä kaikkien muistaa, Soini kertoi puhelimitse Brysselistä STT:lle.