Pääkirjoitus

Veikkaus tarkkailuluokalle – ryhtiliikkeeltä on lupa odottaa pelihaittojen vähenemistä

Veikkaus otti lopulta lusikan kauniiseen käteen lupaamalla keskittyä enemmän pelihaittojen ehkäisemiseen.

Veikkaus on luvannut parantaa tapansa. Rahapeliautomaattien määrää vähennetään jo ensi vuonna ja vuoden 2021 alusta automaattipelaamiseen otetaan käyttöön pakollinen tunnistautuminen.
Veikkaus on luvannut parantaa tapansa. Rahapeliautomaattien määrää vähennetään jo ensi vuonna ja vuoden 2021 alusta automaattipelaamiseen otetaan käyttöön pakollinen tunnistautuminen.
Kuva: Ville Tikkanen

Veikkaus otti lopulta lusikan kauniiseen käteen lupaamalla keskittyä enemmän pelihaittojen ehkäisemiseen.

Peliyhtiö on nyt tarkkailun alla, eikä sillä ole jatkossa enää varaa suuriin virheisiin.

Kovan arvostelun kohteeksi joutunut rahapeliyhtiö Veikkaus ilmoitti viime torstaina uudistuksista, joita se aikoo tehdä pelihaittojen ehkäisemiseksi.

Veikkaus kertoi uuteen strategiaansa liittyvistä vastuullisuustoimenpiteistä, joita se lopulta taipui tekemään julkisen myllytyksen jälkeen. Tähän asti markkinoinnissa ja pelikoneiden määrän kasvattamisessa pelihaittoja ei ole kovien tuottotavoitteiden takia otettu riittävästi huomioon.

Myönteistä onkin, että rahapelien monopolia hallussaan pitävä yhtiö ottaa viimein lusikan kauniiseen käteen ja lupaa tuottotavoitteiden kasvattamisen sijaan ottaa vastuuta yksilöistä. Veikkauksen uusi ryhtiliike on tällä tiellä hyvä alku. Jatkossa on pidettävä huoli siitä, että lupaukset toteutuvat ja peliongelmat vähenevät.

Riskipelaaminen on viime vuosina kasvanut, ja peliongelmaisia on jo yli 120 000. Aivan liian moni ihminen on koukussa Veikkauksen peliautomaatteihin, sillä kynnys pelaamiseen on laajan saatavuuden takia matala. Veikkauksella on 18 500 peliautomaattia, jotka on sijoitettu kauppoihin, kioskeihin, ravintoloihin, huoltamoille ja pelisaleihin. Rahapeliautomaattien kokonaismäärä vähenee lähivuosina noin 8 000 automaatilla.

Lisäksi Veikkaus aikaistaa pakollista tunnistautumista. Ongelmansa tiedostava pelaaja voi siten runsaan vuoden päästä panna vaikka itsensä pelikieltoon. Luvassa on muutoksia myös markkinointiin. Veikkaus on tulouttanut tuottoja valtiolle yli miljardin euron edestä vuosittain. Tähän on tulossa alkuvaiheessa noin 150–200 miljoonan euron lovi.

Tehtyjen päätösten suunta on oikea. Mallia on otettava maista, joissa rahapeliongelmiin on onnistuttu puuttumaan. Monissa maissa haitallisten rahapelien saatavuutta on rajoitettu, ja pelityyppejä tarkastellaan erityisesti haittojen näkökulmasta. Myös meillä ongelmapelaamiseen ja pelihaittoihin on voitava pureutua uusin keinoin.

Veikkausta jouduttiin muistuttamaan varsin kovasanaisesti siitä tosiseikasta, että monopolin ehtona on pelaajahaittojen ehkäiseminen. Ei siis riitä, että rahat menevät yhteiskunnalle hyviin käyttötarkoituksiin, vaan yhtiön pitää pystyä torjumaan myös pelaamisesta aiheutuvia haittoja. Veikkaus on lähivuodet tarkkailuluokalla.

Seuraavaksi on mietittävä, miten rahapeliyhtiön valvontaa on syytä uudistaa. Nyt rahapelijärjestelmän sääntely ei välttämättä täytä tehokkaan valvonnan vaatimusta. Sääntelystä on vastuussa monta eri tahoa, joiden tehtävät menevät osittain päällekkäin ja vastuusuhteet jäävät epäselviksi.

Voi kysyä, mikä rooli on Veikkauksen hallintoneuvostolla ja toisaalta rahapeliasioiden neuvottelukunnalla, joissa kummassakin on mukana poliitikkoja ja edunsaajia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV suosittaa rahapelisääntelyn tehostamista ja keskittämistä, jotta pelaamiseen ja etenkin pelihaittojen ennaltaehkäisyyn voidaan puuttua. Veikkauksessa riittää siten vielä puitavaa ennen kuin se on selvillä vesillä.