Pesäpallo: Kaleva Live näyttää Lipon lauan­tai­sen ko­ti­ot­te­lun suorana lä­he­tyk­se­nä

Veik­kaus ei hai­kai­le mo­no­po­lia ver­kos­sa

Uuden kotimaisen rahapeliyhtiön pitää kilpailla suomalaisasiakkaista kansainvälisiä rahapeliyhtiöitä vastaan.

Uusi rahapeliyhtiö yhdistää Fintoton, RAY:n ja Veikkauksen rahapelitoiminnat.
Uusi rahapeliyhtiö yhdistää Fintoton, RAY:n ja Veikkauksen rahapelitoiminnat.

Uuden kotimaisen rahapeliyhtiön pitää kilpailla suomalaisasiakkaista kansainvälisiä rahapeliyhtiöitä vastaan. Kilpailussa pärjätäkseen rahapeliyhtiön pitää tarjota suomalaisasiakkaille riittävän laadukkaat pelit ja palvelut. Näin arvioi vuodenvaihteessa Veikkauksen nimellä aloittavan uuden rahapeliyhtiön toimitusjohtaja Olli Sarekoski.

Arpajaislakiuudistusta valmisteleva hallitusneuvos Jouni Laiho sisäministeriöstä sanoi Lännen Median haastattelussa toukokuussa, että ulkomaisten rahapelisivustojen blokkaaminen selvitetään. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tyrmäsi Laihon ajatuksen.

Sarekosken mukaan Laihon ajatus ei sovi kovin hyvin avoimeen yhteiskuntaan.

- En kannata suomalaisten pelaajien valinnanvapauden rajoittamista, esimerkiksi ulkomaille pelaamisen kriminalisointia tai nettisaittien blokkaamista, Sarekoski sanoo.

Uusi rahapeliyhtiö yhdistää Fintoton, RAY:n ja Veikkauksen rahapelitoiminnat. Sarekoski uskoo, että uusi yhtiö pärjää kilpailussa ulkomaisia yhtiöitä vastaan.

- Olemme seuranneet tilannetta tarkkaan, ja viime vuosina ulkomaille pelaaminen ei ole ollut kovin vahvassa kasvussa, Sarekoski sanoo.

Sarekosken mukaan nykyinen Veikkaus on kasvanut viime vuosina nopeammin kuin ulkomaille pelaaminen. Hänen mukaansa vuonna 2013 nykyisen Veikkauksen markkinaosuus sähköisestä pelaamisesta oli 54 prosenttia ja nyt osuus on noussut 59 prosenttiin.

- Kun tähän lisätään kaksi muuta yhtiötä, meillä on hyvät lähtökohdat, Sarekoski sanoo.

Hän uskoo uuden yhtiön kasvattavan lähivuosina maltillisesti liikevaihtoaan. Kasvu tapahtuu kotimaassa, sillä Sarekosken mukaan nykytilanteessa Veikkaus ei voi laajentua ulkomaille. Vuonna 2012 Veikkaus Solutions teki tiedusteluja osaamisen myymisestä ulkomaille, mutta silloiset ministerit lopettivat selvitykset.

- Jos toivomme muiden kunnioittavan yksinoikeuttamme, olisi siihen vaikea sovittaa yhteen kilpailemista muilla markkinoilla, Sarekoski arvioi.

Lisenssimalli toisi uusia sponsoreita

Monissa muissa maissa on siirrytty yksinoikeudesta erilaisiin lisenssimalleihin, joissa markkinoille haluavat rahapeliyhtiöt maksavat lisenssimaksun. Sarekoski puolustaa edeltäjiensä tapaan yksinoikeusmallia.

Sarekoski perustelee nykymallin paremmuutta asiakkaan laajemmalla valikoimalla ja edunsaajien mahdollisimman suurilla tuotoilla. Asiakkaiden valinnanvara pienenisi, sillä ilman lisenssiä olevien yhtiöiden pelejä ei voisi pelata. Veikkaukselta voittojen jälkeen jäävästä rahasta noin 70 prosenttia menee valtiolle, kun taas lisenssimalleissa vastaava "veroaste" on noin 10-30 prosenttia.

- Jos valtio haluaisi saman määrän verotuottoja, pelaamisen määrän pitäisi moninkertaistua. En usko, että niin voisi käydä ilman haittojen merkittävää kasvua, Sarekoski sanoo.

Esimerkiksi Tanskassa on siirrytty lisenssimalliin. Sarekosken mukaan yksittäiset suosituimmat urheilijat ja joukkueet voisivat hyötyä mallista, jossa lisenssin maksaneet vedonlyönti- ja muut rahapeliyhtiöt voisivat sponsoroida urheilua.

- Hyötyjät mahtuisivat yhteen käteen. Tanskassa huippu-urheilijat ja seurat eivät ole saaneet isoja diilejä, ei niin ole käytännön elämässä tapahtunut.