Väy­ry­nen ei luo­vu­ta, vaikka vanha kan­sa­lais­aloi­te tys­säh­ti edus­kun­nas­sa – vaatii nyt la­ki­aloit­teel­la kan­san­ää­nes­tys­tä Suomen euro- ja EU-jä­se­nyy­des­tä

Kansanedustaja Paavo Väyrynen (kapu.) jätti eduskuntaan lakialoitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä paitsi Suomen Euroopan unionin jäsenyydestä myös...

Kansaedustaja Paavo Väyrynen jätti lakialoitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä. Arkistokuva.
Kansaedustaja Paavo Väyrynen jätti lakialoitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydestä. Arkistokuva.
Kuva: Pentti Vuosaari

Kansanedustaja Paavo Väyrynen (kapu.) jätti eduskuntaan lakialoitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä paitsi Suomen Euroopan unionin jäsenyydestä myös Suomen jäsenyydestä Euroopan talous- ja rahaliitossa. Väyrysen mielestä äänestys on tarpeen EU:n kehityssuunnan vuoksi.

Helsinki

Kansanedustaja Paavo Väyrynen (kapu.) on jättänyt perjantaina eduskuntaan Suomen EU-jäsenyyttä koskevaa kansanäänestystä vaativan lakialoitteen.

Lakialoitteessa esitetään lisäksi, että kansanäänestyksessä kysyttäisiin myös mielipidettä Suomen jäsenyydestä Euroopan talous- ja rahaliitossa. Käytännössä tämä siis tarkoittaa kansanäänestystä euro-valuutasta.

Lakialoitteen mukaan kansanäänestys olisi luonteeltaan neuvoa-antava, kuten Suomen perustuslaissa määritetään.

– Suomi liittyi Euroopan unionin jäseneksi tavalla, joka on perustuslain valossa hyvin kyseenalainen, lakialoitteen perustelut alkavat.

Kansanäänestys voitaisiin pitää aloitteen mukaan vuoden 2019 Euroopan parlamentin vaalien yhteydessä.

Taustalla kansalaisaloite

Väyrynen on aiemmin vaatinut kansanäänestystä Suomen euro-jäsenyydestä. Europarlamentaarikkoaikanaan hän perusti kansanäänestystä vaativan kansalaisaloitteen, joka päätyi eduskuntaan 2015. Aloite ei kuitenkaan menestynyt eduskunnassa.

Eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa Väyrynen kertoi, että nyt tehty aloite perustuu pitkälti aiempaan kansalaisaloitteeseen, tosin vaatimus EU-jäsenyyttä koskevasta äänestyksestä on uutta.

– Kun nyt olen kansanedustaja, niin voin tehdä kansanedustajana lakialoitteen, kesällä eduskuntaan palannut Väyrynen sanoi.

Hänen mukaansa kansanäänestys on tarpeen, koska Euroopan unioni on kehittynyt entistä "ylikansallisemmaksi".

– Nyt EU:n yhteistä puolustuspolitiikkaa ja puolustusta ollaan kehittämässä siihen suuntaan, että unionista tulisi sotilasliitto ja lopulta sotilaallinen suurvalta. Suomihan on ryhtynyt Ranskan rinnalla ajamaan tätä kehitystä.

Kehitys vaatii hänestä sitä, että kansalaisilta kysytään mielipidettä. Hän toivoo aloitteensa saavan kollegoiden keskuudessa kannatusta.

Kansanäänestys tulisi siis pidettäväksi kevät-kesällä, samoihin aikoihin, kun Suomesta on tulossa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajavaltio.

Millaisen viestin tämä välittäisi?

– Sehän osoittaisi, että Suomi on samankaltainen kuin muutkin EU-jäsenmaat. Hyvin monessa maassa on nyt aika vahvaa mielialaa ylikansallista yhdentymistä kohtaan, Väyrynen vastasi.