Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Vauhti kiihtyy opin­po­lul­la

Ala-aste ja yläaste. Ammattiopisto tai lukio. Ammattikorkeakoulu tai yliopisto. Kun kolmenkympin rajapyykki lähestyy, on moni suomalainen kurkkuaan myöten täynnä koulunkäyntiä.

Heli Uimarihuhta juoksee lauantaina elämänsä ensimmäisen puolimaratonin. 5-vuotias vehnäterrieri Jeppe on terhakka lenkkikaveri.
Heli Uimarihuhta juoksee lauantaina elämänsä ensimmäisen puolimaratonin. 5-vuotias vehnäterrieri Jeppe on terhakka lenkkikaveri.

21. Terwahölkkä ja -maraton

Ala-aste ja yläaste. Ammattiopisto tai lukio. Ammattikorkeakoulu tai yliopisto. Kun kolmenkympin rajapyykki lähestyy, on moni suomalainen kurkkuaan myöten täynnä koulunkäyntiä.

28-vuotias Heli Uimarihuhta on lukenut itsensä ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi, mutta viime syksynä hän havahtui. Lenkkeilystä innostunut Uimarihuhta päätti ilmoittautua kouluun vielä kerran - eikä ratkaisua ole tarvinnut katua.

Liikuntakeskus Hukan juoksukoulussa Uimarihuhta on oppinut enemmän kuin uskalsi toivoa. Lauantaina hän juoksee elämänsä ensimmäisen puolimaratonin.

"Sen tässä on ainakin oppinut itsestään, että mihin tahansa projektiin tosissani alan, pystyn sen myös tekemään", Uimarihuhta naurahtaa kolme päivää ennen h-hetkeä.

Uimarihuhta ja tämän "koulukaverit" ovat valmistautuneet Terwamaratonille Maija Oravamäen opein. Oravamäki on entinen huipputason maratoonari, joka edusti Suomea yleisurheilun MM-kisoissa 2005 ja EM-kisoissa 2006.

Uimarihuhta kiittelee vuolaasti Oravamäkeä. Ex-huippu-urheilijan neuvot ja ohjeet ovat avanneet kuntourheilijalle ovet uuteen maailmaan.

"Maija todellakin tietää, mistä puhuu", Uimarihuhta korostaa.Juoksukoulujen
suosio tapissa


Juoksukoulut ovat nykyisin erittäin suosittuja. Esimerkiksi Oulussa pyörii useita maratonjuoksuun valmistavia opinahjoja. Oulun lauantaiselle Terwamaratonille on ilmoittautunut juoksukoululaisia myös Kuusamosta, Kemistä ja Kajaanista.

Oravamäki tietää, mihin juoksukoulujen suosio perustuu.

"Treeniohjelmat heräävät kunnolla henkiin, kun on joku, joka osaa opastaa kuntoilijaa niiden toteuttamisessa. Ja onhan juoksukoulussa sosiaalinen ulottuvuus - se, että tehdään asioita yhdessä isommalla porukalla", Oravamäki kiteyttää.Alussa turha
ahnehtia


Olennaista on, että jokainen asettaa juoksukoulun aluksi itselleen sopivan tavoitteen. Juostavan matkan lisäksi tavoite voi liittyä painonhallintaan ja terveellisten elämäntapojen omaksumiseen.

"Eikä todellakaan ole pakko juosta heti maratonia. Monelle kuntoilijalle juuri puolimaraton on hyvä tavoite. Näissä asioissa on hyvä edetä maltilla, porras portaalta", Oravamäki sanoo.

Oravamäen juoksukoululaiset ovat kokoontuneet joka toinen viikko. Ensin perusteet on käyty läpi luennolla ja sen jälkeen oppeja on sovellettu käytännössä.

Heli Uimarihuhta ymmärtää nyt, mikä ero on peruskestävyydellä ja vauhtikestävyydellä. Hän tietää, miten liikkuvuutta voi parantaa ja lihaskuntoa kehittää.

"Omaehtoinen harjoittelu maistuu, kun tietää, miten kannattaa harjoitella", Uimarihuhta vahvistaa.

"Helin kohdalla voi puhua menestystarinasta. Hänen testituloksensa ovat parantuneet syksystä aivan hurjasti", Oravamäki innostuu kehumaan.

Parhaimmillaan Oravamäen ja tämän kollegoiden työ on todella palkitsevaa: "Mieleen on jäänyt muun muassa se, kun eräs mies on pudotti painoaan reilusti. Eikä ole kyse mistään jojo-laihduttajasta, vaan hän on todella tehnyt pysyvän elämäntapamuutoksen."Kesällä juoksua,
talvella hiihtoa


Uimarihuhta käy nykyisin lenkillä 2-3 kertaa viikossa. Lisäksi kalorit kuluvat muun muassa sulkapallovuoroilla. Talven aikana lajivalikoima kasvoi, kun juoksukoululaiset perehtyivät maastohiihdon saloihin.

"Sitä ennen olin hiihtänyt viimeksi ala-asteella."

Osansa Uimarihuhdan liikuntainnostuksesta on saanut myös 5-vuotias Jeppe-koira. Kaksikko on tuttu näky muun muassa Kempeleen Köykkyrin maastoissa.

"En nyt sitten tiedä Jepen innostuksesta... Kun minä juoksen, ei Jepellä jää niin paljon aikaa pysähdyksille kuin kävelylenkeillä", Uimarihuhta nauraa.

Jo nyt on selvää, että Uimarihuhta aikoo jatkaa harrastustaan. Juoksukoulusta löytyi aito ilo liikkumiseen.

"Haave maratonista on jo jossain takaraivossa."

Terwahölkkä ja -maraton lauantaina. Maratonin lähtö Oulun Edenin edustalta kello 12. Terwakymppi kello 12.15 ja puolimaraton kello 14.40.