Mainos

Vä­syt­tää, hei­kot­taa ja päätä särkee – voiko ky­sees­sä olla fer­ri­tii­nin eli va­ras­to­rau­dan puute?

Tuntuuko, että elät hieman sumussa? Nukuitko hyvät yöunet, mutta silti väsyttää? Väsymyksen syytä voi selvittää verikokeilla, jos muut keinot eivät tunnu auttavan. Mutta mitä silloin pitäisi tutkia? SYNLAB Suomen lääketieteellinen johtaja Sohvi Hörkkö kertoo, mistä tutkimuksista selvittely kannattaa aloittaa.

-

Hemoglobiini ja perusverenkuva

Väsymystä selviteltäessä hemoglobiini eli Hb on yksi ensimmäiseksi tarkistettavista arvoista. Hemoglobiini tarkoittaa verenpunaa, joka on punasolujen hapensitojaproteiini. Normaalin hemoglobiinin alaraja on naisilla 117 g/l ja miehillä 134 g/l.

Alhainen hemoglobiini paljastuu perusverenkuvasta eli PVK:sta, jonka selvittämiseen riittää yksi putki verta.

”Perusverenkuva on hyvä yleistutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiinipitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset”, Sohvi Hörkkö kertoo.

Anemia

Raudanpuute on hyvin yleinen syy yleiskunnon heikentymiseen.

”Väsymys, voimattomuus, liiallinen hengästyminen tai sydämen tykytys pienenkin fyysisen rasituksen seurauksena voivat kieliä raudanpuutteesta”, Hörkkö sanoo.

Pahimmillaan raudanpuute voi johtaa anemiaan. Anemia ei ole itsenäinen sairaus vaan tila, joka voi johtua raudan puutteen ohella monesta muustakin syystä. Mahdollisia syitä ovat esimerkiksi B12-vitamiinin tai foolihapon puute.

Sekä raudanpuutteen että anemian voi tunnistaa verikokeella. Tutkimuksen avulla voidaan tehdä kokonaisvaltainen katsaus elimistön hemoglobiini- ja punasolutasoihin sekä niiden toiminnalle ja synteesille tärkeiden raudan, B12-vitamiinin ja folaatin pitoisuuksiin.

-

Ferritiini eli varastorauta

Rauta varastoituu tavallisesti ferritiininä kudoksiin. Tosin sanoen, kun puhutaan rautavarastosta tarkoitetaan ferritiinin eli raudan varastoproteiinin määrää. Ferritiinin tutkiminen on suositeltavaa epäiltäessä raudanpuuteanemiaa.

Piilevällä raudanpuutteella tarkoitetaan tilaa, jossa varastorauta on vähentynyt, mutta siihen ei vielä liity anemiaa.

”Punasolujen uusiutumissyklistä johtuen raudanpuute voi olla piilevänä muutaman kuukauden ennen kuin se näkyy hemoglobiiniarvoissa. Tämän takia on siis mahdollista, että verikokeissa ferritiinitaso on huomattavastikin alle viitearvon, mutta hemoglobiini on vielä viitearvojen sisällä”, Hörkkö kertoo.

Kilpirauhasarvot

Väsymyksen taustalla voi olla myös kilpirauhasen toimintahäiriö, joka aiheuttaa monenlaisia epämääräisiä oireita väsymyksestä, muistihäiriöihin ja painonnousuun. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa eli hypotyreoosissa kilpirauhanen tuottaa liian vähän hormoneja. Sitä vastoin liikatoiminnassa eli hypertyreoosissa kilpirauhanen tuottaa liian paljon hormoneja.

Laboratoriotutkimuksiin ei tarvita lääkärin lähetettä

Mikäli väsymys mietityttää, voi tutkimuksiin hakeutua myös ilman lääkärin lähetettä. Tulokset kertovat selkeästi ovatko mitatut arvot viitearvojen sisällä. Mikäli tulokset herättävät kysymyksiä tai huolta, kannattaa aina hakeutua lääkärin puheille

Sohvi Hörkkö muistuttaa, että väsymyksen ja uupumuksen taustalla voi piillä myös vakavampi sairaus, jonka selvittelyssä lääkärissäkäynti kannattaa aina.

SYNLAB palvelee Oulussa osoitteessa Torikatu 44 – 46

Lue lisää ja varaa aika laboratoriotutkimuksiin: synlab.fi