Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vas­tuul­li­sen si­joit­ta­mi­sen mark­ki­noil­la esiin­tyy myös vi­her­pe­sua ja outoja luo­ki­tuk­sia, siksi si­joi­tus­koh­tei­ta pun­nit­se­vien kan­nat­taa olla he­reil­lä

Vastuullinen sijoittaminen nostaa suosiotaan erityisesti nuoren sukupolven piirissä. Kehityksestä kannattaa iloita. Valintojen tekeminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Yhdessä asiassa edistyksellinen yritys voi olla toisen mittarin mukaan pahasti takamatkalla.

Suomessa vastuullisuuskeskustelu liittyy hyvin usein metsien käyttöön.
Suomessa vastuullisuuskeskustelu liittyy hyvin usein metsien käyttöön.
Kuva: Anna Kerälä

Vastuullinen sijoittaminen on lyönyt viime vuosina läpi Suomessa ja maailmalla. Kyse on toiminnasta, jossa kansalainen tai yhteisö hakee sijoitukselleen tuottoa samalla haluten vaikuttaa jonkin yleisemmän hyvän puolesta.

Tuo hyvä voi liittyä vaikkapa ympäristönsuojeluun tai siihen, miten sijoituksen kohteena oleva yritys kohtelee työntekijöitään tai yhteisöä, jossa toimii.

Vastuullinen sijoittaminen on noussut suosioon erityisesti nuorten joukossa. Nordean rahastoyhtiön edustaja totesi Kalevassa, että 18 – 25-vuotiaat tutkitusti painottavat sijoituspäätöksissään vastuullisuutta jopa yli tuoton ja riskien hallinnan.

Sijoitustoiminnassakin kysyntä luo tarjontaa. Tämän ovat huomanneet myös pankit ja sijoittajille osakkeitaan tarjoavat yritykset. Vehreät metsät, kukkivat kedot, kimaltelevat vesistöt ja hymyilevät työntekijät ovat kuvastoa, jolla vastuullisen sijoittamisen markkinointia ryyditetään.

Vastuulliseen sijoittamiseen liitetään usein kolme teemaa ja niihin perustuva lyhenne ESG. Se tulee englanninkielisten sanojen alkukirjaimista, jotka viittaavat ympäristöön (E), yhteiskuntavastuuseen (S) ja hyvään hallintoon (G).

Tuo lyhenne on parin viime vuoden aikana uinut yhä useammin yritysten raportointiin ja yrityksiä koskeviin ulkopuolisiin analyyseihin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.