Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Va­sem­mis­to­lii­ton Li An­ders­son uskoo Kemiin kaa­vail­lun bio­tuo­te­teh­taan vai­keut­ta­van hal­li­tus­neu­vot­te­lui­ta – "­Pää­tök­sen­te­ki­jöil­lä pitää olla täysi ym­mär­rys hank­keen vai­ku­tuk­sis­ta il­mas­to­ta­voit­teil­le"

Vasemmistoliitto haluaa kokonaisvaltaisen arvion ennen mahdollisia hallitusohjelmalinjauksia - "Päätöksentekijöillä pitää olla täysi ymmärrys hankkeen...

Li Anderssonin johtamassa vasemmistoliitossa on linjattu, että tarvitaan kokonaisvaltainen arviointi siitä, miten Metsä Groupin kaavailema biotuotetehdas toteutuessaan vaikuttaisi Suomen ilmastotavoitteisiin.
Li Anderssonin johtamassa vasemmistoliitossa on linjattu, että tarvitaan kokonaisvaltainen arviointi siitä, miten Metsä Groupin kaavailema biotuotetehdas toteutuessaan vaikuttaisi Suomen ilmastotavoitteisiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, että Kemiin kaavailtu biotuotetehdas on varmasti esillä hallitusneuvotteluissa. Hän uskoo sen nousevan neuvotteluiden näkökulmasta vaikeaksi asiaksi.

–  Sillä on selkeitä hiilinieluja pienentäviä vaikutuksia suhteessa Suomen ilmastotavoitteisiin, mutta toisaalta tässä on kyse myös työllisyyden kannalta erittäin tärkeästä hankkeesta, Andersson sanoo.

Hänen mukaansa vasemmistoliitossa on linjattu, että tarvitaan kokonaisvaltainen arviointi siitä, miten Metsä Groupin kaavailema biotuotetehdas toteutuessaan vaikuttaisi Suomen ilmastotavoitteisiin. Puolue haluaa myös arvion siitä, ovatko nieluja pienentävät vaikutukset mahdollista kompensoida muilla sektoreilla päästövähennyksinä, ja mitä se siinä tapauksessa maksaisi.

Jos hallitusohjelmaan halutaan asiasta linjauksia, selvitys pitäisi Anderssonin mielestä olla tehtynä ensin. Toinen vaihtoehto on, että päätökset jäävät myöhempään vaiheeseen.

–  Arvio pitäisi saada ennen kuin pystytään tekemään mitään päätöksiä suuntaan tai toiseen siitä yksittäisestä hankkeesta. Päätöksentekijöillä pitää olla täysi ymmärrys siitä, mitä se tarkoittaa ilmastotavoitteiden ja ilmastopolitiikan näkökulmasta.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) sanoi lauantaina Ylellä olevansa valmis hallituskaudellaan satsaamaan infrastruktuuriin tehdashankkeen tukemiseksi. Hän kertoi uskovansa, että Suomen metsien hakkuutaso kestää uuden tehtaan tuoman kysynnän.

"Kaikki hankkeet eivät voi toteutua"

Anderssonin mielestä hallitusohjelmaan pitäisi ottaa käyttöön yleisemminkin ilmastovaikutusten arviointi silloin, kun puhutaan isoista teollisista hankkeista.

Hän uskoo, että hallitusneuvotteluissa joudutaan ottamaan kantaa myös siihen, että Suomeen on kaavailtu useita isoja metsäteollisuuden tehdashankkeita, eivätkä kaikki voi toteutua.

–  Senkin voi sanoa, että jos tämä Kemin tehdas toteutuisi, se lisäisi metsähakkuita siinä määrin Suomessa, että käytännössä ei olisi enää tilaa muille. Siinä pitäisi pystyä myös vertaamaan näitä kaavailtuja tehdashankkeita toisiinsa ja tehdä jonkunlaisia linjauksia.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden sitoutumista ilmastotavoitteisiin mitataan Anderssonin mielestä siinä vaiheessa, jos arvioinnin perusteella hankkeella on selvästi heikentävä vaikutus Suomen tavoitteisiin.

–  Meidän mielestämme on ehkä liian ennenaikaista nyt ottaa kantaa siihen kysymykseen. Ensin pitäisi saada tiedot vaikutuksista ja mahdollisista kompensaatiokeinoista.