Vart­ti­tun­nin jäl­jes­sä oleva lin­ja-au­to­ase­man kello ih­me­tyt­tää – Kiin­teis­tön omis­tus­muu­tos­ten vuoksi kukaan ei tiedä kenellä on vastuu kellon siir­tä­mi­ses­tä oikeaan aikaan

Oulun linja-autoaseman kello on varttitunnin jäljessä oikeasta ajasta. Kiinteistön omistusmuutosten vuoksi kellon siirtämisvastuun selvittäminen on hankalaa.

Kalevan lukijaa askarrutti Oulun linja-autoaseman jäljessä oleva kello. Vastuu kellosta kuului ennen VR:lle, jonka osuus kiinteistön omistuksesta siirtyi maaliskuun alussa Senaatin Asema-alueet Oy:lle.
Kalevan lukijaa askarrutti Oulun linja-autoaseman jäljessä oleva kello. Vastuu kellosta kuului ennen VR:lle, jonka osuus kiinteistön omistuksesta siirtyi maaliskuun alussa Senaatin Asema-alueet Oy:lle.
Kuva: Jukka Leinonen

Oulun linja-autoaseman kello on varttitunnin jäljessä oikeasta ajasta. Kiinteistön omistusmuutosten vuoksi kellon siirtämisvastuun selvittäminen on hankalaa.

Kalevaan yhteyttä ottanutta lukijaa askarrutti, miksi Oulun linja-autoaseman kello on noin varttitunnin jäljessä. Asiasta ilmoittanut lukija huomasi parkkipaikalle näkyvällä seinällä sijaitsevan kellon väärän ajan, kun oli hakemassa vierasta linja-autoasemalta.

Matkahuolto lopetti toimintansa linja-autoaseman henkilöliikennerakennuksessa kesäkuussa 2016. Sen jälkeen kiinteistön hallinnointi on siirtynyt Oulun kaupungin ja VR:n hallintaan.

Oulun kaupunki omistaa kiinteistössä osakkeen. Kaupungin tilapalveluista neuvotaan ottamaan yhteyttä kiinteistöä isännöivään Isännöintipalvelu E. Suomelaan, josta puolestaan ohjataan soittamaan rakennuksen kiinteistöhuollosta vastaavaan RTK-palveluun.

Kalevan lukija kertoi linja-autoaseman kellon olevan vartin jäljessä. Onko tilannetta huomattu RTK-palvelussa?

– Asiasta ei ole tullut meille palautetta. Varttitunnilla on jo aika suuri merkitys kellonajassa. Asiahan pitää käydä korjaamassa pikimmiten, RTK-palvelun työntekijä kertoo. Kiinteistöhuollon työntekijä ei halua esiintyä jutussa nimellään.

Hetken aikaa näyttää, että kello siirretään oikeaan aikaan, mutta pian RTK-palvelusta soitetaan ja kerrotaan, että linja-autoaseman kelloa hallinnoi VR Helsingin päärautatieasemalta käsin, eikä kiinteistöhuolto voi siirtää sitä. Soitto VR:n Groupin viestintään paljastaa, että linja-autoaseman hallinnointi kuuluu nykyään Senaatti-kiinteistöjen vastuulle.

Hallinnoiko Senaatti-kiinteistöt Oulun linja-autoaseman kelloa, viestintäpäällikkö Outi Tarkka?

– Asemaseudun kiinteistöt siirtyivät maaliskuun alussa Senaatti-kiinteistöjen sisaryhtiö Senaatin Asema-alueet Oy:lle. Minun pitää selvittää kuuluuko linja-autoaseman kello siihen vastuualueeseen.

– Kyse on keskusliikenneasemasta, jonka maa-alue on Senaatin Asema-alueiden hallinnassa ja rakennus puoliksi Oulun kaupungin ja Senaatin Asema-alueiden hallinnoima.

Kenen vastuulla on siirtää 15 minuuttia myöhässä oleva kello oikeaan aikaan?

– Rakennuksen omistaa yhtiö, josta puolet omistaa kaupunki ja puolet Senaatin Asema-alueet, ja sillä on ulkopuolinen isännöitsijä, joka huolehtii kiinteistön huollosta. Selvitämme nyt kuka vastaa kellon olemisesta aikataulussa.

RTK-palvelua tai Isännöintipalvelu E. Suomelaa ei tavoitettu uudelleen kommentoimaan linja-autoaseman muuttuneita omistussuhteita tai huoltovastuuta.

Julkisissa paikoissa olevat kellot ovat Oulussa harvassa, sillä esimerkiksi kaupungin rakennuksista niitä ei juurikaan löydy kouluja lukuun ottamatta. Kauppakeskus Valkeassa moni tulee kävelleeksi yhden näkyvimmän kellon ylitse.

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Valkean kesäkadun lattiassa oleva valoympyrä on kello. Miltä suunnalta lattian kelloa tulisi lukea, jotta se näyttää oikeaa aikaa, kauppakeskusjohtaja Anu Junnikkala-Alho?

– Eteläpäädyn ovesta katsottuna kello näyttää oikeaa aikaa. On totta, että kellon ymmärtäminen on hieman haasteellista. Kun sitä suunniteltiin, meillä oli monia vaihtoehtoja kellon toteutukselle.

– Arkkitehtitoimisto, joka on suunnitellut Valkean sisustuselementit ja brändin, suunnitteli nykyisen kellon ja se näytti paperilla suunnitelmista kaikista selkeimmältä, sillä kellon tekeminen kivilattiaan on vaikeaa.

– Haimme siihen suunnitteluvaiheessa kohtaamispaikan ajatusta, että ihmiset voisivat tavata Valkean kellolla. Sitä ajatusta nostettiin esille aluksi, mutta asia on ollut aika vähän julkisuudessa käsittelyssä. Tämä on siis tausta kellon takana.

Kuka huolehtii kellon olemisesta ajassa?

– Se on tietenkin Valkean vastuulla.