Lukijalta
Mielipide

Varjakan saaresta voi tulla ryhmämatkailun helmi, kohde voisi tukea myös kulttuurikaupunkihanketta

Sain osallistua syksyllä Varjakan saaressa synttäreiden viettoon. Nautimme ensin saaren läheisyydessä mantereen puolella juhlamenut.

Varjakansaaren rakennukset noudattavat vanhojen suomalaissahojen tyyliä.
Varjakansaaren rakennukset noudattavat vanhojen suomalaissahojen tyyliä.
Kuva: Vilma Kaikkonen

Sain osallistua syksyllä Varjakan saaressa synttäreiden viettoon. Nautimme ensin saaren läheisyydessä mantereen puolella juhlamenut. Sitten siirryimme saareen kapulalossilla, mikä oli elämys sinänsä.

Saaren virkamiestalossa kuuntelimme nuorten muusikoiden konsertin. Virkamiestalo itsessään loi mielenkiintoisen miljöön konsertille akustiikan ollessa hieno. Myös harvinainen pystyhirsirakennustekniikka kiinnosti.

Saarta ja sen loistavaa menneisyyttä ja samalla Oulun ja koko pohjoismaiden loistavaa sahateollisuuden historiaa 1800-luvun lopulta 1900-luvulle esitteli metsätalousinsinööri Jukka Hakko.

Olen suunnitellut muutamana viime vuotena ryhmämatkoja Oulun Seudun Metsätilanomistajille. Etsin netistä kiinnostavia kohteita.

Kun kiinnostava kohde löytyy, suuntaamme sinne tutustuen samalla myös matkanvarren kohteisiin. Päätekohteessa yövymme pari yötä.

Jokainen voi arvioida, paljonko 50 hengen bussiporukka jättää kohteeseen rahaa yöpymisineen, ruokailuineen ja muine nautintoineen. Tarvitaan vain mielenkiinnon kohde.

Toissa vuonna matkamme suuntautui Mänttään Serlachius-museoihin.

Ei ihme, että kohde on Suomen suosituin matkailukohde. Ei vain ympäristöineen, mutta kohteella on hieno tarina Serlachius-suvun vaiherikkaasta elämästä ja persoonista.

Meidät otti vastaan tehtaan historian mukaisesti pukeutunut patruunan sihteeri, joka oletti meidät tehtaalle hakeutuviksi työntekijöiksi. Meitä haastateltiin ja esiteltiin samalla tehdasta sekä työtehtäviä. Monelle meistä löytyi sopiva pesti. Meillä oli todella hauskaa. Voiko historiaan tutustuminen olla hauskempaa? Bussikuskimmekin pääsi jarrumieheksi.

Kun samoilin syksyn juhlissa Jukan perässä Varjakan saaressa, tuli mieleeni Serlachius-museoiden tunnelma.

Rahaa Varjakan saaren ehostaminen valtakunnallisesti arvokkaaksi matkailukohteeksi tarvitsee rutkasti. Mutta niin tarvitsevat kaupungin keskustaankin suunnitellut kohteet. Ainut ratkaiseva ero on tarina, mitä keskustan kohteet eivät omista, eikä sitä voi uskottavasti pelkästään siirtää sinne.

Varjakan saaresta saisi hienon kesämatkailukohteen ryhmille, mikä työllistäisi nuoria, myös ehkä muusikoita ja muita kulttuurin opiskelijoita.

Kohde voisi tukea myös kulttuurikaupunkihanketta. Siellähän kaivataan myös tarinaa.

Arto Hongisto

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.