Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Väritä itsesi ren­nok­si – Työ­ter­veys­lai­tos suo­sit­te­lee yk­si­toik­kois­ta puuhaa

Nyt sitä suosittaa Työterveyslaitoskin – värittämistä nimittäin. Etelä-Euroopassa viime vuosina suosiota kerännyt aikuisten väritysharrastus on rantautunut Suomeenkin.

Aikuisten väritysharrastus on rantautunut Suomeen.
Aikuisten väritysharrastus on rantautunut Suomeen.
Kuva: Leo Mäkinen

Nyt sitä suosittaa Työterveyslaitoskin – värittämistä nimittäin. Etelä-Euroopassa viime vuosina suosiota kerännyt aikuisten väritysharrastus on rantautunut Suomeenkin.

Työterveyslaitos julkaisee sivuillaan vielä kesäkuun aikana väritystehtävien kokoelman. Myös useat kustantajat ovat ottaneet valikoimiinsa aikuisten värityskirjoja. Mutta miksi?

– Ihmisen keho ja mieli ovat hyvin läheisessä yhteydessä. Yksitoikkoinen kehollinen toiminta – esimerkiksi juuri värityskirjan värittäminen, sukan kutominen tai lenkillä käyminen – rauhoittavat myös mielen, valaisee Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori, aivotutkija Minna Huotilainen.

Värittämisen väitetään lisäävän hyvinvointia ja aktivoivan aivojen motoriikkaa sekä luovuutta sääteleviä osia. Ranskassa aikuisten värityskirjat myyvät Telegraphin mukaan jo paremmin kuin keittokirjat. Myös Britanniassa värityskirjojen myyntiluvut ovat nousseet rajusti viime vuosina.

– Värittämisen etu kutomiseen verrattuna on, että se ei vaadi mitään erityistaitoja. Se antaa mahdollisuuden päästää luovuus valloilleen, Huotilainen sanoo.

Väritä luennolla ja työpaikalla

Värittämisen väitetään paitsi vähentävän stressiä, myös helpottavan neurooseja. Aikuisten värityskirjoja myydäänkin taideterapiana. Huotilaisen mukaan värittämisellä on tehostava vaikutus myös oppimiseen.

– Monien aivo- ja oppimistutkimusten mukaan kaikenlainen näpertely tehostaa kuulonvaraista oppimista. Jos esimerkiksi opiskelee jotain vaativaa materiaalia, värittäminen olisi oivallista oheistoimintaa, ellei käsiä ole varattu muistiinpanojen tekemiseen.

Huotilainen kehottaa tulostamaan värityskuvia esimerkiksi työpaikan kahvihuoneeseen, jossa niitä voi väritellä tauon aikana. Sillä pitäisi olla myönteinen vaikutus työhön keskittymiseen.
Mutta mitä aikuiset värittävät, tuskin Peppi Pitkätossuja kuitenkaan?

– Meidän julkaisemat värityspohjat ovat uusiin ja vanhoihin töihin liittyviä, esimerkiksi tukinuittaja tukkijoella. Olen tutustunut myös markkinoilla oleviin aikuisten värityskirjoihin, niissä aiheet ovat usein hypnoottisen näköisiä ornamentteja, mutta myös esittäviä kuvia, Huotilainen kertoo.

Turkulainen väritysaddikti haluaa löysätä pipoja

Väritys on lyönyt läpi jo ainakin Turussa, jossa järjestetään heinäkuussa jopa aikuisille suunnattu väritykseen keskittynyt festivaali.

Tapahtuman järjestäjä, artesaani ja diakoni Heli Lindroos tunnustautuu itse ”väritysaddiktiksi”.

– Herään aamulla, keitän teetä ja rupean värittämään. Värityspäivän tärkein idea onkin, että aikuiset ihmiset ymmärtävät, että heillä on lupa värittää ja leikkiä. Meidän elämä on usein niin hirveän tiukkapipoista.

Idean tapahtumaan Lindroos sai väritysryhmästä, jota hän ohjasi kevään ajan.

– Värittelimme yhdessä. Nuorin osallistuja oli 17-vuotias, vanhimmat seitsemänkymppisiä, se oli innostava kokemus, Lindroos sanoo.

Lindroos itse on värittänyt aina, mutta alkanut piirtämään värityskuvia vasta tänä keväänä.

– Värityskuvien ei tarvitse olla esittäviä, kuka tahansa osaa tehdä sellaisen itselleen. Itse teen kuvapäiväkirjoja, joihin maalaan ja leikkaan lehdistä kuvia. Se on hirveän hauskaa.

Aikuisten värityskirjoja julkaisevat lähiviikkoina muun muassa kustannusosakeyhtiö Paasilinna sekä Basam Books.

Paasilinnan tiedotteessa kerrotaan, että kuvina on ”Marie-Antoinetten hovitaitelijan Redoutén ruusuja, englantilaisen Libertyn idänmatkojen inspiroimia kukkakuvioita, Taj Mahalin tulppaanifriisejä” ja niin edelleen.

Kirjoille voi povata hyvää myyntimenestystä, ainakin jos katsoo myyntilukuja Ranskasta. Viime vuonna Ranskan markkinoiden käytännöllisten tietokirjojen myyntilistan 15 kärkeen mahtui viisi aikuisten värityskirjaa.