Vä­reis­tä voimaa ja ter­veyt­tä

Yhdysvalloissa on julkaistu äskettäin uudet ravitsemusohjeet, jotka suosittelevat syömään vähintään viisi annosta kasviksia tai hedelmiä joka päivä.

Yhdysvalloissa on julkaistu äskettäin uudet ravitsemusohjeet, jotka suosittelevat syömään vähintään viisi annosta kasviksia tai hedelmiä joka päivä. Mitä enemmän värejä, sen parempi. Kasvikunnan tuotteissa on luonnon fytokemikaaleiksi kutsuttuja aineita, jotka suojelevat elimistöä syövältä, sydäntaudeilta ja diabetekselta ja jotka saattavat myös hidastaan elimistön vanhenemisilmiöitä.

Uusissa ohjeissa kasvikset ja hedelmät jaetaan värin perusteella viiteen pääluokkaan. Joka päivä tulisi syödä1-2 annosta jokaisesta väriluokasta. Annoksen koko on helppo määritellä. Yksi annos on esimerkiksi keskikokoinen hedelmä, puolikas greippiä tai lasillinen täysmehua, 1,5 desilitraa tuoreita tai keitettyjä kasviksia, 1,5 desitraa papuja tai herneitä tai noin kaksi desilitraa salaatinlehtiä, yrttejä ja muuta vihertävää.

Ohjeet eivät ole tuulesta temmattuja muoti-ilmiöitä, sillä niiden takana ovat muun muassa Yhdysvaltain kansallinen syöpäinstituutti, sydänliitto ja diabetesliitto. Ohjeissa korostetaan, että viisi annosta kasviksia tai hedelmiä päivässä riittää vasta pääsemään alkuun. Naisten tulisi pyrkiä nostamaan annosten määrä seitsemään ja miesten yhdeksään päivässä. Tavoite kuulostaa isolta, mutta kun annokset jaetaan päivän aterioille ja välipaloiksi, se on helppo toteuttaa.

Asiantuntijat korostavat, että on tärkeää nauttia mahdollisimman monenvärisiä kasviksia ja hedelmiä joka päivä. Syöpäinstituutin suosituksen mukaan vähintään yhden annoksen tulisi olla punaisesta väriryhmästä, johon kuuluvat esimerkiksi tomaatit, punasipuli, kirsikat, mansikat, punaiset omenat, vesimeloni ja verigreippi. Ne sisältävät runsaasti lykopeenia, joka uusimpien tutkimusten mukaan suojaa rinta-, eturauhas- ja ruokatorvisyövältä ja myös sydän- ja keuhkosairauksilta.

Kasvikset ja hedelmät olisi hyvä syödä kuorineen, jos suinkin mahdollista. Esimerkiksi munakoison, kesäkurpitsan, persikan ja omenan voi pestä hyvin ja syödä tai käyttää ruuanlaittoon sellaisenaan, sillä värikkään kuoren mukana katoavat rikkaimmat ravinteet.

Fytokemikaalien perheeseen kuuluu yli 9 000 ainetta, jotka elimistö voi parhaiten hyödyntää suoraan ravinnosta. Pilleripurkista ei koskaan voi saada samaa hyötyä kuin raikkaasta kasvis- tai hedelmäannoksesta, joka lisäksi on maukas ja jossa kaikki luonnon ravinto- ja suoja-aineet ovat sopivassa suhteessa ja helpoimmin hyödynnettävässä muodossa.

Kasvikset, hedelmät ja vihannekset jaetaan värin mukaan viiteen pääryhmään. Eräät asiantuntijat erittelevät ne vielä tarkemmin seitsemään ryhmään, jolloin kellanvihreät ja vihertävän vaaleat ovat omana ryhmänään. Tärkeintä kuitenkin on, että joka päivä syödään 1-2 annosta jokaisesta pääryhmästä. Värillä on väliä!

Sininen/purppura. Mustikat ja muut tummat marjat, verigreippi, munakoiso, tummat viivirypäleet, rusinat, luumut jne. Sisältävät antioksidantteja, jotka torjuvat elimistön härskiintymistä ja suojaavat syövältä, sydäntaudeilta ja Alzheimerin taudilta ja voivat hidastaa vanhenemisilmiöitä.

Vihreä. Pinaatti, parsakaali, herneet, kiivi, lehtisalaatti, vesikrassi, jne. Sisältävät runsaasti antioksidantteihin kuuluvaa luteiinia, joka vähentää kaihin ja verkkokalvon rappauman riskiä. Vihreissä kasviksissa on myös rinta- ja eturauhassyövältä suojaavia aineita.

Oranssi. Porkkana, mango, persikka, aprikoosi, klementiini, nektariini, oranssi paprika jne. Runsaasti muun muassa alfa- ja beetakaroteenia, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Parantavat elimistön puolustuskykyä ja suojaavat ihoa vapaiden happiradikaalien haitoilta.

Valkoinen. Sipuli, valkosipuli, valkoinen parsa, päärynä, vaaleat viinirypäleet jne. Sipulit alentavat verenpainetta ja haitallista LDL-kolesterolia. Eräiden tutkimusten mukaan ne suojaavat infektiotaudeilta. Soluja suojaavia antioksidantteja.