Va­ra­reh­to­ri Mia Lap­pa­lai­nen va­lit­tiin Oulun tai­de­kou­lun reh­to­rik­si – "Koulua täytyy ke­hit­tää tähän aikaan"

Koulun pitkäaikainen tanssinopettaja ja tanssilinjan vastaava nousee vetovastuuseen historiasta tietoisena, mutta koulun kehittäminen tähtäimessä.

Mia Lappalainen on toiminut Oulun taidekoulun vararehtorina vuodesta 2017 ja tanssinopettajana vuodesta 1996. Rehtorin virassa hän aloittaa 1. elokuuta.
Mia Lappalainen on toiminut Oulun taidekoulun vararehtorina vuodesta 2017 ja tanssinopettajana vuodesta 1996. Rehtorin virassa hän aloittaa 1. elokuuta.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Koulun pitkäaikainen tanssinopettaja ja tanssilinjan vastaava nousee vetovastuuseen historiasta tietoisena, mutta koulun kehittäminen tähtäimessä. – Kyllähän se on niin, että vesi, joka ei virtaa, pilaantuu, Lappalainen toteaa.

Oulun taidekoulun uusi rehtori on Mia Lappalainen (s. 1967) Oulusta. Hän aloittaa virassa 1. elokuuta.

Lappalainen on työskennellyt Oulun taidekoulussa tanssinopettajana vuodesta 1996 ja tanssilinjan vastaavana opettajana vuodesta 2004. Eli oppilaitos on Lappalaiselle hyvin tuttu ympäristö, ja Lappalainen kouluyhteisölle.

Mia Lappalainen on toiminut myös koulun vararehtorina ja tarvittaessa rehtorin sijaisena vuodesta 2017.

– Olen innoissani. Minulla on hyvä tiimi, hyvä toimiston porukka, hyvä esimies ja kaikki tukipalvelut tässä kaupungissa, Lappalainen sanoo.

Lappalaista kiinnostaa koulun kehittäminen, taiteidenvälisyys sekä Oulun taidekoulun näkyminen ja levittäytyminen ulos päin.

– Minulla on tieto koulu historiasta. Varmasti tullaan säilyttämään traditioita ja perinteitä. Mutta kyllähän se on niin, että vesi, joka ei virtaa, pilaantuu. Koulua täytyy kehittää tähän aikaan.

Rehtorin virkaan oli yksitoista hakijaa, joista neljä kutsuttiin haastatteluun.

Johtamisen ja opetushallinnon opintoja

Tanssinopettajan työnsä ohessa Mia Lappalainen on opiskellut johtamista Oulun yliopiston täydentävissä opinnoissa ja Taideyliopiston johtamiskoulutuksessa.

– Jännästi lähti siitä, kun minusta tuli tanssilinjan vastaava. Vaikka ei ole esimies, siinä tekee esimiestyötä vastaavia tehtäviä. Ensin lähti henkilöstöhallinto kiinnostamaan. Miten rekrytoitavista opettajista ja koko työyhteisöstä saa irti parhaan työpanoksen.

Lappalainen on lisäksi kuulunut taidekoulun johtotiimiin, jonka rehtori ja linjojen vastaavat opettajat muodostavat. Tässä tiimissä hän on perehtynyt laajemmin koko taidekoulun asioihin.

– Siitä se hallinnollinen polku on lähtenyt, Lappalainen toteaa.

Kolmen vuoden määräaikainen työsopimus

Oulun taidekoulu tarjoaa taiteen perusopetusta noin 800 lapselle ja nuorelle. Oppilaspaikkoja on enemmän, reilut toista tuhatta, sillä yksi oppilas voi osallistua useaan eri opetusryhmään.

Linjoja on kolme: esittävä taide, tanssitaide sekä visuaalinen taide.

Mia Lappalainen opettaa nykyisin lähinnä balettia. Nykytanssi ja lastentanssi ovat mukana hänen opetustyössään riippuen lukukaudesta.

– Työehtosopimuksen mukaan myös rehtorille kuuluu opetusvelvollisuus, mutta se on nykyistä pienempi tuntimäärä.

Oulun taidekoulu aloitti yhdistyksenä 1980 ja kunnallistettiin 1989. Opetus pohjaa taiteen perusopetussuunnitelmaan. Oulun taidekoululla on koko sen tähänastisen historian ajan ollut yksi ja sama rehtori, teatteritaiteen opettaja Ulla Kaislaranta (s. 1951).

Lappalaisen työsopimus on aluksi määräaikainen, kolme vuotta.

– Sinä aikana katsotaan, mikä on koulun kehityssuunta.

Vuonna 2020 Nuottasaaressa toimiva Oulun taidekoulu täyttää 40 vuotta.

Lue myös: Onnellisesti ulkona, mutta kartalla – Oulun taidekoulun rehtorin Ulla Kaislarannan eläkesuunnitelmaan kuuluu teatterin tekeminen