Politiikka: Merja Ra­sin­kan­gas vaihtaa kes­kus­tas­ta pe­rus­suo­ma­lai­siin, ko­koo­muk­ses­ta Oulun suurin val­tuus­to­ryh­mä

Oulun kaupunginjohtaja: Seppo Määtän joh­ta­ja­so­pi­mus hy­väk­syt­tiin – palkka 14 000 euroa

Luitko jo tämän: Bar­ta­ve­gen esit­tä­mä kri­tiik­ki jää­kie­kon ju­nio­ri­pe­lis­sä oli liikaa – se­los­tuk­set pantiin het­kek­si pannaan

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Vapaus vie­hät­tää lif­ta­ria

Peukalo pystyyn ja menoksi. Kun opiskelija Mikael Korpela haluaa vaihtaa maisemaa, hän liikkuu liftaamalla. Nuori mies on matkannut niin citymaasturissa, rekka-autossa kuin elämäntapahippien ja punkkareiden kyydissä.

Liftarille tulevat tutuiksi monenlaiset ajoneuvot citymaastureista rekka-autoihin. Mikael Korpela odottelee kyytiä.
Liftarille tulevat tutuiksi monenlaiset ajoneuvot citymaastureista rekka-autoihin. Mikael Korpela odottelee kyytiä.

Peukalo pystyyn ja menoksi. Kun opiskelija Mikael Korpela haluaa vaihtaa maisemaa, hän liikkuu liftaamalla. Nuori mies on matkannut niin citymaasturissa, rekka-autossa kuin elämäntapahippien ja punkkareiden kyydissä. Vaikka aikataulua ja matkaseuraa ei voi liftatessa aina valita, se ei tamperelaista Korpelaa haittaa - päinvastoin.

"Kyllähän siinä myös säästää rahaa ja luontoa, mutta itse liftaan siksi, että se on niin hauskaa!"

Vuodesta 2006 liftaamista harrastanut Korpela ylläpitää suomenkielistä Liftariwiki-nettisivustoa. Hän kirjoittaa myös matkablogia, jossa hän suunnittelee tulevaa ulkomaanreissuaan.

"Olen töissä juhannukseen asti, minkä jälkeen lähden pariksi kuukaudeksi liftaamaan. Puolan ja Saksan osalta olen osittain suunnitellut reitin, mutta saa nähdä mihin päädyn. Esimerkiksi paluureitti ei ole vielä selvillä."

Matkustusmuodon sattumanvaraisuus ja vapaus viehättävät Korpelan tapaan muitakin liftareita.

Kaikki voivat liftata

Liftauskulttuuri on vahvimmillaan Itä-Euroopassa. Mikael Korpelan mukaan esimerkiksi Liettuassa on paljon aktiivisia liftareita, ja vilkasliikenteisessä Saksassa liftaaminen on helppoa.

"Suomessa liftaaminen taitaa olla nykyään enemmän extreme-laji. Luulen, että se on kuitenkin kasvussa. Ilmastonmuutoksen ja taantuman keskellä liftaamisesta voisikin kehittyä varteenotettava matkustusmuoto."

Korpela uskoo, että liftaamisen lisääntymiseen vaikuttaa myös alakulttuurien kasvanut arvostus.

"Internetin myötä tiedonsaanti on helpottunut huomattavasti. Yksinkertainenkin tieto hälventää pelkoa."

Konkariliftari suosittelee liftaamista kaikille. Kyytiin ottajat ovat yleensä värikkäitä persoonallisuuksia, joita ei tarvitse pelätä.

"Vaarallisinta liftaamisessa on liikenne. Kaikenikäiset kuskit, sekä miehet että naiset, ottavat liftareita kyytiin. Monet kuskit kertovat liftanneensa kerran tai kaksi joskus 70-luvulla, mutta hyvin harva heistä liftaa itse säännöllisesti."