Van­hem­mat aikovat tehdä tut­kin­ta­pyyn­nön Jo­ki­ran­nan koulun si­säil­mas­ta: "Oi­rei­lu alkoi heti loman jäl­keen"

Kiimingin Jokirannan koulun vanhempaintoimikunta aikoo tehdä poliisille tutkintapyynnön Jokirannan koulun sisäilmaongelmista.

Kiimingin Jokirannan koulu. Arkistokuva.
Kiimingin Jokirannan koulu. Arkistokuva.
Kuva: Peura Pekka

Kiimingin Jokirannan koulun vanhempaintoimikunta aikoo tehdä poliisille tutkintapyynnön Jokirannan koulun sisäilmaongelmista, jotka näyttävät jatkuvan loppusuoralla olevasta remontista huolimatta.

Jo pitkään vakavista sisäilmaongelmista kärsineellä Jokirannan koululla on tehty sisäilmaremonttia viimeksi kuluneen kesän aikana.

Jokirannan koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Sanna Pakanen kuitenkin sanoo, että remontti ei ole poistanut oppilaiden sisäilmaoireilua, vaan oireet palasivat välittömästi, kun koulu taas alkoi torstaina kesäloman jälkeen.

– Ensimmäiset oppilaat alkoivat oireilla heti koulun alettua. Lapsilla on ollut muun muassa päänsärkyä, nenäverenvuotoa, ihottumaa ja paineen tunnetta poskionteloissa. Myös remontoiduissa tiloissa oireillaan. Osa lapsista joutuu myös opiskelemaan remontin keskellä.

Pakanen kertoo saaneensa tähän mennessä parikymmentä huolestunutta yhteydenottoa lasten vanhemmilta.

Jokirannan koululla opiskelee edelleen reilut 500 oppilasta, vaikka 125 koulun oppilaista onkin siirtynyt evakkoon Hiukkavaara-taloon sisäilmaongelmien vuoksi.

Pakasen mukaan yhä jatkuvista sisäilmaongelmista on tarkoitus tehdä tutkintapyyntö poliisille. Hän sanoo olleensa asiasta yhteydessä poliisiin maanantaina.

– Jo terveydensuojelulain mukaan lapsella on oikeus terveellisiin ja turvallisiin koulutiloihin. Tähän mennessä jo kymmenkunta vanhempaa on ilmoittanut lähtevänsä mukaan tutkintapyynnön tekemiseen.

Rehtori: Ilmanlaatu parantunut keväisestä

Jokirannan koulun rehtori Martti Kumpulainen sanoo, että koulun ilmanlaatu on parantunut viime keväästä.

– Toimenpiteet ovat olleet oikeita, ja ilmanlaatu on parantunut paljon, Kumpulainen sanoo.

Rehtorin mukaan nyt ilmaantuneet oireet voivat johtua siitä, että remontti on edelleen kesken, eikä ilmanvaihtoa ole voitu vielä kunnolla käynnistää. Remontti valmistuu parin viikon sisällä, ja sen jälkeen voidaan säätää ilmastointi.

Rehtorin mukaan tiloissa, joita ei ole vielä remontoitu, ei opiskella.

­– Opetusta on vain niissä tiloissa, jotka on remontoitu, Kumpulainen sanoo.