Nuoret: Valkean ke­sä­ka­tu on nuorten mie­les­tä tur­val­li­nen, vaikka siellä ta­pah­tuu ikä­viä­kin asioita

Vanhat nimet tun­ke­vat ta­kai­sin edus­kun­taan

Huomattavan suuri joukko entisiä kansanedustajia pyrkii takaisin eduskuntaan puolueiden tähänastisen ehdokasasettelun perusteella.

-
Kuva: Arkisto

Huomattavan suuri joukko entisiä kansanedustajia pyrkii takaisin eduskuntaan puolueiden tähänastisen ehdokasasettelun perusteella. Jäsenäänestykset ovat käynnissä jo monissa vaalipiireissä, mutta lopulliset listat ovat selvillä vasta lokakuussa.

Oulussa lisäpaikkaa janoavat keskusta, kokoomus, sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät. Valtaosa istuvista kansanedustajista tahtoo jatkaa. Julkkiksiakin joukosta löytyy, kuten muusikko Tapani Kansa, joka on SDP:n ehdokkaana Helsingissä.

SDP:n listoilla on lukuisia uutta paluuta yrittäviä entisiä kansanedustajia. Arja Alho ja Arto Bryggare yrittävät uusintaa Helsingistä, Risto Kuisma taas Itä-Uudeltamaalta. Kuopiossa pastori Jorma Kukkonen tahtoo takaisin kehiin ja Vaasassa kansanedustajan paikkaansa on uusimassa Harry Wallin.
Kansanedustajana 1970-80-luvulla ollut suurlähettiläs Ralf Friberg on jälleen asettumassa SDP:n ruotsinkielisten ehdokkaaksi.

Helsingissä istuvat kansanedustajat Rakel Hiltunen, Tuula Haatainen, Ilkka Taipale ja Paavo Lipponen saavat haastajikseen Bryggaren lisäksi Hilkka Ahteen ja Osku Pajamäen, joka tosin ei vielä ole antanut lopullista suostumustaan.Ahde ja Pohjola
yrittävät paluuta


Oulussa demarien vaalitaistosta odotetaan kovaa.

Paluuta Arkadianmäelle yrittävät sekä Matti Ahde että viime vaaleissa pudonnut Tuija Pohjola.

Istuvista kansanedustajista Tapio Karjalainen luopuu, kun taas Liisa Jaakonsaari tahtoo jatkaa.

Myös ammattiyhdistysväki on vahvasti edustettuna demarien Oulun listoilla. Ehdolla ovat muun muassa Ylivieskan valtuuston puheenjohtaja Alpo Löytynoja, veturimiesten pääluottamusmies Raimo Piirainen Kajaanista ja erikoissairaanhoitaja Virpi Takalo-Eskola Oulusta.

Lapissa SDP yrittää toista paikkaa. Opetusministeri Maija Rask käy Kemissä jo täyttä kampanjaa. Uutena ehdokkaana on eduskuntaryhmässäkin työskennellyt muoniolainen oikeustieteilijä Johanna Ojala.Niinistö pudottamassa Vilénin


Kokoomuksen Helsingin piirin ehdokasasettelu on jumissa niin kauan kuin viime vaaleissa kolmanneksen äänistä kerännyt valtiovarainministeri Sauli Niinistö panttaa päätöstään omasta ehdokkuudestaan. Muut istuvat helsinkiläiset kansanedustajat Kirsi Pihaa lukuunottamatta haluavat näillä näkymin jatkaa.

Kokoomuksen muita luopujia ovat ainakin puhemies Riitta Uosukainen, tamperelainen Kari Kantalainen ja jyväskyläläinen Juha Karpio.

Europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallström on siirtymässä eduskuntaan. Kokoomus on kosinut listoilleen myös vuorineuvoksia, kuten SOK:n entistä pääjohtajaa, Jere Lahtea Helsinkiin ja entistä telakkapomoa, Martin Saarikangasta Uudellemaalle. Kokoomuksen Helsingin listalle olisi kelvannut myös MTV:n juontaja Jaana Pelkonen, mutta hän kieltäytyi kunniasta.

Julkkisehdokkaita ei kokoomuksella toistaiseksi näytä olevan ellei sellaiseksi lasketa Lapin piirin puheenjohtaja Ulla Karvoa, joka polkaisi vaalikampanjansa käyntiin Niinistön tyttöystävänä.

Karvo näyttääkin nyt Niinistön avulla uhkaavan kokoomuksen ainoaa Lapin kansanedustajaa, ulkomaankauppaministeri Jari Viléniä, jolle hän viime vaaleissa hävisi vain 80 äänellä.

Oulun kokoomuksen kansanedustajat Esko Kurvinen ja Suvi Lindén pyrkivät jatkoon. Uusista ehdokkaista Sievin kunnanjohtaja Matti Johansson saattaa kerätä isonkin äänisaaliin, mikäli seutukunta niin päättää. Myös kolmatta kertaa eduskuntaan pyrkivä asianajaja Juhani Seppänen Kainuusta käy kovaa kampanjaa.

Jäsenäänestyksessä kokoomuksella on viisitoista naista ja kahdeksan miestä. Mukana on muun muassa ex-kansanedustaja Eero Lattulan leski Ulla-Riitta Lattula. Siltä varalta, että vielä kisaan löytyisi vielä uusi julkkisehdokas kokoomuksen piirikokous voi poiketa jäsenäänestyksestä kolmen ehdokkaan osalta.

Laulaja Jasmin Mäntylää ei Oulun listaan kelpuutettu, vaikka hän liittyi pari vuotta sitten kokoomuksen Pohjois-Pohjanmaan piirin jäseneksi.

Oulussa kokoomus on solminut vaaliliiton perussuomalaisten kanssa. Lapissa vaaliliitto kristillisten kanssa on sen sijaan vielä auki. Ellei vaaliliittoa synny, kokoomuksen ainoa kansanedustajapaikka Lapissa on vaarassa.Keskustalla kova kisa ehdokkuuksista


Keskustan jäsenvaaleissa on kova sisäinen kilpailu. Puoluesihteeri Eero Lankia vakuuttaa, että henki on päällä. Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin piireissä jäsenäänestys suoritetaan syyskuussa. Pohjois-Pohjanmaalla neljästätoista ehdokaspaikasta kisaa 22 henkilöä.

Oulussa keskustan piirin ehdokkailla on edessään kova kisa luopujien, Tytti Isohookana-Asunmaan ja Pauli Saapungin äänistä. Myös Lapissa paikkajako menee uusiksi, kun Maria-Kaisa Aula ja Timo Korva luopuvat ehdokkuudestaan.

Lapissa keskustalla on kova haaste pitää nykyiset neljä paikkaa, koska vaalipiiri menettää yhden. Oulussa tavoitellaan yhdeksää paikkaa nykyisen kahdeksan sijasta.

Keskustan kansanedustajaehdokkaista jo puolet on asetettu. Uusia nimiä etsitään vielä Helsingissä, Uudellamaalla ja Hämeessä. Helsingissä puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki ja Olli Rehn pihtaavat yhä suostumustaan.

Espooseen muuttaneesta Tanja Karpelasta odotetaan Uudenmaan ääniharavaa. Puoluesihteeri Eero Lankian mukaan keskustan tavoitteena on neljäs lisäpaikka Uudeltamaalta. Helsingin tavoite riippuu vielä ehdokkaiden nimistä.Vasemmistoliitto
satsaa nuoriin


Valtaosa vasemmistoliiton kansanedustajista pyrkii jatkamaan. Oulussa alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen samoin kuin kansanedustajat Anne Huotari ja Unto Valpas ovat mukana myös seuraavissa eduskuntavaaleissa. Lapissa ääniä haravoi myös ensi keväänä Esko-Juhani Tennilä.
Vasemmistoliitolla on ennätysmäärä nuoria ehdokkaita. Kaikista 200 ehdokkaasta noin neljäkymmentä on alle 30-vuotiasta. Puolueen puheenjohtaja, toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes pyrkii eduskuntaan Uudeltamaalta ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Ojala Helsingistä.Kaikki vihreät
pyrkivät jatkoon


Myös kaikki vihreiden kansanedustat aikovat toistaiseksi jatkaa. Vain Satu Hassi ja Meri-Kukka Forsius eivät ole vielä vahvistaneet ehdokkuuttaan. Hämeen vaalipiiristä turhaan eduskuntaan yrittänyt Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pekka Sauri pyrkii tällä kertaa eduskuntaan pääkaupungista.

Helsingin ehdokaslistalla on myös Irina Krohnin sisko, terveyskeskuslääkäri Minerva Krohn.