Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Van­ha­nen pyysi an­teek­si mus­li­meil­ta

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pyysi tiistaina virallisesti anteeksi sitä, että profeetta Muhammedia esittäviä pilakuvia on julkaistu suomalaisilla verkkosivuilla. Samalla keskusrikospoliisi ilmoitti aloittaneensa esitutkinnan kuvien julkaisemisesta.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pyysi tiistaina virallisesti anteeksi sitä, että profeetta Muhammediaesittäviä pilakuvia on julkaistu suomalaisilla verkkosivuilla. Samalla keskusrikospoliisi ilmoitti aloittaneensa esitutkinnan kuvien julkaisemisesta.

Alunperin tanskalaisia pilakuvia on julkaistu muun muassa Suomen Sisu -järjestön nettisivuilla.

Suomessa aloitettu rikostutkinta on tiettävästi ensimmäinen koko EU:ssa. Missään muussa Euroopan maassa kuvien julkaisemisesta ei ole tehty poliisiasiaa, vaikka kuvia on julkaistu sekä sanomalehdissä että nettisivuilla.

KRP:n apulaispäällikön Tero Kurenmaanmukaan on syytä epäillä, että kuvia julkaisseet ovat rikkoneet uskonrauhaa. Uskonrauhaan rikkomiseen voi syyllistyä, jos julkisesti herjaa tai häpäisee jotakin, mitä uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä. Profeetta Muhammedin kuvaaminen on islamin oppien mukaan kiellettyä.Uskonrauhan rikkomista ei ole ennen tutkittu


Tulossa on ennakkotapaus myös Suomen oloissa, sillä uskonrauhan rikkomista koskevaa lainkohtaa ei ole Suomessa ennen sovellettu.

Kuvat nettisivuillaan julkaissut Suomen Sisu luonnehtii itseään kotisivullaan kansallismielisten yhteistyöjärjestöksi, joka "pyrkii vahvistamaan tervettä kansallista ja kulttuurista itsetuntoa".

Järjestö julkisti kuvat sivuillaan sunnuntaina, vastalauseena sille, että Ruotsissa palveluntarjoaja oli sulkenut kansallismielisen Sverigedemokraterna-puolueen ja sen äänenkannattajan nettisivut, joilla kuvat oli julkaistu.

Suomen Sisun puheenjohtaja Teemu Lahtinen ilmoitti, että Muhammad-kuvat pysyvät kotisivuilla poliisitutkinnasta huolimatta.Vanhanen pahoillaan


Vanhanen pyysi Torinon kisojen yhteydessä antamassaan kannanotossa kuvien julkaisua anteeksi sekä omasta että hallituksen puolesta. Hän sanoi olevansa pettynyt siihen, että Suomessakin on yksittäisiä ihmisiä, jotka haluavat loukata islamin pyhänä pidettyjä arvoja."

Pyydän omasta ja Suomen hallituksen puolesta anteeksi sitä, että muslimien uskonnollisia tunteita on näin loukattu myös Suomessa", Vanhanen sanoi.

Uutistoimistot Reuters ja AFP uutisoivat tuoreeltaan sen, että kuvat oli julkaistu suomalaisilla nettisivuilla. Uutinen nousi muun muassa kuwaitilaisen sanomalehden etusivun jutuksi. Vanhasen avustajakunnasta kerrottiin, että päätös anteeksipyynnöstä oli pääministerin oma.

Aikaisemmin Vanhanen sanoi, ettei hän lähde antamaan minkäänlaisia ohjeita, miten tiedotusvälineiden pitäisi toimia profeetta Muhammadia esittävien piirrosten julkaisun osalta. Pääministeri sanoi toissa viikolla Yleisradion Lauantaiseurassa, että on aivan selvää, että valtiot eivät ole vastuussa itsenäisen lehdistön tekemisistä, eikä valtiovalta voi lähteä komentelemaan tiedotusvälineitä.