Pääkirjoitus

Vanhan ostarin hengessä -yhteisöllisyyden luontevat rakennuspuut voivat kadota

Vanhanajan perinteiset ostoskeskukset muodostavat luontevia yhteisöllisyyden rakenteita.

Kaupunkikuva muuttuu, kun vanhojen asuinalueiden pienet ostoskeskukset jäävät uuden rakentamisen alle. Oulussa Välivainion alue on suurten muutosten edessä. Tekstiilitaiteilija Vuokko Isaksson muistelee, millainen vanha ostari oli alkujaan.
Kaupunkikuva muuttuu, kun vanhojen asuinalueiden pienet ostoskeskukset jäävät uuden rakentamisen alle. Oulussa Välivainion alue on suurten muutosten edessä. Tekstiilitaiteilija Vuokko Isaksson muistelee, millainen vanha ostari oli alkujaan.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Vanhanajan perinteiset ostoskeskukset muodostavat luontevia yhteisöllisyyden rakenteita.

Täydennysrakentaminen on kyllä tehokasta, mutta tunnelmasta ja elämäntyylistä voidaan joutua tinkimään.

Täydennysrakentaminen muuttaa vanhojen pientalovaltaisten kaupunginosien ilmettä ja elämäntyyliä. Tämä näkyy myös Oulussa, sillä kaupunki kasvaa vauhdilla ja lisätilaa haetaan kaupunginosien sisältä. Asuntotuotannon ohjelmassa varaudutaankin useiden kaupunginosien täydennysrakentamiseen ja uusiin kerrostaloihin.

Vahvana jatkuvan täydennysrakentamisen kehityskulku näkyy tuoreeltaan Välivainiolla, jossa puolityhjillään nököttänyt lähiöostoskeskus joutuu väistymään, kun Kontiopuiston kortteliin rakennetaan asuintaloja.

Kaupunginosien vanhat ostoskeskukset alkavat olla mennyttä maailmaa. Kun Välivainion ostoskeskus avattiin 1966, niin asukkaille tarjoutui monipuolisia palveluja, sillä ostarilla oli pari ruokakauppaa, vaateliike ja kirjakauppa. Myöhemmin tiloissa on toiminut muun muassa postikonttori, kampaamo, kosmetiikkamyymälä, eläintarvikemyymälä, kirpputori, pubi ja pizzeria (Kaleva 16.7.).

Samanlaisen kehityskaaren omaavia lähiöostareita on muuallakin Oulussa, ja muutamat niistä ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussaan.

Välivainion ostoskeskuksen kohtalo oli vääjäämätön, kun alueen täydennysrakentaminen pääsi vauhtiin runsas vuosikymmen sitten. Vanhan ostoskeskuksen lähistölle rakennettiin uusi liikehuoneisto ja Paulaharjuntien varteen nousi kerrostaloalue. Lähikaupan lopettaessa ostoskeskuksen päivät olivat luetut, vaikka muutamat yritykset sinnittelivät tiloissa aina viime aikoihin asti. Kesäkuussa voimaan tulleen asemakaavamuutoksen myötä Kontiopuiston korttelialueelle ryhdytään rakentamaan kerrostaloja.

Kylämäinen raitti muuttaa muotoaan. Samalla menetetään jotain perinteikkään pientaloalueen tunnelmasta ja elämäntyylistä.

Vanhanajan lähiöostarit ovat luoneet asuinalueiden asukkaille luontevia yhteisöllisyyden keskuksia, joita uudisrakentamisessa voi olla vaikea palauttaa. Vuosikymmeniä pientaloalueella asuneet ja ostarilla käyneet ihmiset tuntevat toisensa. Supermarketin parkkipaikka ei ole samanlainen jutusteluun ja tutustumiseen yllyttävä ympäristö kuin vanha lähiöostari.

Pientalojen ohella Välivainiolla on entuudestaan kerros- ja rivitaloja. Kontiopuiston lisäksi kerrostaloja on luvassa jokin aikaa sitten lopettaneen puutarhan tontille. Välivainiolla eletään muutenkin murrosvaihetta, sillä kaupungilla on alueen varalle suuria suunnitelmia. Alppilabulevardin toteutuessa Kemintien varteen on tulossa tuhansia uusia asukkaita, työpaikkoja ja palveluita.

Kasvukeskuksille tyypillistä on, että uusien asuinalueiden ohella keskitytään vanhojen asuinalueiden täydennysrakentamiseen. Lähellä keskustaa sijaitsevien väljien alueiden käyttöä tehostetaan. Näin entistä suurempia massoja saadaan palvelujen ja hyvien liikenneyhteyksien varteen.

Täydennysrakentamisen pyörteissä vanhaa lähiöostareiden ympärille syntynyttä yhteisöllisyyttä pitäisi pystyä säilyttämään.