Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Vanha pah­vi­nen ajo­kort­ti kelpaa yhä

Vanha vaaleanpunainen ajokortti kelpaa yhä ajo-oikeuden osoittamiseksi niin kauan kuin se on voimassa. Myös pankit ja kaupat hyväksyvät sen edelleen henkilöllisyyden osoittamiseksi, jos siitä voi tunnistaa kortin omistajan.

Mikään laki ei määrittele, mitkä viralliset asiakirjat käyvät henkilöllisyyden todistamiseksi. Ylitarkastaja Leena Piipponen sisäasianministeriön poliisiosastolta sanoo, että ainoastaan henkilökorttilaki ja passilaki määrittelevät asiakirjat, jotka ovat henkilöllisyyden osoittamista varten. Ne ovat samalla myös matkustusasiakirjoja.

Ajokortti on yleisesti hyväksytty henkilöllisyyspaperi, kun pankissa tai kaupassa halutaan varmistua henkilöllisyydestä. "Mutta ratkaisu on viime kädessä sen, joka henkilöllisyyttä haluaa varmistaa", sanoo Piipponen. "Jos joku ei halua kelpuuttaa esimerkiksi ajokorttia henkilöllisyyden todistamiseen, niin ei siihen kenelläkään ole mitään sanomista. Mikään laki ei sitä määrittele."

Kaikkein eniten epätietoisuutta on aiheuttanut vanha pahvinen ajokortti. Pankit olivat viime vuoden lopulla sitä mieltä, ettei se enää kelpaa todistamaan henkilöllisyyttä. Ja kun kaupat joutuvat noudattamaan pankkien ohjeita tarkistaessaan yli 50 euron luottokorttiostoksista maksajan henkilöllisyyden, monet kaupatkaan eivät enää hyväksyneet pahvista ajokorttia.

Kun pankkikorttitakuun mukaan henkilöllisyyden tarkastus on tehtävä voimassa olevasta asiakirjasta, Suomen Pankkiyhdistys ja sen mukaisesti myös Kaupan keskusliitto päättivät kuitenkin, että myös voimassa oleva vanha ajokortti käy henkilöllisyyden todistamiseen.

Suomen Pankkiyhdistyksen mukaan pankkitoiminnassa hyväksyttäviä henkilöllisyystodistuksia ovat 1.3. 1999 jälkeen myönnetty poliisin antama henkilökortti, passi, ajokortti ja kuvallinen KELA-kortti. Kaupan keskusliitto on tiedottanut jäsenilleen Suomen Pankkiyhdistyksen päätöksen.Varmistettu henkilöllisyys


Henkilökortti ja passi ovat ylitarkastaja Piipposen mukaan tarkoitetut nimenomaan henkilöllisyyden toteamiseen. "Niissä on varmistettu henkilöllisyys ja passissa on näkyvissä myös kansalaisuus. Henkilökortistakin näkee, onko Suomen kansalainen vai ulkomaalainen, mutta siinä ei ole mainittu ulkomaalaisen kansalaisuutta."

Ajokortista puolestaan ei ilmene kansalaisuutta.

"Ulkomaalainen saa samanlaisen ajokortin kuin suomalainenkin. Myös sellainen henkilö, jonka henkilöllisyyttä ei varmuudella ole voitu Suomessa todeta", Piipponen sanoo. "Kuvallinen KELA-kortti taas ei poliisin silmissä ole mikään henkilöllisyysasiakirja."

Passiin ja henkilökorttiin pitää varmistaa henkilön taustat, ja sitä ei voi tehdä muut kuin poliisi. "Jos poliisilta tulee hakemaan esimerkiksi henkilökorttia, pelkkä KELA-kortti ei riitä. Poliisilla on keinot varmistaa hakijan henkilöllisyys ilman mitään asiakirjojakin. Poliisi pystyy todentamaan suomalaisen ihmisen, niin paljon löytyy kaikenlaista asiaa", Piipponen sanoo.

Poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti on samalla myös matkustusasiakirja ja se korvaa passin kaikissa pohjoismaissa sekä 15 Länsi-Euroopan maassa. Mukana ovat kaikki EU-valtiot ja niiden lisäksi Sveitsi, San Marino ja Liechtenstein. Muualle matkustettaessa tarvitaan edelleen passi.

Ennen 1.3.1999 myönnetyt henkilökortit lakkasivat vuoden vaihteessa olemasta voimassa, koska niissä ei ollut voimassaoloaikaa. Uudessa henkilökortissa, joka tällä hetkellä maksaa 26 euroa, on voimassaoloaika 10 vuotta.

Piipponen toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät henkilöllisyyden merkityksen. "Siinä on omakin oikeusturva kysymyksessä, kun näitä tietoja kysellään ja varmistetaan henkilöllisyys. Lisäksi identiteettivarkaudet ovat kovaa kyytiä leviämässä Euroopan kautta meillekin."Vanha kelpaa


Vanhoja pahvisia ajokortteja on vielä sadoillatuhansilla suomalaisilla ja ne ovat voimassa korttiin merkittyyn päivään saakka. Näillä näkymin ei niiden vaihtamisesta nykyiseen muovikorttiin ole tulossa mitään määräaikaa.

Muovisen ajokortin toki saa anomalla niin sanottua kaksoiskorttia, vaikka pahvinen olisi vielä voimassakin. Osastosihteeri Sirkka Holappa Kemin kihlakunnan poliisista ei tiedä, kuinka paljon kortteja olisi vaihdettu uuteen pelkästään muovikortin toivossa. Ajokortin uusiminen muoviseksi maksaa nykyisin 41,30 euroa.

"Tilastoissa ei ole eritelty vanhoja pahvisia kortteja. Ne voi toki vaihtaa, mutta ajo-oikeuden osoittamiseksi sitä ei tarvitse tehdä."

"En myöskään tiedä, paljonko uusia kortteja haetaan vain vaihtamisen vuoksi. Ajokorttejahan uusitaan myös silloin, kun vanha kortti on kadonnut tai tuhoutunut niin, ettei siitä enää tunnista kortin haltijaa. Ja paljon suomalaiset vaihtoivat ajokortteja silloin, kun niihin sai pikku-e:n, joka oikeuttaa kuljettamaan matkailuperävaunua", Sirkka Holappa kertoo.